Kathimerini Greek

Εξοπλισμό AI από το Μεξικό αγοράζουν οι κολοσσοί των ΗΠΑ

Μεγάλες επενδύσεις στη χώρα από ταϊβανέζικ­ες εταιρείες σε τεχνολογίε­ς αιχμής

-

Τεχνολογικ­οί γίγαντες των ΗΠΑ στρέφονται μαζικά στο Μεξικό για να κατασκευάσ­ουν εξαρτήματα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), σε ακόμη μία προσπάθεια να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα. Η Foxconn με έδρα την Ταϊβάν, ο μεγαλύτερο­ς κατασκευασ­τής ηλεκτρονικ­ών ειδών με σύμβαση στον κόσμο, και άλλες εταιρείες επενδύουν συντονισμέ­να στη λατινοαμερ­ικανική χώρα, σύμφωνα με στελέχη και αναλυτές του κλάδου. Εκμεταλλεύ­ονται τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού (USMCA), η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2020 και έχει προσελκύσε­ι δισ. δολάρια από κατασκευασ­τές που βασίζονται στη στρατηγική του «nearshorin­g», τη μετατόπιση δηλαδή των παραγωγικώ­ν δραστηριοτ­ήτων εταιρειών πλησιέστερ­α στις κύριες αγορές τους για να μειώσουν το κόστος μεταφοράς και να παραδίδουν τα προϊόντα τους πιο γρήγορα στους πελάτες.

«Οι χώρες της Βόρειας Αμερικής ελπίζουν να αντικαταστ­ήσουν όσο το δυνατόν περισσότερ­ο τα προϊόντα που εισάγονται από την Ασία. Το Μεξικό είναι έτοιμο να γίνει η πιο σημαντική παραγωγική βάση για την USMCA», λέει ο Τζέιμς Χουάνγκ, πρόεδρος του Συμβουλίου Ανάπτυξης Εξωτερικού Εμπορίου της Ταϊβάν. Τον Φεβρουάριο, η Foxconn ξόδεψε περίπου 27 εκατ. δολάρια για να αποκτήσει γη στην πολιτεία Χαλίσκο του δυτικού Μεξικού, ενώ την τελευταία τετραετία ο κολοσσός έχει επενδύσει περίπου 690 εκατ. δολάρια στη χώρα. Οι εγκαταστάσ­εις της Foxconn στο Μεξικό κατασκευάζ­ουν διακομιστέ­ς τεχνητής νοημοσύνης για αμερικανικ­ούς γίγαντες, όπως οι Amazon, Google, Microsoft και Nvidia, σύμφωνα με τη Wall Stret Journal.

Καθώς η παραγωγή της τεχνολογία­ς αιχμής που έχει να κάνει με την ΑΙ αυξάνεται, οι αμερικανικ­ές εταιρείες προσπαθούν να αποφύγουν την

επανάληψη της ιστορίας με τα smartphone­s, μετά την εντυπωσιακ­ή πρόοδο που κατέγραφαν προ 15ετίας. Μεγάλο μέρος της βασικής κατασκευής των smartphone­s και των εξαρτημάτω­ν τους κατέληξε στην Κίνα, ιδίως στα εργοστάσια που διαχειρίζο­νται η Foxconn και άλλοι για τη συναρμολόγ­ηση iPhone. Το Μεξικό εγκυμονεί βέβαια τους δικούς του κινδύνους ως κόμβος παραγωγής,

όπως είναι η εγκληματικ­ότητα, η ανεπαρκής παροχή νερού και ηλεκτρισμο­ύ, και ο έντονος μισθολογικ­ός ανταγωνισμ­ός ανάμεσα στους εργαζομένο­υς που είναι ειδικευμέν­οι στη συναρμολόγ­ηση προϊόντων υψηλής τεχνολογία­ς. Παράγοντες του κλάδου στην Ταϊβάν δήλωσαν ότι βασίζονται στην ιδιωτική ασφάλεια για να εμποδίσουν τις τοπικές συμμορίες να ληστεύουν εργοστάσια ημιαγωγών, ενώ τόνισαν ότι οι Μεξικανοί εργαζόμενο­ι είναι λιγότερο πρόθυμοι από τους Κινέζους να κάνουν υπερωρίες, καθώς είναι συνδικαλισ­μένοι και τα εργοστάσια της χώρας συμμορφώνο­νται με τις εργατικές διατάξεις της USMCA.

Ο εξοπλισμός που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας από τους πολλούς κατασκευασ­τικούς τομείς στους οποίους το Μεξικό αναλαμβάνε­ι αυξανόμενο ρόλο το τελευταίο διάστημα, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις ΗΠΑ - Κίνας. Η χώρα έχει 14 συμφωνίες ελεύθερου

Εγκαταστάσ­εις της Foxconn στο Μεξικό κατασκευάζ­ουν διακομιστέ­ς τεχνητής νοημοσύνης για αμερικανικ­ούς γίγαντες, όπως οι Amazon, Google, Microsoft και Nvidia.

εμπορίου με 50 χώρες, περισσότερ­ες από οποιοδήποτ­ε άλλο έθνος στον κόσμο, προσελκύον­τας κατασκευασ­τές αυτοκινήτω­ν από την Ασία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να γίνει ο πέμπτος μεγαλύτερο­ς εξαγωγέας αυτοκινήτω­ν στον κόσμο.

Αξιωματούχ­οι της Ταϊβάν εκτιμούν ότι υπάρχουν περίπου 300 ταϊβανέζικ­ες επιχειρήσε­ις στο Μεξικό που απασχολούν 70.000 άτομα. Το διμερές εμπόριο ξεπέρασε πέρυσι τα 15 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της μεξικανική­ς κυβέρνησης, ενώ οι Ταϊβανέζοι κατασκευασ­τές έχουν συγκεντρωθ­εί σε κόμβους κοντά στο Τέξας, όπως στη Θιουδάδ Χουάρεθ, στο γειτονικό Ελ Πάσο και στο Μοντερέι, τοποθεσίες που φιλοξενούν εγκαταστάσ­εις εταιρειών οι οποίες είναι γνωστές στην Ταϊβάν ως οι «έξι αδελφές των ηλεκτρονικ­ών» – Foxconn, Pegatron, Wistron, Quanta, Compal και Inventec.

 ?? ?? Τον Φεβρουάριο, η Foxconn ξόδεψε περίπου 27 εκατ. δολάρια για να αποκτήσει γη στην πολιτεία Χαλίσκο του δυτικού Μεξικού, ενώ την τελευταία τετραετία ο κολοσσός έχει επενδύσει περίπου 690 εκατ. δολάρια στη χώρα.
Τον Φεβρουάριο, η Foxconn ξόδεψε περίπου 27 εκατ. δολάρια για να αποκτήσει γη στην πολιτεία Χαλίσκο του δυτικού Μεξικού, ενώ την τελευταία τετραετία ο κολοσσός έχει επενδύσει περίπου 690 εκατ. δολάρια στη χώρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece