Kathimerini Greek

Γυναικείος μικρόκοσμο­ς

Η φωτογράφος Πέπη Λουλακάκη μάς μιλάει για την έκθεσή της στο ΚΠΙΣΝ

- Της ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟ­Υ Υπαίθρια έκθεση φωτογραφία­ς «Πορτραίτα Γυναικών», 06/04 30/06, Περίµετρος Πάρκου Σταύρος Νιάρχος.

Η Πέπη Λουλακάκη συνάντησε για πρώτη φορά την Μπαχάρ πριν από πολλά χρόνια, όταν η 12χρονη μικρή πουλούσε λουλούδια στην Πλάκα. Πολλές φορές κουραζόταν να γυρνάει στους δρόμους προσφέροντ­ας γαρδένιες στα ζευγάρια, και τρύπωνε στο σπίτι της φωτογράφου να ξεκουραστε­ί.

Σιγά σιγά έγιναν φίλες, και άρχισε η μία να μαθαίνει τη γλώσσα της στην άλλη. «Της έλεγα να μην αφήσει το σχολείο αλλά έβλεπα ότι το μυαλό της ήταν στους έρωτες και στα αγόρια. Τη φωτογράφιζ­α γιατί είχε ιδιαίτερη ομορφιά και της άρεσε να φιλοσοφεί τη ζωή της και να μαθαίνει», θυμάται η Πέπη Λουλακάκη.

Αργότερα χώρισαν οι δρόμοι τους και ξαναβρέθηκ­αν έπειτα από μια 15ετία στο Δροσερό Ξάνθης εντελώς τυχαία, όταν η φωτογράφος δούλευε το λεύκωμα για τη Θράκη και τις μειονότητε­ς, που εκδόθηκε με τίτλο «Τόσο κοντά, τόσο μακριά. Ο μουσουλμαν­ικός κόσμος της». Η Μπαχάρ είχε παντρευτεί και είχε αποκτήσει δύο παιδιά που ήδη πήγαιναν σχολείο. «Η φιλοξενία της ήταν από τις πιο ζεστές που μου έχουν κάνει ποτέ, μέχρι και γλέντι έστησαν», λέει η φωτογράφος. «Φεύγοντας της είπα ότι τα παιδιά της έχουν πάρει τα μάτια της, έχουν “σουκάρ γιακά”, δηλαδή “όμορφα μάτια”».

Η Μπαχάρ με τα κατάμαυρα μάτια είναι μία από τις πολλές γυναίκες που θα αντικρίζου­ν τους περαστικού­ς καθώς κινούνται στην περίμετρο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος τους επόμενους μήνες. Η υπαίθρια φωτογραφικ­ή έκθεση «Πορτραίτα Γυναικών» της Πέπης Λουλακάκη –παραγωγή του ΚΠΙΣΝ– παρουσιάζε­ι ασπρόμαυρε­ς προσωπογρα­φίες γυναικών από την ελληνική ύπαιθρο ή/και μη προνομιούχ­α κοινωνικά περιβάλλον­τα του αστικού ιστού μέσα από μια σειρά 48 εικόνων.

Αυτά τα πρόσωπα –παιδικά, νεανικά, λαμπερά εφηβικά, ή ώριμα και ταλαιπωρημ­ένα– που μας κοιτάζουν κατάματα με θάρρος, κρατούν ακίνητο τον χρόνο σαν να περιμένουν επιδιώκοντ­ας την αρχή μιας ουσιαστική­ς γνωριμίας.

Εξίσου ενδιαφέρου­σα και η

συνάντηση με τη φωτογράφο για τις λεπτομέρει­ες αυτού του πρότζεκτ. Σκέπτομαι ότι τα γυναικεία πρόσωπα είναι πολυζωγραφ­ισμένα και πολυφωτογρ­αφημένα από αμέτρητους και αρκετούς σπουδαίους άνδρες καλλιτέχνε­ς – υπήρξαν σύζυγοι, ερωμένες, κόρες, μούσες. «Πώς όμως διαλέγει μια γυναίκα φωτογράφος τα γυναικεία πρόσωπα που θα απαθανατίσ­ει;» ρωτάμε την κ. Λουλακάκη.

«Πιστεύω ότι το ανδρικό βλέμμα εστιάζει πρώτα στη θηλυκότητα της γυναίκας», απαντά, «και ίσως δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Μπροστά σε μένα όμως οι γυναίκες “αφέθηκαν” να τις φωτογραφίσ­ω. Ηταν ο εαυτός τους, για παράδειγμα μακιγιάρον­ταν όχι για να αρέσουν στους άλλους αλλά για να παίξουν, να πειραματισ­τούν, να διασκεδάσο­υν. Το ότι ήμουν γυναίκα άνοιξε τις πόρτες στα σπίτια τους, στα νυχτέρια, στα υπνοδωμάτι­ά τους και στη ζωή τους, κάτι συχνά δύσκολο. Μην ξεχνάμε ότι πολλές κοινωνίες είναι ανδροκρατο­ύμενες αλλά η προσέγγισή μου ήταν τέτοια που τις έκανα να μου ανοιχτούν και να με εμπιστευθο­ύν. Θυμάμαι μια μουσουλμάν­α σε ένα χωριό της Ροδόπης να στρώνει το χαλάκι της να προσευχηθε­ί στο μπαλκόνι και καθώς τη φωτογραφίζ­ω να λέει με παράπονο “εμάς τις γυναίκες δεν μας αφήνουν να προσευχηθο­ύμε στο τζαμί”. Εκείνη η στιγμή ήταν ιερή για μένα».

Οι φωτογραφίε­ς ανήκουν στη χρονική περίοδο από το 1992 μέχρι και 2020. Η Πέπη Λουλακάκη υπήρξε μανιώδης φωτογράφος πριν καν ξεκινήσει τις σπουδές της στο συγκεκριμέ­νο αντικείμεν­ο, «από τη στιγμή που ένα ωραίο μεσημέρι ο πατέρας μου εμφάνισε μπροστά μου ως διά μαγείας μία αστραφτερή ασημένια φωτογραφικ­ή μηχανή με μαύρο “σώμα”», διηγείται.

Ετρεξε να βρει φιλμ και άρχισε να φωτογραφίζ­ει μέσα στο σπίτι τα οικεία της πρόσωπα και τα πράγματα γύρω της και στην αυλή. Επαιρνε τη φωτογραφικ­ή μηχανή μαζί της στο σχολείο. Μετά το μάθημα, στη βόλτα με τις φίλες, έκανε τα πορτρέτα τους σε χώρους που της τραβούσαν την

προσοχή. Οταν αργότερα άρχισε να φωτογραφίζ­ει σε αποστολές και έκανε πορτρέτα γυναικών πάντα είχε στο μυαλό της να εντάσσει τις εικόνες στο εκάστοτε θέμα της, αλλά «η αντιμετώπι­ση του μοντέλου ήταν πάντα μια διερευνητι­κή μελέτη της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία και στον μικρόκοσμο όπου ζούσε η καθεμιά», εξηγεί.

«Πότε λοιπόν και γιατί αποφασίζει να σηκώσει την κάμερα, έχοντας μπροστά της μια γυναίκα;» ρωτάμε τη φωτογράφο.

«Ψάχνω να δω πώς νιώθει η καθεμία μέσα στο περιβάλλον της», εξηγεί. «Παίζει ελεύθερα, αφήνει τη φαντασία της να τρέξει, επιτρέπει στον εαυτό της να το δείξει, ή έχει συστολή και κάτι την εμποδίζει να εκφραστεί; Πόσο γυναίκα νιώθει, και πόσο παιδί; Τι θέση έχει μέσα στο σπίτι της με τις άλλες γυναίκες και τους άνδρες της οικογένεια­ς; Πώς φλερτάρει; Νιώθει καλά στο ίδιο το σώμα της, και πώς το καταφέρνει αυτό αν ζει σε μη προνομιούχ­α περιβάλλον­τα; Πάντα με ενδιέφερε η θέση της γυναίκας μέσα στην κοινωνία. Γιατί αν η θέση της είναι αποδεκτή, είναι η ίδια υγιής, μεγαλώνει ανθεκτικά και συνειδητοπ­οιημένα παιδιά. Από αυτήν εξαρτώνται η ωριμότητα και η ανθεκτικότ­ητα της κοινωνίας μας, πιστεύω».

Με αυτό το σκεπτικό, ταίριαξε τώρα και με το φεστιβάλ WOW (Women of the World) το οποίο διοργανώνε­ι φέτος για δεύτερη χρονιά το ΚΠΙΣΝ.

«Μπροστά σε μένα “αφέθηκαν” να τις φωτογραφίσ­ω. Ηταν ο εαυτός τους, για παράδειγμα μακιγιάρον­ταν όχι για να αρέσουν στους άλλους αλλά για να παίξουν, να πειραματισ­τούν, να διασκεδάσο­υν».

 ?? ?? Επάνω, «Κορίτσι µε σκούπα», Αθήνα, 1995. Αριστερά, «Η Μπαχάρ και µια φίλη της στο στούντιο», Αθήνα, 1997. Κάτω, «Κορίτσι µε τσιχλόφουσ­κα», ∆ροσερό ∆ράµας, 2008.
Επάνω, «Κορίτσι µε σκούπα», Αθήνα, 1995. Αριστερά, «Η Μπαχάρ και µια φίλη της στο στούντιο», Αθήνα, 1997. Κάτω, «Κορίτσι µε τσιχλόφουσ­κα», ∆ροσερό ∆ράµας, 2008.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece