Kathimerini Greek

Κατάρτιση σχεδίου για πράσινη ακτοπλοΐα

- Του ΗΛΊΑ Γ. ΜΠΈΛΛΟΥ

Μελέτη για τον βέλτιστο τρόπο αξιοποίηση­ς κονδυλίων επιδοτήσεω­ν και άτοκων δανείων που θα χορηγηθούν για τον πράσινο μετασχηματ­ισμό του ελληνικού ακτοπλοϊκο­ύ στόλου θα εκπονήσει το υπουργείο Ναυτιλίας. Η μελέτη, που θα γίνει από ανεξάρτητο­υς συμβουλευτ­ικούς οίκους με πιστοποιημ­ένη επάρκεια για το θέμα, αποτελεί αντικείμεν­ο διαγωνιστι­κής διαδικασία­ς, τη διεξαγωγή της οποίας ανέθεσε το υπουργείο στο ΤΑΙΠΕΔ.

Συγκεκριμέ­να, η μονάδα συμβάσεων στρατηγική­ς σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ ανέλαβε την ωρίμανση και τη διενέργεια της διαγωνιστι­κής διαδικασία­ς, με δικαιούχο το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ως υπουργείο ευθύνης. Το έργο συγχρηματο­δοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας και περιλαμβάν­ει την κατάρτιση αναλυτικής μελέτης, στρατηγική­ς και ανάπτυξης μηχανισμού χρηματοδότ­ησης για τη σταδιακή ανανέωση του ακτοπλοϊκο­ύ στόλου της χώρας, με στόχο τη μείωση εκπομπών CΟ2 και την επιτάχυνση και εξομάλυνση της πράσινης μετάβασης στον κρίσιμο αυτό κλάδο. Το σύνολο του προϋπολογι­σμού ανέρχεται σε 1.233.180 ευρώ (συμπεριλαμ­βανομένου ΦΠΑ) και σύμφωνα με τον ορίζοντα υλοποίησης αναμένεται να παραδοθεί έως το δεύτερο τρίμηνο του 2025.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδη­ς βρίσκεται κοντά στην εξασφάλιση επιπλέον επιδοτήσεω­ν και πιστώσεων, που συνολικά μαζί με τα ιδιωτικά κεφάλαια που θα κινητοποιή­σουν αναμένεται να φτάσουν το 1,5 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότ­ηση νέων ακτοπλοϊκώ­ν οχηματαγωγ­ών επιβατηγών πλοίων ή τις μετατροπές και αναβαθμίσε­ις των

υπαρχόντων, που θα περιορίζου­ν δραστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του κλάδου.

Ο υπουργός και πρώην επίτροπος της Ε.Ε. έχει ήδη συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και τα συναρμόδια υπουργεία, όπως το Μεταφορών, για κονδύλια ύψους περίπου 580 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας για τη χρηματοδότ­ηση

τέτοιων δράσεων, αλλά και τη βελτίωση στοχευμένω­ν λιμενικών υποδομών σε νησιωτικού­ς κυρίως προορισμού­ς. Παράλληλα, συνεχίζει τη διαβούλευσ­η με τις Βρυξέλλες προκειμένο­υ να βρει τους επιπλέον πόρους, οι οποίοι ενδέχεται να περιλαμβάν­ουν και αμιγείς επιδοτήσει­ς.

Επιλέξιμες θα είναι εκείνες οι επιχειρήσε­ις που θα συμμετάσχο­υν και θα κερδίσουν μια σειρά διαγωνισμώ­ν για την εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων που θα διενεργήσε­ι το υπουργείο. Οι συγκεκριμέ­νες συμβάσεις θα είναι μακροπρόθε­σμες, θα έχουν δηλαδή δεκαετή διάρκεια και θα μπορέσουν έτσι να προικίσουν με προβλεψιμό­τητα τις ταμειακές ροές που θα παράγει η λειτουργία των συγκεκριμέ­νων «πράσινων» πλοίων, διευκολύνο­ντας με αυτόν τον τρόπο την πρόσβασή τους σε τραπεζικό δανεισμό ή και στην εγχώρια ομολογιακή αγορά.

Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο θα ολοκληρωθε­ί η παραπάνω

διαδικασία είναι μέρος του αντικειμέν­ου της μελέτης που θα βγάλει άμεσα σε διαγωνισμό το PPF του ΤΑΙΠΕΔ, αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίε­ς.

Το PPF ανέλαβε και τη διενέργεια διαγωνισμώ­ν, που επίσης συγχρηματο­δοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας, για ανέγερση νέου σταθμού επιβατών στο λιμάνι της Σούδας, σύμφωνα με το master plan που έχει εκπονηθεί, που περιλαμβάν­ει χώρους εξυπηρέτησ­ης επιβατών ακτοπλοΐας και κρουαζιερο­πλοίων, καθώς και κτίρια διοίκησης και χώρους ελέγχων Σένγκεν. Ο προϋπολογι­σμός ανέρχεται σε 12,91 εκατ. (συμπεριλαμ­βανομένου ΦΠΑ) και αναμένεται να ολοκληρωθε­ί έως τα τέλη του 2025. Οπως και τον διαγωνισμό για την εκβάθυνση του λιμανιού της Στυλίδας, προϋπολογι­σμού 10 εκατ. (συμπεριλαμ­βανομένου ΦΠΑ) και ορίζοντα υλοποίησης, επίσης, το τέταρτο τρίμηνο του 2025.

Σε διαγωνισμό η εκπόνηση μελέτης για τον βέλτιστο μηχανισμό χρηματοδότ­ησης της ανανέωσης του ακτοπλοϊκο­ύ στόλου της χώρας, με στόχο τη μείωση εκπομπών CΟ2.

 ?? ?? Την ωρίμανση και τη διενέργεια της διαγωνιστι­κής διαδικασία­ς για τη μελέτη που αφορά την πράσινη μετάβαση της ελληνικής ακτοπλοΐας ανέλαβε η μονάδα συμβάσεων στρατηγική­ς σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ και σύμφωνα με τον ορίζοντα υλοποίησης αναμένεται να παραδοθεί έως το δεύτερο τρίμηνο του 2025.
Την ωρίμανση και τη διενέργεια της διαγωνιστι­κής διαδικασία­ς για τη μελέτη που αφορά την πράσινη μετάβαση της ελληνικής ακτοπλοΐας ανέλαβε η μονάδα συμβάσεων στρατηγική­ς σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ και σύμφωνα με τον ορίζοντα υλοποίησης αναμένεται να παραδοθεί έως το δεύτερο τρίμηνο του 2025.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece