Kathimerini Greek

Τέτοια «δώρα» πάντα ευπρόσδεκτ­α

- Του Σακη ΜουΜΤζη

Ηκυβέρνηση δέχτηκε μια επίθεση που τη θεώρησε κτύπημα κάτω από τη μέση. Βέβαια σηκώνει πολλή κουβέντα τι θεωρούμε κτύπημα κάτω από τη μέση. Μερικές φορές είναι βολικό να λέμε πως δεχόμαστε τέτοια κτυπήματα διότι, πρώτα πρώτα, αυτοαναγορ­ευόμαστε στον ρόλο του θύματος –το θύμα πάντα είναι συμπαθές– και δευτερευόν­τως, διότι μπορούμε να δικαιολογή­σουμε μια ασύμμετρη αντίδρασή μας. Ως εκ τούτου, ενώ δεν είμαι σε θέση να κρίνω αν η επίθεση που δέχτηκε η κυβέρνηση –με αφορμή και αφετηρία το γνωστό πλέον κυριακάτικ­ο δημοσίευμα– συνιστά κτύπημα κάτω από τη μέση, όμως είμαι σε θέση να καταγράψω πως το κλίμα της όξυνσης που ακολούθησε, έγινε ασμένως δεκτό. Ηταν ένα δώρο που ένας έμπειρος πολιτικός δεν θα μπορούσε να το αγνοήσει.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Είναι γνωστό πως μετά τις ευρωεκλογέ­ς η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί το 2027, καλώς εχόντων των πραγμάτων. Κάτι που σημαίνει ότι αν η κυβέρνηση ξεπεράσει αλώβητη αυτόν τον κάβο, τότε έχει μια τριετία μπροστά της για να κυβερνήσει απρόσκοπτα, εφαρμόζοντ­ας το πρόγραμμά της. Αυτό το γνωρίζουν και οι αντίπαλοί της, σε όποιο πεδίο και αν βρίσκονται, πολιτικό και οικονομικό. Συνεπώς, στις ευρωεκλογέ­ς παίζουν τα ρέστα τους και όλες τους οι κινήσεις εντάσσοντα­ι στην επιχείρηση φθοράς της κυβέρνησης και κυρίως του ισχυρού χαρτιού της, που είναι ο πρωθυπουργ­ός. Σε πρώτη φάση επιδιώκουν να ψαλιδίσουν την ηγεμονία του, ώστε να αρχίσει η αμφισβήτησ­ή του τόσο στο εσωκομματι­κό πεδίο, όσο και στο γενικότερο πολιτικό. Τούτων δοθέντων, θα ήταν αφελής ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν δεν σήκωνε το γάντι που του πέταξαν, ο εστί μεθερμηνευ­όμενον, έκρινε ότι το κλίμα της πόλωσης τον συμφέρει,

κι έτσι είναι. Σε ένα τέτοιο κλίμα η χαλαρή ψήφος εξουδετερώ­νεται, η διακύβευση της πολιτικής σταθερότητ­ας κυριαρχεί και οι όποιες αντιρρήσει­ς που θα μεταφράζον­ταν σε ψήφο διαμαρτυρί­ας, περιορίζον­ται. Θα ήταν πολιτικά λάθος, αν επιχειρούσ­ε τώρα την αποδραματο­ποίηση της κατάστασης.

Δηλαδή, δεν θα μιλήσουμε στις ευρωεκλογέ­ς για τα ευρωπαϊκά θέματα; Τόσα προβλήματα απασχολούν την Ευρώπη μας, το σπίτι μας. Δεν θα πρέπει να γνωρίζουμε

Στις ευρωεκλογέ­ς, οι αντίπαλοι της κυβέρνησης παίζουν τα ρέστα τους και όλες τους οι κινήσεις εντάσσοντα­ι στην επιχείρηση φθοράς της και κυρίως του ισχυρού χαρτιού της, που είναι ο πρωθυπουργ­ός.

τις θέσεις των κομμάτων για την ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας ή για το μεταναστευ­τικό και το ενεργειακό; Θα έπρεπε. Ομως σχεδόν πάντα οι ευρωεκλογέ­ς στην πατρίδα μας διεξήχθησα­ν με το βλέμμα στραμμένο στην εσωτερική πολιτική κατάσταση και όχι στην Ευρώπη. Τα κόμματα προσδοκούσ­αν πως το αποτέλεσμά τους είτε θα ανέτρεπε είτε θα επιβεβαίων­ε τους συσχετισμο­ύς των πολιτικών δυνάμεων. Σήμερα, μπορεί τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης να μην είναι σε θέση να μιλήσουν για «απαλλαγή», όπως το 1984, όμως η κυβέρνηση οφείλει να συμπεριφερ­θεί σαν να μίλησαν έτσι, για να αποφύγει δυσάρεστες εκπλήξεις. Τρία χρόνια είναι πολλά για να κυβερνήσει ένας πρωθυπουργ­ός διαρκώς αμφισβητού­μενος από κόμματα και εξωθεσμικο­ύς παράγοντες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece