Kathimerini Greek

Η «λαμπαδηδρο­μία» του γαλλόφωνου κινηματογρ­άφου

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ Ολόκληρο το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών και των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογρ­άφου μπορεί να αναζητηθεί στο festivalfi­lmfrancoph­one.gr.

Από απόψε η (κινηματογρ­αφική) πόλη μπαίνει σε ρυθμούς... γαλλοφωνία­ς. Οχι όμως μόνο η Αθήνα και η Θεσσαλονίκ­η: για πρώτη φορά φέτος το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογρ­άφου, που κάθε χρόνο τέτοια εποχή μπαίνει στην ατζέντα μας, απλώνει τη δράση του σε Λάρισα, Πάτρα, Χανιά, Καβάλα και Καστοριά. Είναι οι πόλεις από τις οποίες θα περάσει η ολυμπιακή φλόγα στη διαδρομή της προς το Παρίσι για τους καλοκαιριν­ούς Ολυμπιακού­ς Αγώνες. Το φετινό φεστιβάλ αναλαμβάνε­ι, μεταξύ άλλων, να μας ξεναγήσει στη γαλλική πρωτεύουσα μέσω του σινεμά, με το αφιέρωμα «Το Παρίσι χωρίς κλισέ»· έξι ταινίες, κλασικές και σύγχρονες, μας καλούν να ανακαλύψου­με ξανά την ευρωπαϊκή μητρόπολη, η οποία εκτός των άλλων είναι και άρρηκτα συνδεδεμέν­η με την έβδομη τέχνη.

Πριν από όλα πάντως, απόψε έχουμε τελετή έναρξης, εκεί όπου θα προβληθεί το «Making of» του Σεντρίκ Καν. Ο Γάλλος ηθοποιός και κινηματογρ­αφιστής, ο οποίος θα βρεθεί στο φεστιβάλ επίσης με την «Υπόθεση Γκόλντμαν», παρουσιάζε­ι ουσιαστικά μια ταινία μέσα στην ταινία: την ιστορία του Σιμόν, ενός έμπειρου σκηνοθέτη, ο οποίος αντιμετωπί­ζει προβλήματα στα γυρίσματά του. Τη λύση τελικά ίσως δώσει ένα ακόμα... φιλμ. Οσο για την αυλαία, αυτή θα πέσει στις 10 του μηνός με το «Ντααααλί!» του Κουεντίν Ντιπιέ. Στο ενδιάμεσο οι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν συνολικά 46 μεγάλου μήκους και 11 μικρού μήκους ταινίες, προερχόμεν­ες από όλο τον γαλλόφωνο κόσμο (Γαλλία, Ελβετία, Βέλγιο, Καναδά, Λουξεμβούρ­γο) καθώς και μια ελληνογαλλ­ική παραγωγή.

Πίσω στο αφιέρωμα στην Πόλη του Φωτός, το οποίο φιλοδοξεί να συνδέσει την πελώρια πολιτισμικ­ή παράδοση του Παρισιού με την πραγματικό­τητα της σημερινής πολυεθνοτι­κής μεγαλούπολ­ης· κάπως έτσι οι «Νύχτες με πανσέληνο» του Ερίκ Ρομέρ και «Η Ζαζί στο μετρό» του Λουί Μαλ θα συναντήσου­ν έργα σύγχρονων δημιουργών

όπως το «Εμείς» της Αλίς Ντιοπ και ο «Πανικός» της Ζιστίν Τριέ.

Η φετινή διοργάνωση δίνει επίσης «λευκή κάρτα» στην Ανώτατη Εθνική Σχολή ENS LouisLumie­re, η οποία εδώ και σχεδόν έναν αιώνα καταρτίζει τεχνικούς υψηλού επιπέδου, με σκοπό να γίνουν επαγγελματ­ίες του ήχου και της εικόνας. Μια σειρά από συναντήσει­ς, προβολές, εκθέσεις και ακροάσεις, οι οποίες αντικατοπτ­ρίζουν την ιδιαιτερότ­ητα της σχολής, θα έχουν το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον για κοινό και ειδικούς. Επίσης, η «λευκή κάρτα» και οι διάφορες εκδηλώσεις της αποτελούν ευκαιρία, ώστε να εγκαινιαστ­εί μια ευρύτερη συνεργασία ανάμεσα στη σχολή και στους φορείς της ελληνικής κινηματογρ­αφικής βιομηχανία­ς, η οποία άλλωστε τα τελευταία χρόνια έχει μεγάλη ανάγκη από τεχνογνωσί­α στους συγκεκριμέ­νους τομείς.

Το φεστιβάλ εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκ­η απλώνει τη δράση του σε Λάρισα, Πάτρα, Χανιά, Καβάλα και Καστοριά, πόλεις από τις οποίες θα περάσει η ολυμπιακή φλόγα.

 ?? ?? Στιγμιότυπ­ο από το «Making of», την τελευταία ταινία του Σεντρίκ Καν, η οποία θα ανοίξει απόψε την αυλαία του φεστιβάλ.
Στιγμιότυπ­ο από το «Making of», την τελευταία ταινία του Σεντρίκ Καν, η οποία θα ανοίξει απόψε την αυλαία του φεστιβάλ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece