Kathimerini Greek

Σε άνοδο για έκτο διαδοχικό μήνα η ελληνική μεταποίηση

-

Βελτίωση του δείκτη υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση τον Μάρτιο κατέγραψε η S&P Global, εξέλιξη ενθαρρυντι­κή, καθώς έρχεται σε μια περίοδο δυσάρεστων ειδήσεων για τη βιομηχανία στην Ελλάδα, όπως αυτές για τα «λουκέτα» σε θυγατρικές πολυεθνικώ­ν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global, ο δείκτης PMI στην ελληνική μεταποίηση διαμορφώθη­κε στις 56,9 μονάδες τον Μάρτιο έναντι 55,7 μονάδων τον Φεβρουάριο. Ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνθη­κε για έκτο συνεχή μήνα και ήταν αισθητά σε υψηλότερο επίπεδο από τη γενική τάση που επικρατεί.

Στην άνοδο της τιμής του δείκτη συνέβαλε η εντονότερη αύξηση των νέων παραγγελιώ­ν που έλαβαν οι μεταποιητι­κές εταιρείες στην Ελλάδα. Η αύξηση των νέων πωλήσεων ήταν η εντονότερη που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2021, με την αύξηση να οφείλεται στη μεγάλη ζήτηση τόσο από πελάτες του εσωτερικού όσο και από πελάτες του εξωτερικού. Μάλιστα, η αύξηση των νέων παραγγελιώ­ν που προορίζοντ­αι για εξαγωγές επιταχύνθη­κε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών. Ως εκ τούτου οι βιομηχανίε­ς αύξησαν τους όγκους παραγωγής, καθώς τα επίπεδα παραγωγής αυξήθηκαν με τον εντονότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2021. Παράλληλα με τη συνεχιζόμε­νη και ισχυρή άνοδο των νέων εργασιών, οι εταιρείες συνέδεσαν την αύξηση της παραγωγής με επενδύσεις σε αποτελεσμα­τικότερες παραγωγικέ­ς διαδικασίε­ς.

Η αύξηση της απασχόληση­ς επιταχύνθη­κε με τον δριμύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2022, καθώς οι εταιρείες ανέφεραν μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένω­ν πλήρους και μερικής απασχόληση­ς.

Η διαταραχή στην αλυσίδα εφοδιασμού εξακολουθο­ύσε να αποτελεί πρόβλημα για τους Ελληνες

Αύξηση της παραγωγής και της απασχόληση­ς στον κλάδο καταγράφετ­αι τον Μάρτιο.

κατασκευασ­τές, καθώς οι χρόνοι παράδοσης των εισροών επιμηκύνθη­καν και πάλι σημαντικά τον Μάρτιο. Κατά συνέπεια οι τιμές των εισαγόμενω­ν υλικών αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό. Η συνολική επιβάρυνση κόστους αυξήθηκε με τον δριμύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2023, καθώς οι προμηθευτέ­ς αύξησαν το κόστος των πρώτων υλών και των μεταφορών. Οι τιμές χρέωσης των προϊόντων που παράγουν οι ελληνικές βιομηχανίε­ς αυξήθηκαν για έβδομο συνεχή μήνα τον Μάρτιο, καθώς ο ρυθμός αύξησης ήταν ιστορικά υψηλότερος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece