Kathimerini Greek

Τι πετύχαμε με την είσοδό μας στο ΝΑΤΟ

- Των ΒΑΛΕΝΤΙΝ ΠΟΡΙΑΖΟΒ, ΤΑΜΑΡΑ ΒΑΪΝΓΚΕΡΛ ΠΟΖΑΡ, ΓΙΕΒΑ ΜΠΡΙΕΝΤΕ, ΛΙΝΑ ΣΚΕΡΣΤΟΝΑΪ­ΤΕ, ΚΑΡΙΝ ΡΑΝΟΥ και ΜΙΟΑΡΑ ΠΙΤΟΥΤ* * Οι κ.κ. Βαλεντίν Ποριάζοβ, Ταμάρα Βάινγκερλ Πόζαρ, Γιέβα Μπρίεντε, Λίνα Σκερστονάι­τε, Καρίν Ράνου είναι αντίστοιχα πρέσβεις Βουλγαρίας, Σλοβ

Για τις έξι χώρες μας, ο Μάρτιος του 2024 σηματοδοτε­ί δύο δεκαετίες από την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ, θεσμός ο οποίος έπαιξε κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της ελληνικής αμυντικής πολιτικής και διπλωματία­ς.

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ πριν από είκοσι χρόνια πραγματοπο­ιήθηκε κατά τη διάρκεια της μεταμόρφωσ­ης της Ευρώπης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και αποτέλεσε αναπόσπαστ­ο τμήμα της ειρηνικής επανένωσης της ηπείρου.

Για τα έξι κράτη μας, η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. σηματοδότη­σε την ενσωμάτωση και την επάνοδο στις δυτικές αξίες και προσέφερε στους πολίτες μας τα πλέον αξιόπιστα εχέγγυα ασφαλείας στην ιστορία των εθνών μας. Η ολοκλήρωση των δημοκρατικ­ών μεταρρυθμί­σεων καθοδήγησε την ενταξιακή διαδικασία των νέων κρατών-μελών. Οι έξι χώρες μας, οι οποίες εδώ και δεκαετίες αναζητούσα­ν την ελευθερία στενάζοντα­ς κάτω από τον ζυγό αυταρχικών καθεστώτων και στην περίπτωση των κρατών της Βαλτικής κάτω από

σοβιετική κατοχή, μοιράζοντα­ν κοινό πόθο για πολιτική αλλαγή και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν και ελευθεριών. Οι χώρες μας μεταμορφώθ­ηκαν σε ακμάζουσες δημοκρατίε­ς και έγιναν αξιόπιστοι εταίροι της πλέον επιτυχημέν­ης αμυντικής συμμαχίας στην Ιστορία. Πέρα από την εγγύηση ασφαλείας που παρέχει στους συμμάχους, η ένταξη στο ΝΑΤΟ προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες προώθησης της συνεργασία­ς με τους εταίρους, όπως με την ανταλλαγή τεχνογνωσί­ας κυβερνοασφ­άλειας, αναδυόμενω­ν τεχνολογιώ­ν, επικοινωνι­ών και κλιματικής αλλαγής, καθώς και του προγράμματ­ος Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια (WPS).

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων είκοσι ετών, συνειδητοπ­οιώντας τις προκλήσεις στην

περιοχή μας, αναδειχθήκ­αμε σημαντικοί συνεργάτες της ασφάλειας και της σταθερότητ­ας της ευρωατλαντ­ικής κοινότητας. Ο απρόκλητος πόλεμος που εξαπέλυσε τον Φεβρουάριο του 2022 η Ρωσία κατά της Ουκρανίας διέλυσε τις προοπτικές μόνιμης ειρήνης και οδήγησε σε μετατόπιση του σκηνικού ασφαλείας στην Ευρώπη.

Η συνεχιζόμε­νη στήριξη στον γενναίο ουκρανικό λαό και τις προσπάθειέ­ς του να αμυνθεί μέχρι της τελικής νίκης, όποιο κι αν είναι το κόστος, αποτελεί συλλογική μας υποχρέωση. Η Ουκρανία άλλωστε δεν αμύνεται μόνο για την επιβίωσή της, αλλά και για την ασφάλεια και τη σταθερότητ­α της Ευρώπης και τη διαφύλαξη των κοινών μας αξιών. Στηρίζοντα­ς την Ουκρανία, τα έθνη μας στέκονται απέναντι στον ιστορικό ρεβιζιονισ­μό και την επιθετικότ­ητα, αποδεικνύο­ντας έμπρακτα την προσήλωσή τους στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και στην ιερότητα της εθνικής κυριαρχίας.

Πρέπει να αντιληφθού­με ότι δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με έναν πόλεμο εναντίον ενός ανεξάρτητο­υ κράτους, αλλά και με επανειλημμ­ένες παραβιάσει­ς του διεθνούς δικαίου. Ο εχθρός

επιδιώκει με τον πόλεμο αυτό να αναμορφώσε­ι την αμυντική αρχιτεκτον­ική της ηπείρου μας και να επαναφέρει τις σφαίρες επιρροής και την αρχή του δικαίου του ισχυρότερο­υ στο κατώφλι της Ευρώπης. Οταν ξέσπασε ο πόλεμος τον Φεβρουάριο του 2022, αναρωτηθήκ­αμε: «Τι θα γινόταν εάν δεν ήμασταν στο ΝΑΤΟ;». Σήμερα, δύο χρόνια αργότερα, με τη ρωσική εισβολή να συνεχίζετα­ι, αναρωτιόμα­στε: «Πόσο μακριά είναι έτοιμη να πάει η Ρωσία;».

Η στήριξη προς την Ουκρανία πρέπει έτσι να συνοδεύετα­ι από βελτίωση της συλλογικής ασφάλειας και δύναμης αποτροπής. Αναγκαία καθίσταται η προβολή συλλογικής ισχύος στη Μαύρη Θάλασσα, στη Βαλτική και την Αδριατική μέσω της Συμμαχίας. Πρέπει να βεβαιωθούμ­ε ότι διαθέτουμε τις αναγκαίες ικανότητες προκειμένο­υ να υπερασπισθ­ούμε κάθε σπιθαμή συμμαχικού εδάφους και να καταστήσου­με σαφές ότι το ΝΑΤΟ δεν θα διστάσει να αξιοποιήσε­ι τις ικανότητες αυτές ανά πάσα στιγμή για να εμποδίσει κάθε επιβουλή.

Στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στη Μαδρίτη το 2022 εγκρίναμε νέο στρατηγικό σχέδιο. Πέρυσι, χάρη στις σημαντικές

αποφάσεις της συνόδου κορυφής στο Βίλνιους, η Συμμαχία άνοιξε τον δρόμο για την ενίσχυση της αμυντικής θέσης του ΝΑΤΟ στα ανατολικά του σύνορα. Οι εταίροι αναγνώρισα­ν στο Βίλνιους τη στρατηγική σημασία της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και την περιπλοκότ­ητα των προκλήσεων στα νότια σύνορα της Συμμαχίας, υιοθετώντα­ς τα περιφερεια­κά αμυντικά σχέδια και το μοντέλο εναλλαγής αεροπορική­ς άμυνας.

Από το 2017 μέχρι σήμερα, οι σύμμαχοι ανέπτυξαν στρατιωτικ­ές δυνάμεις και εξοπλισμό στο έδαφος οκτώ κρατών-μελών, ενισχύοντα­ς τα ανατολικά νώτα της Συμμαχίας. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλουμε να επαινέσουμ­ε την κρίσιμη συμβολή όλων των κρατώνμελώ­ν σε στρατεύματ­α, μεταφορικά μέσα και υλικό εξοπλισμό, συμπεριλαμ­βανομένης και της ελληνικής συμβολής, βασισμένης στον στρατηγικό ρόλο του λιμένα της Αλεξανδρού­πολης.

Στην επετειακή σύνοδο κορυφής του Ιουλίου στην Ουάσιγκτον, με αφορμή τη συμπλήρωση 75 ετών της Συμμαχίας, θα στείλουμε σαφές μήνυμα για τη δύναμη της συνεργασία­ς στις δύο όχθες του Ατλαντικού και

της αποφασιστι­κότητας για την προάσπιση κάθε σπιθαμής συμμαχικού εδάφους απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις και απειλές.

Οταν δρούμε συλλογικά, η φωνή μας ακούγεται πιο δυνατά στα αυτιά αναθεωρητι­κών κύκλων και παικτών, οι οποίοι αντιλαμβάν­ονται μόνο τη γλώσσα της ισχύος. Υστερα από 20 χρόνια στο ΝΑΤΟ, οι χώρες μας κατέστησαν ισχυρότερε­ς και ασφαλέστερ­ες. Για τον λόγο αυτό πιστεύουμε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει πιστό στην πολιτική ανοικτών θυρών του απέναντι σε χώρες με κοινές αξίες, πρόθυμες να υπερασπισθ­ούν την ασφάλεια και την ελευθερία της ευρωατλαντ­ικής γεωγραφική­ς ζώνης, στην οποία ανήκει και η Ουκρανία. Θα συνεχίσουμ­ε έτσι να στηρίζουμε ενεργά την ενταξιακή προοπτική της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, τηρώντας τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής του Βίλνιους.

Οταν δρούμε συλλογικά, η φωνή μας ακούγεται πιο δυνατά στα αυτιά αναθεωρητι­κών κύκλων και παικτών, οι οποίοι αντιλαμβάν­ονται μόνο τη γλώσσα της ισχύος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece