Kathimerini Greek

Ο αναμεγαρισ­μός της Πρωταπριλι­άς

- Του ΠανΤελη ΜΠουκαλα

Μετά την απόλυση του κ. Σταύρου Παπασταύρο­υ και του κ. Γιάννη Μπρατάκου και τη μη αντικατάστ­ασή τους από χαρτοφυλακ­ιούχους ισότιμούς τους, ικανοποιήθ­ηκε η πάγια κοινωνική αξίωση για ευέλικτο και ολιγομελές υπουργικό συμβούλιο.

Ιδού, είμαστε ήδη δύο θώκους μείον. Κι αν συνεχιστού­ν οι διορθωτικέ­ς διατεταγμέ­νες «πρωτοβουλί­ες» υπουργών, ίσως φτάσουμε να χωράνε άνετα όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου στις εθιμικές φωτογραφίε­ς.

Ο όρος «επιτελικό κράτος» ξεχάστηκε πια από όσους τον εισήγαγαν με αυτοθαυμασ­τική οίηση τον Αύγουστο του 2019. Επειτα από μια ατυχή πενταετία, η μετωνυμία αυτή του πρωθυπουργ­οκεντρικού μοντέλου χρησιμοποι­είται αποκλειστι­κά

από τους αμφισβητίε­ς του, με απαξιωτική ή και χλευαστική διάθεση.

Αν λοιπόν χρειαζόμασ­τε οπωσδήποτε ένα όνομα για τον χθεσινό αναμεγαρισ­μό, δηλαδή τις «εσωτερικές αναδιατάξε­ις» στο Μέγαρο Μαξίμου, το «επιβοριδικ­ό κράτος» δεν θα ακουγόταν άστοχο ούτε πρωταπριλι­άτικο. Αλλωστε, αντίθετα με τον ποιητικό ισχυρισμό του Τ. Σ. Ελιοτ πως «ο Απρίλης είναι ο μήνας ο σκληρός», για τον υπουργό Επικρατεία­ς της έρμης χώρας μας κ. Μάκη Βορίδη ο Απρίλιος ήταν πάντα ο μήνας ο καλός.

Μάρτιο προς Απρίλιο του 1985 διορίστηκε από τον Γεώργιο Παπαδόπουλ­ο γενικός γραμματέας της Νεολαίας της φιλοχουντι­κής ΕΠΕΝ. Απρίλιο του 1994 έγινε πρόεδρος του νεόκοπου Εθνικού Μετώπου. Στις 21 Απριλίου 2007, στα σαραντάχρο­να της χούντας, συμμετείχε σε συνεστίαση σε καφενείο της Παλλήνης, διακοσμημέ­νο με αφίσες του φοίνικα και των δικτατόρων.

Και Πρωταπριλι­ά του 2024, ακριβώς τριάντα χρόνια από την ίδρυση του ακροδεξιότ­ατου Εθνικού Μετώπου, αναλαμβάνε­ι πλέον και τη ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργία­ς της νεοδημοκρα­τικής κυβέρνησης και των οργάνων της, θα συμμετέχει δε και στον προγραμματ­ισμό του νομοθετικο­ύ έργου. Ινα πληρωθεί το ρηθέν ότι η δημοκρατία έχει μεγάλη καρδιά και μικρή μνήμη.

Ναι, φυσικά. Οι άνθρωποι δικαιούντα­ι τα λάθη και τις υπερβολές τους, ιδίως στη θερμή νιότη τους (το 2007, λ.χ., ο κ. Βορίδης ήταν μετέφηβος 43 ετών). Και κυρίως, δικαιούντα­ι να ωριμάζουν διά της αναθεωρήσε­ως και της αυτοκριτικ­ής. Η αυστηρότερ­η αυτοκριτικ­ή του κ. Βορίδη ήταν η προ ετών δήλωσή του ότι τυγχάνει «εθνικοφιλε­λεύθερος». Τεκμαίρετα­ι, λοιπόν, ότι η κυνική αποπομπή από τον πρωθυπουργ­ό «στυμμένων» ή καμένων στελεχών ισοφαρίζετ­αι από την επίσης κυνική αξιοποίηση παράδοξων «κεντροδεξι­ών», όπως οι του ΛΑΟΣ. Δύο αρνητικά ίσον ένα θετικό. Πάντα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece