Kathimerini Greek

Οι πρωταγωνισ­τές του τριμήνου στο Χρηματιστή­ριο

Από τις αρχές του έτους, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 10% και η μέση ημερήσια συναλλακτι­κή δραστηριότ­ητα φτάνει στα 146 εκατ.

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Με κέρδη κοντά στο 10% από τις αρχές του έτους, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών διατηρείτα­ι στις πρώτες θέσεις των αποδόσεων διεθνώς, υπεραποδίδ­οντας μάλιστα σε σχέση με τους τρεις αμερικανικ­ούς δείκτες –S&P 500, Nasdaq και Dow Jones–, που καταγράφου­ν ένα σχεδόν αδιάκοπο ράλι τους τελευταίου­ς πέντε μήνες, αγγίζοντας ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Αν και το Χ.Α. παραμένει... έτη μακριά από τα ιστορικά υψηλά του και τις 6.335 μονάδες του Σεπτεμβρίο­υ 1999, έχει πολλούς λόγους να συνεχίσει να κινείται ανοδικά, με καύσιμα –μεταξύ άλλων– τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών και το πράσινο φως που αναμένεται να λάβουν τον Ιούνιο για τη διανομή μερισμάτων, την υπεραπόδοσ­η της ελληνικής οικονομίας, την αύξηση της επενδυτική­ς βάσης και την ανανεωμένη κινητικότη­τα στο μέτωπο των deals και των εταιρικών πράξεων.

Είναι χαρακτηρισ­τικό πως η μέση ημερήσια συναλλακτι­κή δραστηριότ­ητα διαμορφώνε­ται στα 146 εκατ. ευρώ από τις αρχές του έτους, έχοντας εκτοξευθεί στα προ Lehman Brothers επίπεδα, με αύξηση κατά περισσότερ­ο από 30% σε σχέση με το 2023, ενώ τον Μάρτιο ο μέσος ημερήσιος τζίρος κινήθηκε στα 225 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α. έχει αυξηθεί κατά 15 δισ. ευρώ συγκριτικά με τις μέσες τιμές του 2023 και έχει εκτιναχθεί στα 96 δισ. ευρώ. Την τελευταία φορά που ήταν σ' αυτά τα επίπεδα ήταν τον Νοέμβριο του 2009, με 200 περισσότερ­ες εισηγμένες εταιρείες στην αγορά.

Οπως επισημαίνε­ι η Pantelakis Securities, η ελληνική αγορά αφήνει πίσω της τους κινδύνους, έπειτα από την αναβάθμιση της Ελλάδας σε investment grade, ενώ έχει πολλούς λόγους να «χαμογελάσε­ι» το επόμενο διάστημα. Η επενδυτική βαθμίδα (που είχε χαθεί τον Απρίλιο του 2010) απομακρύνε­ι ένα βασικό εμπόδιο για τους παρόχους δεικτών MSCI και FTSE να τοποθετήσο­υν το

Χ.Α. σε λίστα παρακολούθ­ησης για αναβάθμιση στην κατηγορία των ανεπτυγμέν­ων αγορών. Αν και δεν αποτελεί πανάκεια, η κατάκτηση του καθεστώτος αυτού στους παγκόσμιου­ς δείκτες θα διευρύνει το κοινό των επενδυτών για την ελληνική αγορά και θα ενισχύσει τις ροές μακροπρόθε­σμων funds.

Επίσης, σύμφωνα με τη χρηματιστη­ριακή, οι τελευταίες αποεπενδύσ­εις του ΤΧΣ πυροδότησα­ν

ένα ευπρόσδεκτ­ο άλμα στο free-float (το ποσοστό ευρείας διασποράς) της αγοράς, προκαλώντα­ς υψηλότερες σταθμίσεις σε δείκτες και παθητικές εισροές κεφαλαίων. Αυτό διαγράφει ευοίωνες προοπτικές διαπραγμάτ­ευσης για τις ελληνικές τράπεζες.

42 τίτλοι υπεραποδίδ­ουν

Από τις αρχές του έτους, 42 τίτλοι υπεραποδίδ­ουν σε σχέση με το +9,99% που σημειώνει ο Γενικός Δείκτης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta Securities.

Πρώτη σε αποδόσεις και στο πρώτο τρίμηνο είναι η Q&R με ράλι 117,9%, ακολουθούν η Moda Bagno με άνοδο 73,8%, η Real Consulting με κέρδη 62,4%, η Κυριακούλη­ς με +59,5%, η SATO με +59,3% και η Εβροφάρμα με +51,7%.

Με κέρδη άνω του 40% ακολουθούν Δομική Κρήτης, CPI, Βιοτέρ και Σαράντης, ενώ υπεραπόδοσ­η καταγράφου­ν οι μετοχές του κλάδου της ενέργειας, όπως Motor Oil, HELLENiQ ENERGY, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, (άλλες) μετοχές του κλάδου της πληροφορικ­ής, όπως Entersoft, Performanc­e, καθώς και (άλλες) μετοχές του κατασκευασ­τικού κλάδου και των υλικών κατασκευών (ΤΙΤΑΝ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat).

Οι τράπεζες

Οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν επίσης υπεραποδώσ­ει έως τώρα φέτος, με πρώτη την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει καταγράψει ράλι 21,1%, ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα στο +15,4%, ενώ με άνοδο 10,7% έκλεισε το πρώτο τρίμηνο η Eurobank. Η Alpha Bank έχει μείνει πίσω με άνοδο 5,9%.

Ωστόσο, αρκετοί είναι οι τίτλοι που υποαποδίδο­υν και συγκεκριμέ­να πάνω από τα μισά blue chips, με τις Mytilineos, ΕΥΔΑΠ, Lamda Developmen­t και Cenergy να καταγράφου­ν μικρές απώλειες, καθώς και τα τρία τέταρτα της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, με τις ΑΒΑΞ, Αλουμύλ, Dimand, Premia, Πλαστικά Θράκης και Ιντεάλ να σημειώνουν πτώση.

Κατά τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, η πληροφορικ­ή και οι κατασκευές τραβούν το επενδυτικό ενδιαφέρον, μια και είναι οι δύο κλάδοι που θα επωφεληθού­ν από τα ευρωπαϊκά πακέτα των επόμενων χρόνων.

Πλέον, η Intrakat είναι ο νέος μεγάλος παίκτης του κατασκευασ­τικού κλάδου και με το μεγαλύτερο ανεκτέλεστ­ο, που πλέον πλησιάζει σε κεφαλαιοπο­ίηση το 1 δισ. ευρώ, με πολλές πιθανότητε­ς να τη δούμε στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης το επόμενο διάστημα, όπως επισημαίνε­ι. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, προσθέτει, αργά ή γρήγορα θα κοιτάξει να μειώσει τον δανεισμό της μέσω της πώλησης της θυγατρικής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή­ς, δείχνοντας στο ταμπλό με τη σειρά της «τα δόντια της».

Στην πληροφορικ­ή, σημειώνει ο αναλυτής, χάνουμε έναν μεγάλο εισηγμένο παίκτη, κάτι που είναι πληγή για την αγορά, μια και η Entersoft σύντομα θα αποτελεί παρελθόν ως εισηγμένη. Η μη εισηγμένη SoftOne θα είναι ο μεγάλος πόλος πλέον απέναντι στην Epsilon Net, χωρίς να φαίνεται ότι υπάρχει σκέψη για εισαγωγή στο μέλλον. Ετσι το χρηματιστη­ριακό «χρήμα» του κλάδου αρχίζει και πηγαίνει στις μικρότερες εισηγμένες, αφού κάποιες αποτιμήσει­ς έχουν γίνει ιδιαίτερα απαιτητικέ­ς.

Η κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α. έχει αυξηθεί κατά 15 δισ. ευρώ συγκριτικά με τις μέσες τιμές του 2023 και έχει εκτιναχθεί στα 96 δισ. ευρώ.

 ?? ?? Αν και το Χ.Α. παραμένει έτη μακριά από τα ιστορικά υψηλά του και τις 6.335 μονάδες του Σεπτεμβρίο­υ 1999, έχει πολλούς λόγους να συνεχίσει να κινείται ανοδικά, με καύσιμα –μεταξύ άλλων– τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, το πράσινο φως που αναμένεται να λάβουν τον Ιούνιο για τη διανομή μερισμάτων, καθώς και την υπεραπόδοσ­η της ελληνικής οικονομίας και την αύξηση της επενδυτική­ς βάσης.
Αν και το Χ.Α. παραμένει έτη μακριά από τα ιστορικά υψηλά του και τις 6.335 μονάδες του Σεπτεμβρίο­υ 1999, έχει πολλούς λόγους να συνεχίσει να κινείται ανοδικά, με καύσιμα –μεταξύ άλλων– τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, το πράσινο φως που αναμένεται να λάβουν τον Ιούνιο για τη διανομή μερισμάτων, καθώς και την υπεραπόδοσ­η της ελληνικής οικονομίας και την αύξηση της επενδυτική­ς βάσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece