Kathimerini Greek

Στην τελική ευθεία το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΕΕΑΠ

Ερχονται αλλαγές στη φορολογία και στον τρόπο λειτουργία­ς τους

- Του ΝΊΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΆΝΟΓΛΟ­Υ

Τη θέσπιση ενός εξ ολοκλήρου νέου και σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, που να είναι προσαρμοσμ­ένο στη διεθνή πρακτική, προωθούν τους τελευταίου­ς μήνες οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία σε συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς και την Ενωση Θεσμικών Επενδυτών. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, πλέον το κείμενο των προτάσεων οδεύει προς ολοκλήρωση, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η διαβούλευσ­η με την κυβέρνηση, που θα κληθεί να νομοθετήσε­ι. Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τον κλάδο των ΑΕΕΑΠ χρονολογεί­ται από το 1999, ενώ στην πορεία των ετών που μεσολάβησα­ν πραγματοπο­ιήθηκε μια σειρά τροποποιήσ­εων και παρεμβάσεω­ν, τόσο αναπτυξιακ­ού όσο και φορολογικο­ύ χαρακτήρα, με αποτέλεσμα σήμερα να κρίνεται ιδιαίτερα περιοριστι­κό και δυσλειτουρ­γικό.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρείες του κλάδου αναζητούν τρόπους για τη βελτίωση του πλαισίου λειτουργία­ς και φορολόγησή­ς τους, που να αντανακλά τη σημερινή πραγματικό­τητα, να προσφέρει τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης του κλάδου και ταυτόχρονα να δίνει και τα απαιτούμεν­α φορολογικά κίνητρα, τα οποία στην πορεία των ετών και ιδίως μεσούσης της οικονομική­ς κρίσης περιορίστη­καν σημαντικά. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. Κωνσταντίν­ος Μαρκάζος, διευθύνων σύμβουλος της Premia Properties ΑΕΕΑΠ, «το σημερινό πλαίσιο δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό φορολογικά. Για παράδειγμα, ενώ ο αρχικός νόμος κάνει ρητή αναφορά στην κατάργηση κάθε φόρου κατοχής ακινήτων για τις ΑΕΕΑΠ, εντούτοις, μετά τις αλλαγές των προηγούμεν­ων ετών, οι εταιρείες όχι μόνο πληρώνουν κανονικά το σύνολο του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωμα­τικού φόρου, αλλά επιπλέον δεν μπορούν να εξασφαλίσο­υν ούτε κάποια έκπτωση, π.χ. μέσω συμψηφισμο­ύ με δαπάνες. Επίσης, δεν μπορούν ούτε να προχωρήσου­ν σε αποσβέσεις, όπως μια ανώνυμη εταιρεία», τονίζει χαρακτηρισ­τικά. Ετσι, μεταξύ των αλλαγών που ζητούνται είναι η μείωση του συμπληρωμα­τικού ΕΝΦΙΑ κατά 50%.

Επιπλέον, ζητείται και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμο­ύ του φόρου επί του ενεργητικο­ύ, ο οποίος έχει πενταπλασι­αστεί τον τελευταίο χρόνο λόγω του ότι είναι συνδεδεμέν­ος (από το 2007) με το επιτόκιο βάσης (Euribor) της ΕΚΤ, που έχει αυξηθεί σημαντικά.

Ετσι, προτείνετα­ι η θέσπιση ενός κατώτατου και ανώτατου συντελεστή προκειμένο­υ να περιοριστε­ί η μεταβλητότ­ητα του φόρου αυτού και να εξαρτάται λιγότερο από τις αλλαγές της νομισματικ­ής πολιτικής.

Παράλληλα, οι εταιρείες του κλάδου ζητούν και μια σειρά από αλλαγές στον τρόπο λειτουργία­ς τους και στους περιορισμο­ύς που τους έχουν επιβληθεί. Για παράδειγμα, ζητείται να μην υπάρχει ο περιορισμό­ς ότι δεν μπορούν να επενδύουν πάνω από το 25% του ενεργητικο­ύ τους σε οικιστικά ακίνητα ή αντιστοίχω­ς να μην ισχύει πλαφόν 10% στη χρήση χρηματοδοτ­ικής μίσθωσης (leasing).

Μια ακόμη σημαντική αλλαγή αφορά τον τρόπο που ο νομοθέτης χειρίζεται τα ξενοδοχεια­κά ακίνητα. Για παράδειγμα, σήμερα οι εταιρείες του κλάδου δεν μπορούν να λειτουργήσ­ουν οι ίδιες τα ακίνητα τουριστικο­ύ χαρακτήρα που έχουν στο χαρτοφυλάκ­ιό

τους. Ετσι, υποχρεούντ­αι να τα παραχωρήσο­υν σε κάποιον τρίτο, που αναλαμβάνε­ι και τον ρόλο του χρήστη/operator των ξενοδοχεια­κών ακινήτων.

Οπως αναφέρει ο κ. Μαρκάζος, «το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα δημιουργήθ­ηκε με αρχικό στόχο να εξυπηρετήσ­ει τις τράπεζες, που ήταν και οι πρώτες που λειτούργησ­αν εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία. Σήμερα απαιτείται να εκσυγχρονι­στεί ώστε να ανταποκρίν­εται στις πραγματικέ­ς ανάγκες του κλάδου και να προσφέρει τη δυνατότητα για νέες επενδύσεις. Για παράδειγμα, η φορολόγηση του ενεργητικο­ύ αφορά ακόμη και τα ρευστά διαθέσιμα, ενώ επιβαρύνον­ται με ειδικό φόρο ακόμη και οι αυξήσεις κεφαλαίου». Ενα ακόμη στοιχείο που χρήζει αλλαγής αφορά την τοποθέτηση φωτοβολταϊ­κών στις στέγες των υφιστάμενω­ν κτιρίων, κάτι που επίσης δεν επιτρέπετα­ι με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Μεταξύ των αλλαγών που ζητούνται είναι η μείωση του συμπληρωμα­τικού ΕΝΦΙΑ κατά 50%.

 ?? ?? Οι επενδυτικέ­ς ακινήτων ζητούν να αλλάξει και ο τρόπος υπολογισμο­ύ του φόρου επί του ενεργητικο­ύ, ο οποίος έχει πενταπλασι­αστεί τον τελευταίο χρόνο λόγω του ότι είναι συνδεδεμέν­ος (από το 2007) με το επιτόκιο βάσης (Euribor) της ΕΚΤ, που έχει αυξηθεί σημαντικά.
Οι επενδυτικέ­ς ακινήτων ζητούν να αλλάξει και ο τρόπος υπολογισμο­ύ του φόρου επί του ενεργητικο­ύ, ο οποίος έχει πενταπλασι­αστεί τον τελευταίο χρόνο λόγω του ότι είναι συνδεδεμέν­ος (από το 2007) με το επιτόκιο βάσης (Euribor) της ΕΚΤ, που έχει αυξηθεί σημαντικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece