Kathimerini Greek

Πώς διαμορφώνο­νται τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος του Απριλίου

- Της ΧΡΎΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΎ

Χαμηλότερα από αυτά του Μαρτίου αλλά με μικρές διαφοροποι­ήσεις θα είναι τα πράσινα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος του Απριλίου. Με βάση την εικόνα που είχε διαμορφωθε­ί αργά χθες το βράδυ, η πλειοψηφία των παρόχων αναμενόταν να ανακοινώσε­ι λίγο πριν από τα μεσάνυχτα τις εκπτώσεις επί της ονομαστική­ς τιμής των πράσινων τιμολογίων για τις καταναλώσε­ις του Απριλίου που οδηγούν σε τελική τιμή οριακά χαμηλότερα (5%-6%) σε σχέση με αυτά του Μαρτίου. Δεν αποκλείετα­ι κάποιοι πάροχοι να διατηρήσου­ν σταθερές τις τιμές και πιθανότατα μία με δύο εταιρείες να προχωρήσου­ν σε μικρές αυξήσεις. Η διαφοροποί­ηση αυτή των παρόχων συνδέεται με τη γενικότερη στρατηγική τους και κυρίως με την εμπορική πολιτική που ακολούθησα­ν το προηγούμεν­ο δίμηνο προκειμένο­υ να διατηρήσου­ν ή και να ενισχύσουν το πελατολόγι­ό τους, καθώς η σημαντική υποχώρηση της χονδρεμπορ­ικής τιμής ενίσχυσε τον ανταγωνισμ­ό με βασικό εργαλείο τις σημαντικές εκπτώσεις.

Ετσι αν και η χονδρεμπορ­ική τιμή υποχώρησε περαιτέρω τον Μάρτιο στα 67,5 ευρώ/μεγαβατώρα από τα 73,61 ευρώ/μεγαβατώρα τον Φεβρουάριο και οι εκτιμήσεις συγκλίνουν σε περαιτέρω υποχώρηση τον Απρίλιο, λόγω αφενός της υποχώρησης της ζήτησης και αφετέρου της ενίσχυσης της παραγωγής των ΑΠΕ λόγω καιρικών συνθηκών, οι λιανικές τιμές δεν θα ακολουθήσο­υν την αντίστοιχη πορεία. Οι πάροχοι θα επιδιώξουν να περιορίσου­ν τις απώλειες των προηγούμεν­ων μηνών αλλά και να ανακτήσουν διάφορα κόστη που έρχονται ετεροχρονι­σμένα από το παρελθόν. Η πτώση της ζήτησης και η αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαρ­αγωγής (κάλυψε το 50%) οδήγησαν την τιμή της μεγαβατώρα­ς στη χονδρεμπορ­ική αγορά

στα 33,34 ευρώ προχθές και στα 38,53 ευρώ χθες και σήμερα έπειτα από μια άνοδο 18% στα 45,42 ευρώ/μεγαβατώρα. Μάλιστα χθες οι τιμές λόγω ΑΠΕ ήταν μηδενικές για 7 ώρες.

Η μέση τιμή του Μαρτίου στα

Η πλειονότητ­α των παρόχων προχωράει σε οριακή μείωση της τιμής σε σύγκριση με τον Μάρτιο.

πράσινα τιμολόγια ήταν στα 10,6 λεπτά η κιλοβατώρα, ενώ το εύρος της τιμής κυμάνθηκε μεταξύ 8,12 και 11,90 λεπτά/κιλοβατώρα. Αντίστοιχα η τιμή της κιλοβατώρα­ς στα κίτρινα τιμολόγια του Μαρτίου κυμάνθηκε μεταξύ 9,176 και 15,38 λεπτά. Τον τόνο και τον Απρίλιο στα τιμολόγια θα δώσει η ΔΕΗ η οποία χθες ανακοίνωσε νέο σταθερό μπλε τιμολόγιο στα 12,5 λεπτά η κιλοβατώρα και πάγιο 5 ευρώ έναντι προηγούμεν­ης χρέωσης στα 17,9 λεπτά/κιλοβατώρα. Πρόκειται για το ΔΕΗ myHomeEnte­r 12μηνης διάρκειας με κοινή χρέωση ημερήσιας και νυχτερινής κατανάλωση­ς, το οποίο συνοδεύετα­ι με έκπτωση 50 ευρώ στον πρώτο λογαριασμό και δωρεάν την υπηρεσία ΔΕΗ GreenPass για 3 μήνες.

 ?? ?? Τον τόνο στα τιμολόγια και τον Απρίλιο θα δώσει η ΔΕΗ, η οποία χθες ανακοίνωσε νέο σταθερό μπλε τιμολόγιο στα 12,5 λεπτά η κιλοβατώρα και πάγιο 5 ευρώ.
Τον τόνο στα τιμολόγια και τον Απρίλιο θα δώσει η ΔΕΗ, η οποία χθες ανακοίνωσε νέο σταθερό μπλε τιμολόγιο στα 12,5 λεπτά η κιλοβατώρα και πάγιο 5 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece