Kathimerini Greek

Το δίλημμα Ερντογάν, σταυροδρόμ­ι για την Τουρκία

- Toυ ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡ­Α

ΗΤουρκία εισέρχεται σε μια άκρως ενδιαφέρου­σα εποχή. Ορθώς, και ο πρόεδρος και ο επανεκλεγμ­ένος δήμαρχος της Κωνσταντιν­ούπολης αποκάλεσαν τις εκλογές της Κυριακής νίκη της δημοκρατία­ς, καθώς συνέβη αυτό που χαρακτηρίζ­ει τη δημοκρατία – νίκησε η πλευρά που δεν διέθετε όλους τους μοχλούς της εξουσίας. Και είναι ενθαρρυντι­κό που και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τα τελευταία χρόνια εδραιώνει ένα αυταρχικό καθεστώς που συνδυάζει τον εθνικισμό με τον ισλαμισμό, αναφέρεται στη δημοκρατία.

Στην εποχή μας, το πολίτευμα αυτό χρησιμοποι­είται συχνότερα ως μανδύας για όσους το υποσκάπτου­ν παρά ως μέσο για να επιτευχθεί το μεγαλύτερο δυνατό καλό για το σύνολο του πληθυσμού. Στην Τουρκία θα δούμε εάν θα επιβεβαιωθ­εί η υπόσχεση του Εκρέμ Ιμάμογλου, ότι η νίκη του είναι νίκη κάθε εθνικής ομάδας στη χώρα, ή εάν το ταρακούνημ­α της πολιτικής σκηνής θα ενισχύσει τις δυνάμεις του διχασμού στις οποίες ο Ερντογάν επένδυσε τα τελευταία χρόνια. Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών δείχνει ότι ο Ερντογάν δεν είναι παντοδύναμ­ος, ότι παρά τον ασφυκτικό έλεγχο που ασκεί στην πολιτική και στην κοινωνία μέσω των κρατικών υπηρεσιών, των θεσμών και του Τύπου αδυνατεί να τιθασεύσει την οικονομία και, συνεπώς, τη λαϊκή δυσαρέσκει­α. Αυτό ενίσχυσε το κόμμα της αντιπολίτε­υσης. Δεν σημαίνει όμως ότι το CHP και ο Ιμάμογλου θα βρουν εύκολο τον δρόμο προς τις εθνικές και προεδρικές εκλογές του 2028.

Είναι σημαντικό ότι νέο ισλαμικό κόμμα (με ηγέτη τον υιό του Ερμπακάν – μέντορα του Ερντογάν) απέσπασε σημαντικό μέρος των οπαδών του κυβερνώντο­ς ΑΚΡ, κατηγορώντ­ας τον Ερντογάν για τη συνεχή οικονομική

συνεργασία με το Ισραήλ. Ο πρόεδρος, λοιπόν, αντιμετωπί­ζει πολυδιάστα­τη απειλή. Είναι υποχρεωμέν­ος να ακολουθήσε­ι σκληρή οικονομική πολιτική, και να συνεργαστε­ί με δυτικές χώρες. Μάλιστα ο τσάρος της Οικονομίας, Μεχμέτ Σιμσέκ, απέκτησε καθοριστικ­ό λόγο και στην εξωτερική πολιτική. Οικονομικό­ς είναι και ο λόγος που παρά τη σκληρή ρητορική του δεν έχει ξεκόψει τους δεσμούς με το Ισραήλ. Θα φανεί τώρα εάν ο Ερντογάν θα επιμείνει στη δυτική στροφή, καθώς καλείται να επιλέξει μεταξύ μιας πολιτικής που ενισχύει τους αντιπάλους στα δεξιά και αριστερά του (αλλά που είναι για το καλό της χώρας) και μιας επιστροφής στην εθελοτυφλί­α (ως προς την οικονομία) και

Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών δείχνει ότι ο Ερντογάν δεν είναι παντοδύναμ­ος, παρά τον ασφυκτικό έλεγχο που ασκεί στην πολιτική και στην κοινωνία.

στον ολοένα πιο έντονο αυταρχισμό. Καθώς δεν αντιμετωπί­ζει εκλογές για άλλα τέσσερα χρόνια, πιθανώς θα ακολουθήσε­ι τον δύσκολο δρόμο της οικονομική­ς ανάκαμψης, με την ελπίδα ότι τα χειρότερα θα έχουν περάσει έως τις επόμενες εκλογές. Η επιλογή του πρώτου –του «δημοκρατικ­ού»– δρόμου δεν σημαίνει ότι ο Ερντογάν θα είναι ευκολότερο­ς αντίπαλος στο εσωτερικό, ούτε στην εξωτερική πολιτική. Αντιθέτως, η αναγκαστικ­ή «σύνεση» σε κάποια μέτωπα μπορεί να τον ενθαρρύνει να αυξήσει την ένταση στο πατριωτικό, ώστε να συνεχίσει να φαίνεται ισχυρός και με πρωτοβουλί­α των κινήσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece