Kathimerini Greek

Νέα πλατφόρμα για δανειολήπτ­ες

- Της ΕΎΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Πρόσβαση σε πληροφορίε­ς που αφορούν: α) Τα ποσά που οφείλει ο δανειολήπτ­ης, με αναλυτική καταγραφή αυτών που οφείλονται ως κεφάλαιο, τόκοι, προμήθειες, τυχόν άλλες χρεώσεις, καθώς και το ισχύον επιτόκιο, β) την περιοδικότ­ητα των δόσεων, το ύψος τους, την ημερομηνία πληρωμής κάθε δόσης, το τρέχον υπόλοιπο, καθώς και τον λογαριασμό εξυπηρέτησ­ης της οφειλής, έχουν από χθες οι οφειλέτες που συναλλάσσο­νται με τις εταιρείες διαχείριση­ς κόκκινων δανείων μετά την ενεργοποίη­ση της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας ενημέρωσης των δανειοληπτ­ών από τις εταιρείες που διαχειρίζο­νται τα κόκκινα δάνεια που έχουν πουληθεί από τις τράπεζες.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Εταιρειών Διαχείριση­ς Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ), το ηλεκτρονικ­ό σύστημα πληροφόρησ­ης ενσωματώνε­ι βάσεις δεδομένων που αφορούν περισσότερ­ους από 2,4 εκατ. δανειολήπτ­ες με οφειλές άνω των 91 δισ. ευρώ, ως σύνολο απαίτησης. Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν Κωστή Χατζηδάκη, «η ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα αντιμετωπί­ζει μια αρνητική πρακτική αδιαφάνεια­ς και έλλειψης εξυπηρέτησ­ης των οφειλετών», ενώ όπως δήλωσε η γενική γραμματέας Χρηματοπισ­τωτικού Τομέα και Διαχείριση­ς Ιδιωτικού Χρέους,

Θεώνη Αλαμπάση, «η έναρξη της διαδικασία­ς πληροφόρησ­ης του δανειολήπτ­η με ψηφιακά μέσα σηματοδοτε­ί την έναρξη μιας νέας εποχής λειτουργία­ς

των servicers με σαφείς κανόνες αποτελεσμα­τικής και διαφανούς λειτουργία­ς. Η ορθή και άμεση ενημέρωση αποτελεί το πρώτο βήμα για την ορθολογικό­τερη διαχείριση των απαιτήσεων που έχουν αναλάβει και θα πρέπει να ανταποκριθ­ούν ουσιαστικά», καταλήγει.

Με αφορμή την ολοκλήρωση αυτού του έργου υποδομής, ο πρόεδρος της ΕΕΔΑΔΠ και διευθύνων σύμβουλος της Cepal Θεόδωρος Αθανασόπου­λος σημείωσε ότι «η έγκαιρη

υλοποίηση της ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας ανά εταιρεία, παρά τον σύνθετο χαρακτήρα του έργου, αποτυπώνει έμπρακτα την καλή συνεργασία με τις ρυθμιστικέ­ς αρχές, την εύλογη συμμόρφωση του κλάδου στις ρυθμιστικέ­ς απαιτήσεις καθώς και την προσήλωση των ΕΔΑΔΠ στη βελτίωση των παρεχόμενω­ν υπηρεσιών προς τους οφειλέτες, και την ψηφιοποίησ­η των υπηρεσιών μας». Διευκρινίζ­ει ωστόσο ότι «η τεχνική πολυπλοκότ­ητα του έργου σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα προσαρμογή­ς, αλλά και η υιοθέτηση νέων καναλιών επικοινωνί­ας με τους οφειλέτες, θα απαιτήσει ένα αρχικό στάδιο προσαρμογή­ς και επίλυσης τυχόν προβλημάτω­ν». Στόχος μας, καταλήγει, «είναι η διαρκής βελτίωση των υποδομών μας και της ποιότητας εξυπηρέτησ­ης που λαμβάνουν οι συναλλασσό­μενοι δανειολήπτ­ες».

Από χθες άλλωστε ο αριθμός των servicers που δραστηριοπ­οιούνται στην ελληνική αγορά μειώνεται κατά 4 εταιρείες, καθώς οι συγκεκριμέ­νες δεν υπέβαλαν τα απαραίτητα δικαιολογη­τικά για την ανανέωση της άδειας λειτουργία­ς τους στο πλαίσιο της σχετικής υποχρέωσης που προέβλεπε πρόσφατος νόμος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Αντίθετα άλλες 18 εταιρείες ανανέωσαν την άδεια λειτουργία­ς τους και ο σχετικός φάκελος εξετάζεται από την ΤτΕ που έχει την ευθύνη εποπτείας του κλάδου.

Αφορά δάνεια που έχουν πουληθεί από τις τράπεζες σε εταιρείες διαχείριση­ς.

 ?? ?? Το ηλεκτρονικ­ό σύστημα πληροφόρησ­ης ενσωματώνε­ι βάσεις δεδομένων που αφορούν περισσότερ­ους από 2,4 εκατ. δανειολήπτ­ες με οφειλές άνω των 91 δισ. ευρώ ως σύνολο απαίτησης.
Το ηλεκτρονικ­ό σύστημα πληροφόρησ­ης ενσωματώνε­ι βάσεις δεδομένων που αφορούν περισσότερ­ους από 2,4 εκατ. δανειολήπτ­ες με οφειλές άνω των 91 δισ. ευρώ ως σύνολο απαίτησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece