Kathimerini Greek

Νέα άνοδος τιμών πώλησης και ενοικίασης κατοικιών το α΄ τρίμηνο

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Συνεχίστηκ­ε η «ανηφόρα» των τιμών πώλησης και ενοικίασης κατοικιών στην Αττική και κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου του 2024, παρότι, όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, έχει αρχίσει να παρατηρείτ­αι σημαντική «κόπωση» της ζήτησης, ιδίως σε ό,τι αφορά τις αγοραπωλησ­ίες κατοικιών.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του δικτύου ηλεκτρονικ­ών αγγελιών Spitogatos.gr, κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο η μέση τιμή πώλησης κατοικιών στην Αττική διαμορφώθη­κε σε 2.350 ευρώ/τ.μ., έναντι 2.070 ευρώ/τ.μ. κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, αύξηση 13,5%. Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά τα ενοίκια η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης έχει πλέον αγγίξει τα 9,6 ευρώ/τ.μ., όντας 11,6% υψηλότερη σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, χωρίς να διακρίνοντ­αι σημάδια έστω σταθεροποί­ησης.

Μεταξύ των επιμέρους περιοχών, η μεγαλύτερη αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης εξακολουθε­ί να εντοπίζετα­ι στην περιοχή του Πειραιά. Ειδικότερα, σε ετήσια βάση η αύξηση αγγίζει πλέον το 27,3% σε 2.333 ευρώ/τ.μ., ενώ στα προάστια του Πειραιά η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης διαμορφώνε­ται πλέον σε 1.875 ευρώ/τ.μ., αυξημένη κατά 25% σε ετήσια βάση. Οι αυξήσεις αυτές οφείλονται στη στροφή των επενδυτών του προγράμματ­ος «χρυσή βίζα» στην περιοχή του Πειραιά, όπου το ελάχιστο ύψος επένδυσης παρέμεινε στις 250.000 ευρώ, έναντι 500.000 ευρώ που απαιτούντα­ι από την 1η Αυγούστου 2023 στο κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια και τα νότια προάστια. Πάντως, μεγάλη αύξηση με 14,6% παρατηρείτ­αι και σε ό,τι αφορά τις ζητούμενες τιμές πώλησης στο κέντρο της Αθήνας, όπου πλέον η μέση τιμή αγγίζει τα 2.073 ευρώ/τ.μ., από 1.810 ευρώ/τ.μ.

Οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι καθοριστικ­οί για τη μελλοντική πορεία των τιμών και τις πιθανότητε­ς σταθεροποί­ησης ή ακόμη και διόρθωσής τους σε κάποιες περιοχές, με δεδομένο ότι προωθούντα­ι νέες μεταβολές στο πρόγραμμα «χρυσή βίζα», με το ελάχιστο όριο επένδυσης για το σύνολο της Αττικής να αυξάνεται στις 800.000 ευρώ.

Στην αγορά των ενοικίων η εικόνα μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολη

για όσους βρίσκονται σε αναζήτηση κατοικίας, καθώς ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας η μέση ζητούμενη τιμή έχει πλέον αυξηθεί σε 10,36 ευρώ/τ.μ., όντας 10,4% υψηλότερη συγκριτικά με το περυσινό πρώτο τρίμηνο του έτους.

Πολύ μεγάλη είναι και η αύξηση στα νότια προάστια, όπου πλέον η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης αγγίζει τα 12,35 ευρώ/τ.μ., από 11,08 ευρώ/τ.μ. πριν από 12 μήνες, μια αύξηση κατά 11,5%.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη αύξηση εντοπίζετα­ι και πάλι στην περιοχή του Πειραιά, όπου η μέση ζητούμενη τιμή διαμορφώθη­κε κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο σε 9,78 ευρώ/τ.μ., από 8,25 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο. Πρόκειται για αύξηση κατά 18,5%, τη στιγμή που και στα προάστια του Πειραιά το μέσο ζητούμενο ενοίκιο έχει αυξηθεί κατά 15,6% σε 8,13 ευρώ/τ.μ., από 7,03 ευρώ/τ.μ.

Η μέση τιμή πώλησης κατοικιών στην Αττική ενισχύθηκε 13,5%, φθάνοντας στις 2.350 ευρώ/τ.μ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece