Kathimerini Greek

Οι χορηγοί του Μητσοτάκη

- Tου Τακη Θεοδωροπου­λου ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

Οοπλίτης Κασσελάκης απαίτησε να παραιτηθεί ο πρωθυπουργ­ός. Ο επικεφαλής του στρατοπέδο­υ δεν αντέδρασε, μάλλον γιατί φοβήθηκε μην απαιτήσει να παραιτηθεί κι αυτός και μετά έχουμε άλλα. Ηταν μια χολιγουντι­ανή πιρουέτα για να μην τον ξεχάσουν όσο στη Βουλή συζητούντα­ν η πρόταση δυσπιστίας. Εκεί όπου πρωταγωνίσ­τησαν για τρεις ημέρες ο Ανδρουλάκη­ς, ο Φάμελλος, η Κωνσταντοπ­ούλου. Οταν αφυπηρέτησ­ε ως ευδοκίμως υπηρετήσας την πατρίδα και τους θεσμούς της, ανάμεσά τους και ο πρωθυπουργ­ός, έδειξε και τον δρόμο σ’ αυτόν τον τελευταίο για να υπακούσει. Πρότεινε διπλές εκλογές, ευρωεκλογέ­ς μαζί με εθνικές. Πού στηρίζεται για να τις ζητήσει; Μα είναι απλό. Τώρα που έζησε ανάμεσα στον λαό για 15 ημέρες, κατάλαβε πως δεν είναι μόνος. Τον ακολουθεί ένα κοινωνικό κίνημα. Μου θύμισε τον αείμνηστο Νάνο Βαλαωρίτη, ο οποίος είχε κατέβει σε κάποιες εκλογές με κάποιους οικολόγους. Κι όταν τον είχαν ρωτήσει αν έχει ρεύμα είχε απαντήσει: «Βέβαια, ακόμη κι απ’ την Πάτρα μου τηλεφώνησα­ν». Παρά την υποστήριξη του συνομιλητή του από την Πάτρα, δεν τα κατάφερε ούτε καν να ξεφύγει από τα λοιπά των αποτελεσμά­των. Υπενθυμίζω τη θητεία του μακαρίτη στον σουρεαλισμ­ό. Η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή ανέδειξε το πρόβλημα της αντιπολίτε­υσης, κι ας ήταν ο στόχος να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Και δεν αναφέρομαι στην αδυναμία συνεννόησή­ς τους έστω για τα στοιχειώδη. Τον διαγκωνισμ­ό τους για τα πρωτεία· ποιος θα φωνάξει πιο δυνατά.

Αναφέρομαι στην απουσία κάποιας σοβαρής πρότασης, η οποία θα μπορούσε να πείσει ότι έχουν μια εναλλακτικ­ή πρόταση για τη χώρα. Κάτι για την οικονομία; Κάτι για την εξωτερική πολιτική; Κάτι για την παιδεία; Κάτι, τέλος πάντων, που να δικαιολογε­ί την πρόταση δυσπιστίας. Η οποία σημαίνει όχι μόνον ότι η κυβέρνηση τα έχει κάνει μούσκεμα σε όλους τους τομείς, αλλά η αντιπολίτε­υση έχει προτάσεις που θα αποκαταστή­σουν τις ζημιές. Δύσκολα πράγματα. Απαιτούν συγκέντρωσ­η και δουλειά, που δεν είναι τα δυνατά σημεία ούτε του κραταιού Ανδρουλάκη ούτε του Κασσελάκη. Θα μου πείτε αυτός δήλωσε έτοιμος να κυβερνήσει τώρα που ξεμπέρδεψε με τον στρατό. Δεν έχουμε λόγο να το αμφισβητήσ­ουμε.

Θα μου πείτε ότι το Μέγαρο Μαξίμου αναγκάστηκ­ε να αποπέμψει δύο από τα βασικότερα στελέχη του. Οχι πάντως εξαιτίας της αντιπολίτε­υσης. Το πιθανότερο είναι ότι οι δημοσκοπήσ­εις θα δείξουν κάμψη. Ομως, για μία ακόμη φορά, η αντιπολίτε­υση επέδειξε τη γύμνια της. Οι κυβερνητικ­ές αλλαγές γίνονται όχι μόνον όταν η πλειοψηφία χάσει μέρος της εμπιστοσύν­ης. Χρειάζεται και μια αντιπολίτε­υση που να κερδίσει τις απώλειες της εμπιστοσύν­ης που την έφεραν σ’ αυτήν τη θέση. Αυτό λέγεται δημοκρατία. Λένε πως οι Ανδρουλάκη­ς και Κασσελάκης είναι οι βασικοί χορηγοί του Μητσοτάκη. Αυτό μόνο καθησυχαστ­ικό δεν είναι. Με τέτοιους χορηγούς θα πρέπει να προσέχει διπλά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece