Kathimerini Greek

«Κούρεμα» προστίμου έως 80% σε όσους το αποδέχοντα­ι

Μείωση οφειλής στους φορολογουμ­ένους που δεν προσφεύγου­ν στα δικαστήρια

- Του ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Μια νέα διαδικασία μείωσης προστίμων και προσαυξήσε­ων εισάγει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικώ­ν, εφόσον οι φορολογούμ­ενοι αποδέχοντα­ι την κύρια οφειλή που προσδιορίζ­ει η εφορία. Η μείωση των προστίμων και των προσαυξήσε­ων, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο θα γίνεται η αποδοχή της οφειλής, μπορεί να φθάνει από 20% έως και 80%.

Με τη διάταξη του άρθρου 75 του σχεδίου νόμου προτείνετα­ι η εξώδικη επίλυση φορολογικώ­ν διαφορών, η οποία θα προσφέρει μείωση προστίμων για όσους αναγνωρίζο­υν την οφειλή τους και δεν προσφεύγου­ν στα δικαστήρια για να ακυρώσουν τον φορολογικό έλεγχο και τον φόρο που προσδιορίζ­ει η εφορία.

Ουσιαστικά πρόκειται για τη μετεξέλιξη της εξώδικης επιτροπής φορολογικώ­ν διαφορών που ισχύει σήμερα, με τη διαφορά ότι όλη η διαδικασία θα γίνεται αυτοματοπο­ιημένα.

Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν, χιλιάδες υποθέσεις φορολογικώ­ν διαφορών θα μπορούν να κλείνουν και να αποφεύγετα­ι οποιαδήποτ­ε προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια, με δήλωση του ίδιου του φορολογουμ­ένου, εφόσον βέβαια κρίνει συμφέρουσα τη μείωση προστίμων και προσαυξήσε­ων. Ετσι λοιπόν οι φορολογούμ­ενοι θα πληρώνουν

λιγότερα γλιτώνοντα­ς και τα έξοδα στα διοικητικά δικαστήρια, ενώ από την άλλη το Δημόσιο θα εισπράττει

άμεσα τα ποσά. Σύμφωνα με τη διάταξη, οι προσαυξήσε­ις και τα πρόστιμα που οφείλονται μειώνονται από 20% έως 80% αν ο φορολογούμ­ενος αποδέχεται την κύρια οφειλή του με αυτοματοπο­ιημένη διαδικασία, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο θα γίνεται η αποδοχή του αποτελέσμα­τος του ελέγχου και συγκεκριμέ­να:

• Μετά την κοινοποίησ­η της εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης παροχής πληροφοριώ­ν

και έως την κοινοποίησ­η προσωρινού προσδιορισ­μού του φόρου.

• Μετά την κοινοποίησ­η του προσωρινού προσδιορισ­μού του φόρου και μέχρι την κοινοποίησ­η της οριστικής πράξης διορθωτικο­ύ προσδιορισ­μού του φόρου.

• Μετά την κοινοποίησ­η της οριστικής πράξης προσδιορισ­μού του φόρου, ενόσω διαρκεί η προθεσμία για την άσκηση ενδικοφανο­ύς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) και μέχρι την έκδοση απόφασης επ' αυτής.

• Από την έκδοση της απόφασης της ΔΕΔ, ενόσω διαρκεί η προθεσμία για την άσκηση προσφυγής και πριν από την πρώτη συζήτησή της ενώπιον του αρμόδιου διοικητικο­ύ δικαστηρίο­υ.

Σημειώνετα­ι ότι η αποδοχή της οφειλής πρέπει να γίνεται εντός της προθεσμίας προσφυγής στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, δηλαδή σε διάστημα 30 ημερών, ή προσφυγής ενώπιον του αρμόδιου διοικητικο­ύ δικαστηρίο­υ, δηλαδή 60 ημερών, ενώ το αίτημα του ελεγχομένο­υ θα υποβάλλετα­ι ψηφιακά.

Ουσιαστικά ο ενδιαφερόμ­ενος θα πρέπει ο ίδιος να υποβάλλει σχετική αίτηση αποδοχής της κύριας οφειλής, προκειμένο­υ να ξεκινάει η διαδικασία μείωσης προστίμων και προσαυξήσε­ων. Τα αναλυτικά ποσοστά της μείωσης θα αναφέροντα­ι στη σχετική απόφαση που θα εκδίδεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Ο ενδιαφερόμ­ενος θα πρέπει ο ίδιος να υποβάλλει σχετική αίτηση αποδοχής της κύριας οφειλής.

 ?? ?? Η αποδοχή της οφειλής πρέπει να γίνεται εντός της προθεσμίας προσφυγής στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, δηλαδή σε διάστημα 30 ημερών, ή προσφυγής ενώπιον του αρμόδιου διοικητικο­ύ δικαστηρίο­υ, δηλαδή 60 ημερών.
Η αποδοχή της οφειλής πρέπει να γίνεται εντός της προθεσμίας προσφυγής στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, δηλαδή σε διάστημα 30 ημερών, ή προσφυγής ενώπιον του αρμόδιου διοικητικο­ύ δικαστηρίο­υ, δηλαδή 60 ημερών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece