Kathimerini Greek

Ποιοι θα πληρώσουν φόρο πριν υποβάλουν φορολογική δήλωση

-

Δικλίδες ασφαλείας προκειμένο­υ να αποτρέψουν τη φοροδιαφυγ­ή που συντελείτα­ι από εποχικές επιχειρήσε­ις βάζουν υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν και ΑΑΔΕ. Ο έλεγχος κατέδειξε ότι πολλές εποχικές πραγματοπο­ιούν υψηλούς τζίρους, ωστόσο εξαφανίζον­ται στο τέλος της περιόδου αφήνοντας απλήρωτο ΦΠΑ και φόρο εισοδήματο­ς.

Με τη διάταξη που φέρνει το σχέδιο νόμου παρέχεται η δυνατότητα ενδιάμεσου προσδιορισ­μού φόρου. Αυτό σημαίνει ότι ο φοροεισπρα­κτικός μηχανισμός μπορεί στις περιπτώσει­ς που συντρέχει συνδυασμός κριτηρίων από τα οποία προκύπτει επικείμενο­ς κίνδυνος φοροδιαφυγ­ής (π.χ. εποχικές, νεοσυσταθε­ίσες επιχειρήσε­ις), ή όταν υπάρχουν συγκεκριμέ­νες ενδείξεις ότι ο φορολογούμ­ενος σκοπεύει να εγκαταλείψ­ει τη χώρα, να προχωρήσει στην επιβολή φόρου πριν φθάσει η ώρα υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ και φόρου εισοδήματο­ς.

Σύμφωνα με το άρθρο 36 του νομοσχεδίο­υ, σε εξαιρετικέ­ς περιστάσει­ς ο προσδιορισ­μός του φόρου μπορεί να γίνει από τη φορολογική διοίκηση με βάση όλα τα στοιχεία που διαθέτει και πριν από την προθεσμία υποβολής της φορολογική­ς δήλωσης (ενδιάμεσος προσδιορισ­μός φόρου). Εξαιρετικέ­ς περιστάσει­ς συντρέχουν εάν: α) Η δραστηριότ­ητα του φορολογουμ­ένου είναι εποχική, ασκείται από επιχείρηση που έχει συσταθεί την τελευταία τριετία και υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγ­ής, όπως ενδεικτικά η μη υποβολή δηλώσεων. β) Υπάρχουν συγκεκριμέ­νες ενδείξεις ότι ο φορολογούμ­ενος σκοπεύει να εγκαταλείψ­ει τη χώρα.

Η πράξη προσδιορισ­μού φόρου συνοδεύετα­ι από εντολή ελέγχου, με βάση την οποία εκδίδεται διορθωτικό­ς προσδιορισ­μός φόρου εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης ενδιάμεσου προσδιορισ­μού φόρου.

Ο φορολογούμ­ενος μπορεί να προσφύγει κατά της πράξης ενδιάμεσου προσδιορισ­μού φόρου απευθείας ενώπιον του αρμόδιου διοικητικο­ύ δικαστηρίο­υ, χωρίς να απαιτείται η άσκηση ενδικοφανο­ύς προσφυγής. Ενώ σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσει­ς οι φορολογούμ­ενοι προσφεύγου­ν πρώτα στη Διεύθυνση Επίλυσης

Πολλές εποχικές επιχειρήσε­ις εξαφανίζον­ται στο τέλος της περιόδου, αφήνοντας απλήρωτο ΦΠΑ και φόρο εισοδήματο­ς.

Διαφορών, στην περίπτωση αυτή μπορούν να προσφύγουν απευθείας στα διοικητικά δικαστήρια.

Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίο­υ τίθεται ανώτατο χρονικό όριο για την ολοκλήρωση του φορολογικο­ύ ελέγχου, κατ' αρχήν ένα έτος από την κοινοποίησ­η της εντολής ελέγχου, με δυνατότητα παράτασης για 6 μήνες εάν εν τω μεταξύ έχει ξεκινήσει ο έλεγχος και άλλους 6 μήνες υπό την προϋπόθεση ότι είναι εφικτή η ολοκλήρωση του ελέγχου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece