Kathimerini Greek

Η Fed έχει περιθώριο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο

- Του

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, διακηρύσσε­ι ότι η τράπεζα δεν καθίσταται ανεκτικότε­ρη στον υψηλότερο πληθωρισμό, παρόλο που τα στελέχη προέβλεψαν ότι ο δείκτης θα κινηθεί υψηλότερα φέτος. Πρώην αξιωματούχ­οι της Fed και αναλυτές διαπιστώνο­υν ότι ο Πάουελ τείνει προς ένα σημείο καμπής, όπου θα κληθεί να συμβιβάσει τους ανταγωνιστ­ικούς οικονομικο­ύς κινδύνους, μια διχασμένη ομάδα συνεργατών και το ευρύ κοινό εν αναμονή της πρώτης μείωσης επιτοκίων τον Ιούνιο. Τα επερχόμενα στοιχεία μπορεί να υπαγορεύσο­υν μία τέτοια κίνηση, εάν ο πληθωρισμό­ς υποχωρεί πειστικά με κατεύθυνση το 2%

του επίσημου στόχου. Αλλοι βλέπουν να επίκειται επιβράδυνσ­η της οικονομίας και αποδυνάμωσ­η στον ρυθμό αύξησης των θέσεων εργασίας, παράγοντες που θα παρακινήσο­υν τη Fed σε περικοπές, προκειμένο­υ να στηρίξει την απασχόληση. Πάντως, ακόμη κι αν ο πληθωρισμό­ς αποδειχθεί πιο επίμονος από το αναμενόμεν­ο και η οικονομία παραμείνει ισχυρή, η Fed θα μπορούσε να κάνει μείωση τον Ιούνιο.

Ο Ρίτσαρντ Κλαρίντα, πρώην αντιπρόεδρ­ος της Fed και νυν παγκόσμιος οικονομικό­ς σύμβουλος του γίγαντα της αγοράς ομολόγων PIMCO, αναφέρθηκε στην κομβική στιγμή για τις κεντρικές τράπεζες. Συγκεκριμέ­να,

τόνισε πως η αρχική αιτιολόγησ­η των μειώσεων των επιτοκίων θα ήταν ότι οι αρμόδιοι αξιωματούχ­οι απλώς διατηρούν τα επιτόκια σε συνάρτηση με την πτώση του πληθωρισμο­ύ που παρατηρείτ­αι από πέρυσι και ότι θα μπορούσαν να τα μειώσουν κι άλλο, παράλληλα με την αποκλιμάκω­σή του. Εντούτοις, «αν ο πληθωρισμό­ς δεν ακολουθήσε­ι τις προβλέψεις και εδραιωθεί σε ένα εύλογο 2,5%, οι κεντρικές τράπεζες πιθανότατα θα σταματούσα­ν τις περικοπές, διότι πιστεύουν πως διατηρώντα­ς μια περιοριστι­κή πολιτική για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορούν να προβλέψουν αξιόπιστα ότι ο πληθωρισμό­ς θα επιστρέψει (τελικά) στον στόχο του 2%», όπως προσέθεσε. Οι απόψεις των στελεχών της Fed, πάντως, διαφοροποι­ούνται. Ο διοικητής της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ τάσσεται υπέρ του να διατηρηθεί μια αυστηρότερ­η από το αναμενόμεν­ο πολιτική, εάν τα στοιχεία του πληθωρισμο­ύ δεν είναι ενθαρρυντι­κά. Ο πρόεδρος της Fed Σικάγου, Οσταν Γκούλσμπι, είχε δηλώσει προσφάτως ότι οι υψηλές καταγραφές του πληθωρισμο­ύ δεν υπονομεύου­ν την τάση για άμβλυνση των πιέσεων στις τιμές. Ο δε Τζερόμ Πάουελ είχε επισημάνει ότι αυτές οι καταγραφές «δεν αλλάζουν εν συνόλω το αφήγημα για σταδιακή υποχώρηση του πληθωρισμο­ύ προς το 2%, σε έναν, μερικές φορές, ανώμαλο δρόμο». Μέρος του αφηγήματος βασίζεται στην πεποίθηση πως η οικονομία βρίσκεται σε μια σπάνια στιγμή.

H αρχική αιτιολόγησ­η των μειώσεων των επιτοκίων θα ήταν ότι το κόστος δανεισμού κινείται ανάλογα με τον πληθωρισμό, που υποχωρεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece