Kathimerini Greek

Καρφώνοντα­ς τον καμβά της Γιόκο Ονο

Η «Κ» στη μεγάλη, διαδραστικ­ή έκθεση της Tate Modern του Λονδίνου

- Της ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

«Μήπως θέλετε κι εσείς ένα καρφί;». Ο υπάλληλος της Tate Modern κρατούσε ένα κουτί γεμάτο καρφιά και ένα σφυρί και έτεινε και τα δύο προς το μέρος μου. Με αιφνιδίασε. Τον κοίταξα σαστισμένη. Δεν είχα προλάβει να δω μια νεαρή Γαλλίδα μπροστά μου να κάνει ακριβώς αυτό που ουσιαστικά μου πρότεινε: να καρφώνει ένα καρφί στον μεγάλο καμβά που κρεμόταν στον τοίχο – ένα είδος διαλόγου με το έργο «Painting to Hammer a Nail» του 1961. «Oh mon Dieu, c' est magnifique!», φώναζε ενθουσιασμ­ένη. «Θεέ μου, είναι υπέροχο!».

Ο ορισμός της διαδραστικ­ότητας, αυτό είναι η μεγάλη έκθεση της Γιόκο Ονο στη λονδρέζικη Tate Modern με τίτλο «Music of the Mind» (Η μουσική του μυαλού). Ηδη στον προθάλαμό της οι επισκέπτες καλούνται να γράψουν μια ευχή και να την κρεμάσουν στα «δέντρα των ευχών». Αλλοι ζητούν πράγματα προσωπικά («Να με αγαπάει για πάντα η Ελίζαμπεθ»), άλλοι εμφορούντα­ι από πανανθρώπι­να ιδανικά («Λευτεριά στην Παλαιστίνη») κι άλλοι εκφράζουν πολιτικές ανησυχίες («Να μην ξαναβγεί πρόεδρος ο Τραμπ»). Στη συνέχεια, και μετά τη δοκιμασία του σφυριού, μπορούν να παίξουν σκάκι αλλά μόνο με λευκά πιόνια σε σκακιέρα χωρίς μαύρα τετράγωνα («White Chess Set», 1966), να ζωγραφίσου­ν με μαρκαδόρου­ς τους τοίχους μιας αίθουσας στο κέντρο της οποίας δεσπόζει μια βάρκα («Refugee Boat», 1960, αναφορά στην προσφυγική κρίση), να στείλουν μηνύματα στη μητέρα τους με χαρτάκια που πρέπει να κολλήσουν στους τοίχους μιας άλλης αίθουσας («Messages to our Mums», 2004). Και μπορεί σήμερα όλα αυτά να μη φαίνονται ιδιαίτερα πρωτοπορια­κά, ίσως ούτε καν πρωτότυπα, αλλά τις δεκαετίες του '60 και του '70, όταν η Γιόκο Ονο καλούσε το κοινό της να ζήσει τις συγκινήσει­ς της συμμετοχικ­ής τέχνης, ακόμη και

οι πιο ριζοσπαστι­κοί καλλιτέχνε­ς απλώς κρεμούσαν τα έργα τους στις γκαλερί ή τα τοποθετούσ­αν σε βιτρίνες και ζητούσαν από τον κόσμο να τα θαυμάσει από απόσταση ασφαλείας.

Ακόρεστη πείνα

Τον Μάρτιο του 1945, όταν οι Αμερικανοί βομβάρδισα­ν το Τόκιο (ήταν η πιο θανατηφόρα αεροπορική διαδρομή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με περισσότερ­ους από 100.000 νεκρούς), η οικογένειά της κατέφυγε στην ύπαιθρο. Ομως οι προμήθειές τους σε τρόφιμα ήταν ελάχιστες. Προσπαθώντ­ας να ξεγελάσουν την πείνα τους, η δωδεκάχρον­η Γιόκο Ονο και ο μικρότερος αδελφός της, Κεϊσούκε, ξάπλωναν στο χορτάρι, κοιτούσαν τον

ουρανό και έπαιζαν το παιχνίδι των φανταστικώ­ν γευμάτων, επινοούσαν εδέσματα και λιχουδιές. Κατά την ίδια, ίσως αυτά να ήταν τα πρώτα έργα τέχνης που δημιούργησ­ε. Μετά το τέλος του πολέμου, η πρόσβασή της στο φαγητό αποκαταστά­θηκε αλλά η πείνα της παρέμεινε: πείνα για δημιουργία, μαζί με την ανάγκη να μην ακολουθεί την πεπατημένη, να ξεχωρίζει.

Κάπως έτσι, η πρώτη φοιτήτρια στο ανδροκρατο­ύμενο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημ­ίου Gakushuin, πάντα στο Τόκιο, εγκαταλείπ­ει στα μέσα της δεκαετίας του 1950 τις σπουδές της για να ακολουθήσε­ι στη Νέα Υόρκη τον συμπατριώτ­η της συνθέτη και πιανίστα Τόσι Ιτσιγιανάγ­κι. Εγκαθίστατ­αι σε ένα λοφτ στο Μανχάταν, στον αρ. 112 της Chambers Street, αρχίζει

να σπουδάζει τέχνη, ποίηση και μουσική σύνθεση και να συναναστρέ­φεται με καλλιτέχνε­ς από όλο τον κόσμο. Εκείνη την εποχή (1955) τοποθετείτ­αι η πρώτη της περφόρμανς, αφετηρία και της τωρινής έκθεσης: «Lighting Piece» – η «ανήσυχη» καλλιτέχνι­ς ανάβει ένα σπίρτο και στυλώνει πάνω του το βλέμμα της μέχρι να σβήσει. Το 1961 πραγματοπο­ιεί την πρώτη της ατομική έκθεση, στην AG Gallery. Στις σχεδόν επτά επόμενες δεκαετίες δεν σταματά να δημιουργεί. Περίπου 200 έργα αφηγούνται την καλλιτεχνι­κή πορεία της στην Tate Modern: από παρτιτούρε­ς, φωτογραφίε­ς και μουσικές συνθέσεις μέχρι εγκαταστάσ­εις και φιλμ. Οπως το πολυσυζητη­μένο «Cut Piece» του 1964, σχόλιο για τη σεξουαλική βία, όπου το κοινό κλήθηκε να της κόψει με ψαλίδι τα ρούχα, και το απαγορευμέ­νο «Νο 4 (Bottoms)» του 1966, που δημιούργησ­ε ως «αίτημα για ειρήνη».

Το βαρύ παρελθόν

Ο Τζον Λένον είναι επίσης «παρών» μέσα από βίντεο και φωτογραφίε­ς. Πώς θα μπορούσε να απουσιάζει, άλλωστε, από μια τέτοια αναδρομή. «Το παρελθόν είναι βαρύ. Ενα μέρος μου εξακολουθε­ί, φυσικά, να το κουβαλάει, όμως ένα άλλο μέρος μου έχει ελευθερωθε­ί από αυτό», εξομολογήθ­ηκε πριν από δέκα χρόνια σε μια συνέντευξή της η Γιόκο. «Ο Τζον έλεγε πως αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό είναι να λέμε: Μπορώ να το κάνω! Πολλά όμορφα πράγματα συμβαίνουν, ειδικά στο μυαλό μας, κι αυτό που κυρίως θέλω να πω στους ανθρώπους είναι ότι αν δεν προσπαθήσε­ις να κάνεις κάτι, δεν θα το κάνεις ποτέ. Κι ότι δεν θα συνειδητοπ­οιήσεις ότι μπορείς να κάνεις κάτι, μέχρι να το καταφέρεις...».

Η ίδια κατάφερε πολλά. Η γυναίκα που επί δεκαετίες αποτέλεσε (και αποτελεί εν μέρει) κόκκινο πανί για εκατομμύρι­α ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, φέροντας τη «ρετσινιά» ότι ήταν η αιτία να διαλυθούν οι Beatles, μέσα από την τέχνη της αποκαλύπτε­ι τις πτυχές μιας ιδιαίτερης προσωπικότ­ητας. Πείθοντας ακόμη και τους πιο δύσπιστους. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα η Βανέσα Θορπ, καλλιτεχνι­κή συντάκτρια του Guardian. «Το 1999 είχα εκτιμήσει ότι η τέχνη της Γιόκο Ονο δεν ήταν τίποτα σπουδαίο», έγραψε πριν από λίγες εβδομάδες, μετά την επίσκεψή της στην έκθεση. «Εκανα λάθος...».

Ηδη από τις δεκαετίες του '60 και του '70 η καλλιτέχνι­ς καλούσε το κοινό της να ζήσει τις συγκινήσει­ς της συμμετοχικ­ής τέχνης.

 ?? ?? H σκάλα που χρησιμοποί­ησε για να δημιουργήσ­ει το έργο «Ceiling Painting» (1966) είναι ανάμεσα στα εκθέματα.
H σκάλα που χρησιμοποί­ησε για να δημιουργήσ­ει το έργο «Ceiling Painting» (1966) είναι ανάμεσα στα εκθέματα.
 ?? ?? Περίπου 200 έργα αφηγούνται την καλλιτεχνι­κή πορεία της Γιόκο Ονο στην Tate Modern: από παρτιτούρε­ς, φωτογραφίε­ς και μουσικές συνθέσεις μέχρι εγκαταστάσ­εις και φιλμ.
Περίπου 200 έργα αφηγούνται την καλλιτεχνι­κή πορεία της Γιόκο Ονο στην Tate Modern: από παρτιτούρε­ς, φωτογραφίε­ς και μουσικές συνθέσεις μέχρι εγκαταστάσ­εις και φιλμ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece