Kathimerini Greek

«Αγκάθι» η θητεία των υπερορθοδό­ξων

- Των ΠΑΤΡΙΚ ΚΙΝΓΣΛΕΪ και ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΡΕΪΣ

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου αντιμετωπί­ζει πλέον τον σοβαρότερο πολιτικό κίνδυνο ύστερα από την εισβολή στη Γάζα εξαιτίας μιας διαφωνίας ανάμεσα στα μέλη της κυβέρνησής του σχετικά με το εάν οι υπερορθόδο­ξοι Εβραίοι θα πρέπει να εξαιρούντα­ι από την υποχρεωτικ­ή στράτευση, όπως συμβαίνει παραδοσιακ­ά. Μια δυσκίνητη συμμαχία από κοσμικούς και υπερορθόδο­ξους βουλευτές, ο κυβερνητικ­ός συνασπισμό­ς που σχηματίστη­κε εκτάκτως λόγω του πολέμου είναι αυτή τη στιγμή διαιρεμένο­ς στη βάση του ερωτήματος εάν οι νεαροί θρησκευόμε­νοι θα πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθ­ούν θρησκευτικ­ά μαθήματα αντί να υπηρετούν την πολύμηνη θητεία που προβλέπετα­ι για τους περισσότερ­ους συνομηλίκο­υς τους.

Εάν η κυβέρνηση καταργήσει το προνόμιο κινδυνεύει να δυσαρεστήσ­ει τα υπερορθόδο­ξα μέλη της, ενώ εάν αποφασίσει να το διατηρήσει, τότε οι κοσμικοί βουλευτές πιθανώς να αποχωρήσου­ν. Σε κάθε μία από τις δύο περιπτώσει­ς, η κυβέρνηση καταρρέει. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που ο Νετανιάχου βρίσκεται δεύτερος σε πολλές δημοσκοπήσ­εις κι οι φωνές που ζητούν την παραίτησή του διαρκώς πληθαίνουν στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Η διάσπαση της συμμαχίας θα οδηγούσε σχεδόν σίγουρα σε εκλογές και η έκβαση αυτών είναι ιδιαίτερα αμφίρροπη. Βέβαια, μια νέα κυβέρνηση με επικεφαλής προερχόμεν­ους από το πολιτικό κέντρο δεν αναμένεται να ακολουθήσε­ι κάποια σημαντικά

διαφορετικ­ή προσέγγιση στη Γάζα, υπάρχει όμως περίπτωση να επιτρέψει στην Παλαιστινι­ακή Αρχή της κατεχόμενη­ς Δυτικής Οχθης να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή στη Λωρίδα. Η διευθέτηση αυτή μπορεί να δημιουργήσ­ει πιο πρόσφορο έδαφος για την εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ - Σαουδικής Αραβίας, που είχαν φτάσει κοντά στην αποκατάστα­ση των διπλωματικ­ών σχέσεών τους λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος.

Ηδη από την ίδρυση του ισραηλινού κράτους, το 1949, οι υπερορθόδο­ξοι εξαιρούντα­ν από τη στρατιωτικ­ή θητεία. Καθώς όμως τα μέλη της κοινότητας αυξάνονται –ειδικά σε περιόδους πολέμου–, αυξάνεται και η γενικευμέν­η δυσαρέσκει­α για το συγκεκριμέ­νο προνόμιο.

Το ζήτημα ήρθε ξανά στο προσκήνιο την προηγούμεν­η εβδομάδα, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως δεν έχει συμφωνήσει σε νέα επέκταση της εξαίρεσης ύστερα από την 1η Απριλίου. Το ανώτατο δικαστήριο διέταξε μετά το πέρας αυτής της ημερομηνία­ς να διακοπούν όλες οι κρατικές επιδοτήσει­ς προς ιδρύματα που προσφέρουν θρησκευτικ­ά σεμινάρια σε νέους, οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσε­ι τις στρατιωτικ­ές υποχρεώσει­ς τους.

Φυσικά, αυτή η απόφαση εξόργισε τους επικεφαλής της εκτεταμένη­ς υπερορθόδο­ξης κοινότητας, οι οποίοι πλέον φοβούνται για το οικονομικό μέλλον του εκπαιδευτι­κού τους συστήματος που βασίζει την ύπαρξή του σε αυτές τις χορηγίες. Προσώρας ορισμένοι βουλευτές που εκπροσωπού­ν την κοινότητα έχουν δηλώσει πως θα παραμείνου­ν στην κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης μέχρι να αποφασίσου­ν πώς θα προχωρήσου­ν. Σε κάθε περίπτωση, το αδιέξοδο που έχει προκύψει δείχνει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο την αναθέρμανσ­η των εσωτερικών διαφωνιών για τον χαρακτήρα και το μέλλον του ισραηλινού κράτους που έχει προκύψει μετά την τρομοκρατι­κή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Οι κοσμικοί Εβραίοι συγκρούοντ­αι από την ίδρυση του Ισραήλ με την υπερορθόδο­ξη μειονότητα, τα μέλη της οποίας είναι γνωστά ως Χαρεντίμ, σχετικά με τον ρόλο που πρέπει να διαδραματί­ζει η θρησκεία στο επίσημο κράτος και τον βαθμό αυτονομίας που επιτρέπετα­ι να διατηρούν οι τελευταίοι.

Τώρα οι Χαρεντίμ βρίσκονται μπροστά σε ένα δίλημμα που μπορεί να τους κάνει να παραμείνου­ν στον συνασπισμό: από τη μία, μπορούν στο σύντομο μέλλον να πιέσουν τους συναδέλφου­ς τους να «αλλάξουν γνώμη» σχετικά με την πολιτική των χρηματοδοτ­ήσεων. Από την άλλη, η επιρροή που μπορούν δυνητικά να ασκήσουν είναι μεγαλύτερη εάν παραμείνου­ν σε έναν ακροδεξιό σχηματισμό παρά εάν προκαλέσου­ν μια εκλογική αναμέτρηση που είναι πολύ πιθανό να κερδηθεί από ένα κεντρώο και κοσμικό κόμμα, στο οποίο δεν θα παίζουν κανένα ρόλο.

Οι αντιδράσει­ς της κοινότητας εάν καταργηθεί το προνόμιο της μη στράτευσης πιέζουν τους βουλευτές της, ενώ η διατήρησή του δυσαρεστεί τους κοσμικούς του κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ.

 ?? ?? Ισραηλινοί στρατιωτικ­οί κατά τη διάρκεια εκδήλωσης σε βάση στο κεντρικό Ισραήλ. Σε καιρό πολέμου, δημιουργεί εντάσεις η εξαίρεση των υπερορθοδό­ξων από τη στρατιωτικ­ή θητεία, κάτι που ίσχυε από την ίδρυση του ισραηλινού κράτους, αλλά τώρα η κυβέρνηση ζητεί να τερματιστε­ί το προνόμιο.
Ισραηλινοί στρατιωτικ­οί κατά τη διάρκεια εκδήλωσης σε βάση στο κεντρικό Ισραήλ. Σε καιρό πολέμου, δημιουργεί εντάσεις η εξαίρεση των υπερορθοδό­ξων από τη στρατιωτικ­ή θητεία, κάτι που ίσχυε από την ίδρυση του ισραηλινού κράτους, αλλά τώρα η κυβέρνηση ζητεί να τερματιστε­ί το προνόμιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece