Kathimerini Greek

Ο Ερντογάν, ο Ιμάμογλου και οι μανδαρίνοι

- Του βασΙλη νεδου

Ηξεκάθαρη νίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντιν­ούπολη και του CHP σε επίπεδο Τουρκίας, πέρα από την ευρύτερη πολιτική και ιστορική σημασία της, καθώς φέρνει τους κεμαλιστές στην πρώτη θέση μετά δεκαετίες, αποτελεί ένα στιγμιότυπ­ο κομβικό για την εξέλιξη των πραγμάτων στην Τουρκία τα επόμενα χρόνια.

Κατ' αρχάς δίνει μια οριστική απάντηση στο ερώτημα «ποιος μπορεί να αποτελέσει αντίπαλον δέος του Ερντογάν». Ο Εκρέμ Ιμάμογλου νικά τον Ερντογάν για μια ακόμα φορά μέσα στο ίδιο του το σπίτι, σε μια μητροπολιτ­ική περιοχή η οποία αποτελεί την οικονομική καρδιά της Τουρκίας. Η εκλογική επιβεβαίωσ­η των ηγετικών χαρακτηρισ­τικών του Εκρέμ Ιμάμογλου επηρεάζει εκ των πραγμάτων τις ισορροπίες σε ολόκληρο το κεμαλικό φάσμα.

Η ήττα του Ερντογάν, αν και δεν επηρεάζει καθόλου τη σταθερότητ­α της κυβέρνησής του, ούτε και αποτελεί προοικονομ­ία γενικότερω­ν πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία, αποτελεί μια ενδιαφέρου­σα στιγμή για να αναλογιστε­ί κάποιος τι ακολουθεί στον χώρο του πολιτικού Ισλάμ στον οποίο επί σχεδόν 25 χρόνια δεσπόζει η προσωπικότ­ητα του προέδρου της Τουρκίας. Ενώ, λοιπόν, η κεμαλική αντιπολίτε­υση έχει στο πρόσωπο του Ιμάμογλου έναν ηγέτη σε αναμονή, η επόμενη μέρα στο ΑΚΡ και στον ευρύτερο χώρο είναι αβέβαιη, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μη δίνει κάποιο δαχτυλίδι.

Κάποιοι μιλούν για τον Χακάν Φιντάν ή τον Ιμπραήμ Καλίν, παραβλέπον­τας ότι πρόκειται για δύο σκληρά μεν, γρανάζια δε του μηχανισμού του Ερντογάν, με όχι ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηρισ­τικά. Οι δύο δεκαετίες του ΑΚΡ στην εξουσία παρήγαγαν μανδαρίνου­ς, όπως ο άχρωμος Μουράτ Κουρούμ, ο οποίος ηττήθηκε στην Κωνσταντιν­ούπολη. Το ΑΚΡ θυμίζει, τηρουμένων των αναλογίων βεβαίως, το ΠΑΣΟΚ μετά το 2004, ένα κόμμα επαγγελματ­ιών υπουργών με αμφισβητού­μενο ταλέντο και προσωπικό χάρισμα, αλλά εμπειρία στη διαχείριση του κρατικού μηχανισμού επί σειρά ετών. Θεωρίες περί «γαμπρών» του Ερντογάν που βρίσκονται με κάποιο τρόπο στον προθάλαμο της εξουσίας δεν επιβεβαιών­ονται και, σε κάθε περίπτωση, θα κριθούν στην πραγματική ζωή.

Ολα αυτά επηρεάζουν τις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις; Πιθανότατα όχι, ιδιαίτερα καθώς οι επόμενες –προγραμματ­ισμένες– προεδρικές εκλογές στην Τουρκία θα διεξαχθούν το 2028. Σε τέσσερα χρόνια πολλά μπορεί να αλλάξουν, περιλαμβαν­ομένου και του βαθμού έντασης. Είτε το 2028 είτε νωρίτερα, θα γίνουν εκλογές με αντιπάλους τον διάδοχο του Ερντογάν και τον Ιμάμογλου, ή ο νυν πρόεδρος –παρά τις δηλώσεις του– θα προσπαθήσε­ι να διασώσει αυτό που περιγράφετ­αι ως «πολιτικό πτώμα» του ΑΚΡ. Μπορεί ο Ερντογάν να «γυρίσει» την αρνητική τάση; Μπορεί να συγκινήσει ξανά τους πρώην υποστηρικτ­ές του; Θα φανεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece