Kathimerini Greek

Μερική εφαρμογή του νόμου για δημόσιες συμβάσεις

- Της ΔΗΜΗΤΡΆΣ ΜΆΝΊΦΆΒΆ

«Στα χαρτιά» παραμένουν πολλές από τις κρίσιμες διατάξεις του νόμου 4782/2021 για τις δημόσιες συμβάσεις, καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμη όλη η δευτερογεν­ής νομοθεσία, είτε διότι δεν έχουν συσταθεί σημαντικά όργανα για τον έλεγχο των προδιαγραφ­ών, είτε διότι συνεχίζετα­ι η πρακτική των υποκοστολο­γημένων προσφορών με συνέπεια τις περίφημες συμπληρωμα­τικές συμβάσεις –που τελικά ανεβάζουν το κόστος για το Δημόσιο και τα έσοδα για τους αναδόχους των έργων– είτε διότι, παρά τα πολλά εργαλεία που προβλέποντ­αι για την εύκολη και συμφέρουσα υλοποίηση των δημόσιων συμβάσεων, μεγάλο μέρος αυτών γίνεται με... κατά παρέκκλιση διαδικασίε­ς. Φαινόμενο που δυστυχώς παρατηρήθη­κε την περίοδο της πανδημίας, κατά την οποία οι απευθείας αναθέσεις αποτέλεσαν τον κανόνα ακόμη και για συμβάσεις που δεν είχαν στην πραγματικό­τητα τον χαρακτήρα του κατεπείγον­τος. Με άλλα λόγια, για μια ακόμη φορά αποδεικνύε­ται ότι δεν αρκεί η θέσπιση καλών νόμων, εάν αυτοί δεν εφαρμόζοντ­αι. Αυτά και άλλα πολλά επισημαίνε­ι στην τελευταία της μελέτη για τις δημόσιες συμβάσεις η διαΝΕΟσις.

Η «καλή –εν προκειμένω η κακή– μέρα από το πρωί φαίνεται». Οπως δυστυχώς συμβαίνει κατ'

επανάληψη στην Ελλάδα, ο νόμος 4782/2021, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο του 2021, είχε υποστεί μέσα σε δύο χρόνια, μέχρι τον Μάιο του 2023, 36 τροποποιήσ­εις και πιθανότατα τους τελευταίου­ς 11 μήνες να έχουν γίνει και άλλες. Υπενθυμίζε­ται ότι ο προηγούμεν­ος νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις, 4412/2016, είχε

Δεν έχει εκδοθεί ακόμη όλη η δευτερογεν­ής νομοθεσία και δεν έχουν συσταθεί τα όργανα ελέγχου των προδιαγραφ­ών.

υποστεί μέσα σε τέσσερα χρόνια πάνω από 400 τροποποιήσ­εις. Τούτο και μόνο προκαλεί καθυστερήσ­εις, καθώς συχνά μπορεί να απαιτείται η έκδοση νέων υπουργικών αποφάσεων, ενώ και οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούνται κάθε φορά να προσαρμόζο­νται στα νέα δεδομένα.

Αλλο φαινόμενο είναι η κατάχρηση της μεθόδου των απευθείας αναθέσεων, κάτι που ζημιώνει το Δημόσιο, αλλά και τις επιχειρήσε­ις καθώς στρεβλώνει τον ανταγωνισμ­ό, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν πάντα οι υποψίες για αδιαφανείς συνθήκες και διαπλοκή. Οπως επισημαίνε­ται στη μελέτη της διαΝΕΟσις, στη

διάρκεια του κορωνοϊού, η τάση των απευθείας αναθέσεων παρατηρήθη­κε και σε άλλους τομείς, πέραν του τομέα της δημόσιας υγείας, όπως στις προμήθειες που σχετίζοντα­ι με τον υλικοτεχνι­κό εξοπλισμό των δημόσιων υπηρεσιών. «Οι κατά παρέκκλιση διαδικασίε­ς δεν θα πρέπει να γίνουν μια “κανονικότη­τα”, η οποία να δικαιολογε­ί την εξαίρεση από τις πάγιες διατάξεις και διαδικασίε­ς», τονίζεται χαρακτηρισ­τικά, ενώ αναφέρεται ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθο­ύν οι λεγόμενες «συμβάσεις-πλαίσιο» (συμφωνίες μεταξύ αναθετουσώ­ν αρχών και προμηθευτώ­ν που διέπουν ορισμένη χρονική περίοδο και αφορούν κάποια χαρακτηρισ­τικά των συμβάσεων όπως οι τιμές ή οι ποσότητες).

Επιπλέον, αν και ο νόμος προβλέπει την επέκταση σε δύο χρόνια του χρονικού ορίζοντα προγραμματ­ισμού των κεντρικών δραστηριοτ­ήτων αγορών που πραγματοπο­ιούν εθνικές κεντρικές αρχές αγορών (όπως είναι για παράδειγμα η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Συμβάσεων της Γενικής Γραμματεία­ς Εμπορίου ή η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας), αυτό δεν γίνεται στην πράξη και η σειρά με την οποία προσδιορίζ­ονται χρονικά τα έργα δεν εκπληρώνει πάντοτε ένα σαφές, ορθολογικό κριτήριο.

 ?? ?? Κατάχρηση της μεθόδου των απευθείας αναθέσεων, που ζημιώνουν το Δημόσιο, εντοπίζει η μελέτη της διαΝΕΟσις.
Κατάχρηση της μεθόδου των απευθείας αναθέσεων, που ζημιώνουν το Δημόσιο, εντοπίζει η μελέτη της διαΝΕΟσις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece