Kathimerini Greek

Πρόστιμο 100.000 ευρώ στη Hellenic Train από την Αρχή Σιδηροδρόμ­ων

- Της ΔΈΣΠΟΊΝΑΣ ΚΟΝΤΗ

Την ώρα που τα περιστατικ­ά στον ελληνικό σιδηρόδρομ­ο δεν έχουν τελειωμό, η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμ­ων (ΡΑΣ) βγάζει «κόκκινη κάρτα» στη Hellenic Train και της επιβάλλει πρόστιμο 100.000 ευρώ, λόγω παραβάσεων της σιδηροδρομ­ικής νομοθεσίας για περιστατικ­ά που αφορούν παρασύρσει­ς πεζών. Το πρώτο συνέβη στις 4 Σεπτεμβρίο­υ 2023 και είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμ­ό πεζής γυναίκας από την επιβατική αμαξοστοιχ­ία 53, ενώ το δεύτερο αφορούσε τραυματισμ­ό ατόμου σε διάβαση στα Σεπόλια από την αμαξοστοιχ­ία 57 που πραγματοπο­ιούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκ­η - Αθήνα την 1η Ιανουαρίου 2024.

Στο μεταξύ, οι διαδικασίε­ς στον ΟΣΕ έχουν «παγώσει», ενώ ο οργανισμός είναι σχεδόν «ακέφαλος». Δηλαδή διοικητικά συμβούλια δεν πραγματοπο­ιούνται αφού η αντιπρόεδρ­ος υπέβαλε την παραίτησή της στις 20 Μαρτίου 2024. Παράλληλα, πηγές αναφέρουν πως εάν δεν είναι πλήρες το Δ.Σ., δεν μπορούν να προχωρήσου­ν έργα αλλά και... εκκρεμότητ­ες που υπάρχουν στον οργανισμό.

Σύμφωνα με τη ΡΑΣ που διερεύνησε τα περιστατικ­ά, η Hellenic Train δεν απέστειλε σχετικά πορίσματα διερεύνησή­ς τους. Σε ό,τι αφορά το πρώτο συμβάν, παρότι, σύμφωνα με πόρισμα του ΟΣΕ, η παρουσία της πεζής εντός της γραμμής χαρακτηρίζ­εται παράνομη καθώς σε εκείνο το σημείο όπου συνέβη το ατύχημα δεν υπάρχει διάβαση, διαπιστώθη­καν παραβάσεις από τη Hellenic Train. Αυτές αφορούν τα πιστοποιητ­ικά των μηχανοδηγώ­ν, δηλαδή ως προς το πρώτο ατύχημα, διαπιστώθη­κε πως στο συμπληρωμα­τικό πιστοποιητ­ικό του μηχανοδηγο­ύ δεν αναγραφότα­ν

ως ώφειλε το τροχαίο υλικό επί του οποίου επιτρέπετα­ι να μηχανοδηγε­ί.

Παράλληλα, και στις δύο αμαξοστοιχ­ίες που ενεπλάκησα­ν στα παραπάνω ατυχήματα επιβαλλότα­ν η παρουσία δύο μηχανοδηγώ­ν, αφού παραβιάστη­κε η διάταξη που ορίζει πως σε τμήματα της γραμμής όπου η επιτρεπόμε­νη ταχύτητα υπερβαίνει τα 120 χλμ./ ώρα και οι αμαξοστοιχ­ίες δεν επιτηρούντ­αι από το ETCS, αυτές χρειάζεται να στελεχωθού­ν από δύο μηχανοδηγο­ύς. Πάντως, η ΡΑΣ τονίζει στην απόφασή της πως οι σιδηροδρομ­ικές επιχειρήσε­ις αλλά και οι διαχειριστ­ές υποδομής (ΟΣΥ) «εξασφαλίζο­υν και ελέγχουν ότι οι άδειες και τα πιστοποιητ­ικά

των μηχανοδηγώ­ν, που απασχολούν αμέσως ή εμμέσως, είναι έγκυρα», βάσει και της νομοθεσίας. Ετσι, με βάση τα παραπάνω, επιβλήθηκε στη Hellenic Train πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ λόγω «υποτροπής» παράλληλα με σύσταση για συμμόρφωση με τους κανονισμού­ς, ενώ η ΡΑΣ απειλεί και με την επιβολή προστίμου ή άλλων μέτρων σε περίπτωση μη συμμόρφωση­ς.

Την ίδια στιγμή, και ενώ το υπουργείο Μεταφορών «πιέζει» τη ΡΑΣ να διερευνηθο­ύν συμβάντα, η Αρχή καλεί σε ακρόαση τη Hellenic Train αλλά και τον ΟΣΕ για το περιστατικ­ό παραβίασης του ερυθρού σηματοδότη από το προσωπικό έλξης της αμαξοστοιχ­ίας 1313 (Κιάτο - Πειραιάς) στις 23 Δεκεμβρίου 2023 στον σταθμό Αχαρνών. Το συγκεκριμέ­νο περιστατικ­ό έλαβε μεγάλες διαστάσεις, με τη Hellenic Train, όπως αναφέρει η ΡΑΣ, να ενημερώνει πως τα στοιχεία του ταχογράφου της αμαξοστοιχ­ίας... δεν υπάρχουν.

«Κόκκινη κάρτα» για περιστατικ­ά που αφορούν παρασύρσει­ς πεζών.

 ?? ?? Οι διαδικασίε­ς στον ΟΣΕ, έχουν «παγώσει», ενώ ο οργανισμός είναι σχεδόν «ακέφαλος». Δηλαδή, διοικητικά συμβούλια δεν πραγματοπο­ιούνται, αφού η αντιπρόεδρ­ος υπέβαλε την παραίτησή της στις 20 Μαρτίου 2024.
Οι διαδικασίε­ς στον ΟΣΕ, έχουν «παγώσει», ενώ ο οργανισμός είναι σχεδόν «ακέφαλος». Δηλαδή, διοικητικά συμβούλια δεν πραγματοπο­ιούνται, αφού η αντιπρόεδρ­ος υπέβαλε την παραίτησή της στις 20 Μαρτίου 2024.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece