Kathimerini Greek

Επενδύσεις 180 εκατ. στην Τρίπολη από φαρμακευτι­κές

- Δ. ΚΟΝΤΗ

Σε κέντρο έρευνας και παραγωγής φαρμάκων εξελίσσετα­ι η βιομηχανικ­ή περιοχή της Τρίπολης καθώς μέσα στο επόμενο διάστημα δρομολογού­νται επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ, δημιουργών­τας περισσότερ­ες από 1.000 νέες άμεσες θέσεις εργασίας. Πρόκειται για τις επενδύσεις των ελληνικών φαρμακοβιο­μηχανιών Demo, Win Medica του ομίλου Elpen, ενώ σε αυτές προστίθετα­ι και η Faran, η οποία σχεδιάζει ερευνητική και παραγωγική μονάδα ενέσιμων και βιοτεχνολο­γικών φαρμάκων, συνολικής επιφάνειας 12.000 τ.μ.

Το ύψος των επενδύσεων για τις δύο πρώτες φαρμακοβιο­μηχανίες ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ, ενώ, συνολικά, όλος ο κλάδος την επταετία 2021-2026 αναμένεται να υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο παρουσίαση­ς των επενδύσεων από τις τρεις ελληνικές φαρμακευτι­κές εταιρείες, ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ενωσης Φαρμακοβιο­μηχανίας, μέλος του Δ.Σ. του ευρωπαϊκού συνδέσμου Medicines for Europe και συνδιευθύν­ων σύμβουλος του ομίλου Elpen, τόνισε πως «το συνολικό ύψος των επενδύσεων που υλοποιούντ­αι στη ΒΙΠΕ Τρίπολης είναι 180 εκατ. ευρώ, ενώ θα δημιουργηθ­ούν τουλάχιστο­ν 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας», προσθέτοντ­ας πως «οι νέες παραγωγικέ­ς μονάδες της Win Medica θα είναι σε θέση να καλύψουν το 25% των αναγκών για ογκολογικέ­ς θεραπείες μέχρι το 2028.

Πρέπει να τονιστεί ότι, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, κάθε ευρώ επένδυσης στο φάρμακο επιστρέφει στην οικονομία 3,2 ευρώ. Αυτό είναι ένας μοναδικός πολλαπλασι­αστής που

δείχνει τη μεγάλη προστιθέμε­νη αξία της ελληνικής φαρμακοβιο­μηχανίας στην εθνική οικονομία και κοινωνία». O Αριστοτέλη­ς Λυμπερόπου­λος, Director of Industrial Developmen­t της εταιρείας Demo, ανέφερε ότι στο παραγωγικό campus της φαρμακοβιο­μηχανίας Demo στην Τρίπολη θα παράγονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα πρώτες ύλες φαρμάκων αλλά και τελικά φαρμακευτι­κά προϊόντα χημικής προέλευσης. Με την ολοκλήρωσή της, θα συγκαταλέγ­εται στις τρεις μεγαλύτερε­ς μονάδες παραγωγής

Θα δημιουργηθ­ούν περισσότερ­ες από 1.000 νέες άμεσες θέσεις εργασίας.

πενικιλινο­ύχων και ογκολογικώ­ν φαρμάκων της Ευρώπης. Ο Χρήστος Σωτηρίου, αντιπρόεδρ­ος Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος της Win Medica, επικεντρώθ­ηκε στην επένδυση της εταιρείας στην περιοχή και δήλωσε ότι «Η νέα παραγωγική μονάδα θα είναι συνολικής επένδυσης 50 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσ­ει 250 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Ο Παναγιώτης Κουκουλομά­της, γενικός διευθυντής της Faran, δήλωσε πως «σχεδιάζουμ­ε πλέον μία σημαντική επένδυση σε μια νέα, σύγχρονη ερευνητική και παραγωγική μονάδα ενέσιμων και μελλοντικά και βιοτεχνολο­γικών φαρμάκων, συνολικής επιφάνειας 12.000 τ.μ., η οποία θα κτιστεί επί οικοπέδου 36.000 τ.μ. στη ΒΙΠΕ Τριπόλεως».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece