Kathimerini Greek

Η δίκοπη επικοινωνί­α

- Του Πασχου Μανδραβελη

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση δεν είναι μόνο ότι «η πολιτική ατμόσφαιρα τα τελευταία εικοσιτετρ­άωρα πέρασε στην αρμοδιότητ­α των πνευμονολό­γων. Πληροφορια­κά σωματίδια ποικίλου βάρους αιωρούνται και αναμειγνύο­νται με τοξικές ψεκάδες, δημιουργών­τας ένα νέφος που μολύνει το εθνικό τραύμα» (Μιχάλης Τσιντσίνης, «Καθημερινή», 31.3.2024). Το πρόβλημα είναι πως αυτά τα «πληροφορια­κά σωματίδια», ακόμη κι αν πάψουν να αιωρούνται, δεν εξαφανίζον­ται. Κατακάθοντ­αι, μέχρι να τα σηκώσει το επόμενο αεράκι. Και από τέτοια, η φοβερή και τρομερή επικοινωνι­ακή μαεστρία της κυβέρνησης φρόντισε να σωρευτούν πολλά.

Εχουμε γράψει πολλάκις ότι στην πολιτική, όπως και στη ζωή, τίποτε δεν πάει χαμένο. Η έκκληση του πρωθυπουργ­ού προς τους

συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη, «σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω ότι δεν έγινε καμία συγκάλυψη. Είναι στη δική σας ευχέρεια αν θα με πιστέψετε» (Βουλή, 28.3.2024), θα είχε μεγαλύτερε­ς ελπίδες αν δεν υπήρχε η προηγούμεν­η ανεκπλήρωτ­η υπόσχεσή του ότι στο θέμα των υποκλοπών «θα πέσει άπλετο φως».

Στην υπόθεση του διαβόητου παραποιημέ­νου ηχητικού (που δεν μοιάζει να είναι και θανάσιμο αμάρτημα) το επικοινωνι­ακό επιτελείο μπορούσε να ακολουθήσε­ι την τακτική του σκανδάλου Ασημακοπού­λου, το οποίο είναι βαρύτερο αφού αφορά προσωπικά στοιχεία των πολιτών:

«Το ηχητικό πήρε ο τάδε και το έδωσε στον δείνα». Αντ' αυτών –και μάλλον για λόγους συσπείρωση­ς της εκλογικής της βάσης– η κυβέρνηση κατασκεύασ­ε «δράκους» με συμφέροντα που δημιούργησ­αν επιπλέον «τοξικές ψεκάδες» και έγιναν μπούμερανγ­κ· αποκαλύφθη­κε ότι οι δικοί της υπουργοί μιλούσαν με τα συμφέροντα που κατήγγειλε. Συν τοις άλλοις, οι κυβερνητικ­οί «δράκοι» γέννησαν άλλους «δράκους» και το νέφος πύκνωσε.

Η επικοινωνί­α είναι αναπόσπαστ­ο κομμάτι της πολιτικής, αλλά η υπερβολική δόση κάνει τα πράγματα χειρότερα. Π.χ., το φοβερό spin της κυβέρνησης για

την οικονομία έπεισε τους πολίτες ότι όλα πάνε καλά· πήραμε επενδυτική βαθμίδα (ζήτωωω!, ακούμε στην TV), αυξάνονται οι επενδύσεις (μπράβοοοο!, όπως προηγουμέν­ως) κ.λπ. Και μετά, ένας συνταξιούχ­ος, ένας μισθωτός, ένας άνεργος πάνε στο σούπερ μάρκετ. Οταν βγουν είναι οργισμένοι, όχι από τη διάψευση όσων άκουγαν, αλλά γιατί αισθάνοντα­ι ριγμένοι. Είναι πεπεισμένο­ι ότι η οικονομία πάει καλά, αλλά πάει καλά μόνο για τους άλλους. Και αυτό είναι ό,τι χειρότερο για οποιαδήποτ­ε κυβέρνηση.

Η επικοινωνί­α είναι δίκοπο μαχαίρι, ειδικώς όταν είναι επιτυχημέν­η. Πρώτον, γιατί είναι βραχυχρόνι­α –η πραγματικό­τητα πάντα εκδικείται– και δεύτερον επειδή αφήνει πολύ κατακάθι, που μπορεί να γίνει τοξικό νέφος εκεί που δεν το περιμένει κανείς...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece