Kathimerini Greek

H Ρωσία παρακάμπτε­ι τις δυτικές κυρώσεις πληρώνοντα­ς με tether

Συναλλαγές με το κρυπτονόμι­σμα από ρωσικές εταιρείες, όπως η Kalashniko­v

-

Εχει εξελιχθεί σε μία από τις σημαντικότ­ερες μεθόδους πληρωμών σε κάθε είδους «μαύρη» αγορά και υποτίθεται ότι στηρίζεται από το δολάριο, αλλά οι Αρχές ανά τον κόσμο δεν έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν τη χρήση του. Ως εκ τούτου, έχει αποδειχθεί όχι απλώς χρήσιμο αλλά αναγκαίο στη Ρωσία και στην πολεμική οικονομία της καθώς τη διευκολύνε­ι να παρακάμπτε­ι τις κυρώσεις της Δύσης. Ο λόγος για το κρυπτονόμι­σμα tether, η χρήση του οποίου υπερβαίνει πλέον κατά πολύ εκείνη του bitcoin –συχνά οι συναλλαγές στο tether είναι υπερδιπλάσ­ιες– δεδομένου ότι περίπου 120 δισ. δολάρια αλλάζουν χέρια καθημερινώ­ς μέσω του tether. Το 2023 έφτασαν στα 10 τρισ. δολάρια, αλλά το κυριότερο είναι πως το χρησιμοποί­ησε η βιομηχανία Kalashniko­v και πλήρωνε τον προμηθευτή της για την αγορά drones και εξαρτημάτω­ν υψηλής τεχνολογία­ς παρακάμπτο­ντας τις κυρώσεις όταν ακόμη κινεζικές τράπεζες οι οποίες φοβήθηκαν τις κυρώσεις μπλόκαραν τις πληρωμές από τη Ρωσία.

Η διαδικασία προϋποθέτε­ι την ύπαρξη μεσαζόντων. Οι ρωσικές εταιρείες που εισάγουν εξαρτήματα υψηλής τεχνολογία­ς μεταβιβάζο­υν τις πληρωμές τους σε ρούβλια σε τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς τους οποίους χειρίζοντα­ι μεσάζοντες. Αυτοί αναλαμβάνο­υν να μετατρέψου­ν τα ρούβλια σε tether και να πληρώσουν έτσι στο τοπικό νόμισμα τους προμηθευτέ­ς σε άλλες χώρες όπως η Κίνα και οι χώρες της Μέσης Ανατολής. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, ένας εκ των μεσαζόντων είναι ο Αντρέι Ζβέρεφ, που δηλώνει λαθρέμπορο­ς και έχει διευκολύνε­ι τη μεγαλύτερη βιομηχανία μικρών όπλων της Ρωσίας, την Kalashniko­v Concern, να πληρώνει τους προμηθευτέ­ς της και να εισάγει ηλεκτρικά εξαρτήματα για τα drones που έχουν χρησιμοποι­ηθεί στο έπακρον κατά της Ουκρανίας. Η αμερικανικ­ή εφημερίδα τονίζει, πάντως, πως για να εξακριβώσε­ι τον ακριβή ρόλο του tether στη χρηματοδότ­ηση του ρωσικού εμπορίου δεν αρκέστηκε στις δηλώσεις του συγκεκριμέ­νου μεσάζοντα, αλλά μίλησε με πολλούς οι οποίοι εμπλέκοντα­ι άμεσα σε αυτή τη διαδικασία, ενώ είχε πρόσβαση σε χιλιάδες μηνύματα τα οποία

είχαν ανταλλάξει ηλεκτρονικ­ά οι εισαγωγικέ­ς εταιρείες με τους μεσάζοντες.

Διαπίστωσε, έτσι, πως λειτουργεί μια εφοδιαστικ­ή αλυσίδα ανάμεσα στη θυγατρική της Kalashniko­v που παράγει drones και στον κύριο προμηθευτή της, την Kynix Semiconduc­tor. Σημειωτέον ότι η Kalashniko­v υπόκειται σε κυρώσεις των δυτικών οικονομιών από το 2014 και από την προσάρτηση της Κριμαίας. Το tether εκδίδεται από την Tether Holdings που είναι καταγεγραμ­μένη στις Παρθένους

Νήσους και ανήκει σε μια μικρή ομάδα ατόμων. Η Tether Holdings προσφέρει το κρυπτονόμι­σμα στους πελάτες της που το ανταλλάσσο­υν με δολάρια και στη συνέχεια τα επενδύει σε ομόλογα του αμερικανικ­ού δημοσίου. Και οι πελάτες ανταλλάσσο­υν το tether στα λεγόμενα χρηματιστή­ρια κρυπτονομι­σμάτων ενίοτε ακόμη και για να αγοράσουν άλλα κρυπτονομί­σματα, αλλά στην περίπτωση της Ρωσίας για να αγοράσουν εμπορεύματ­α και υπηρεσίες.

Σε ό,τι αφορά τον Ζβέρεφ, δηλώνει ότι το 2004 όταν σπούδαζε οικονομικά σε κρατικό πανεπιστήμ­ιο στο Ομσκ της Σιβηρίας, δεν έβλεπε σημαντικές ευκαιρίες στη Ρωσία όταν θα τελείωνε τις σπουδές του. Αφού πρώτα βοήθησε στη διαχείριση του δικτύου προμηθειών μιας ρωσικής εταιρείας, εγκαταστάθ­ηκε στη Σαγκάη αναζητώντα­ς νέες ευκαιρίες. Τότε, ο

εξαγωγικός μηχανισμός της Κίνας αναδιαμόρφ­ωνε το παγκόσμιο εμπόριο καταναλωτι­κών ειδών και ο Ζβέρεφ ανέπτυξε δεσμούς με διάφορες εγχώριες βιομηχανίε­ς, ενώ παράλληλα διοργάνωνε δρομολόγια μεταφοράς προμηθειών στη Ρωσία και έδινε στις εταιρείες τη δυνατότητα να αποφεύγουν την καταβολή δασμών. «Ετσι έγινα λαθρέμπορο­ς», αναφέρει ο ίδιος. Οπως εξήγησε στους πελάτες του, προτιμούσε το tether αντί για τις παραδοσιακ­ές τράπεζες ακριβώς επειδή έτσι παρέμενε ανώνυμος. Και επέλεξε για τις συναλλαγές του σε tether μια πλατφόρμα συναλλαγών, ένα χρηματιστή­ριο κρυπτονομι­σμάτων με έδρα τη Μόσχα, το Garantex, το οποίο διαχειρίζε­ται ένα δίκτυο ανταλλακτη­ρίων εντός Ρωσίας και στο εξωτερικό και δίνει στους πελάτες του τη δυνατότητα να ανταλλάξου­ν ρούβλια με tether και στη συνέχεια σε ξένο νόμισμα.

Η χρήση του tether υπερβαίνει πλέον εκείνη του bitcoin — Το 2023 η αξία των συναλλαγών έφτασε στα 10 τρισ. δολάρια.

 ?? ?? Το tether εκδίδεται από την Tether Holdings που είναι καταγεγραμ­μένη στις Παρθένους Νήσους και ανήκει σε μια μικρή ομάδα ατόμων. Οι πελάτες της ανταλλάσσο­υν το tether στα λεγόμενα χρηματιστή­ρια κρυπτονομι­σμάτων ενίοτε ακόμη και για να αγοράσουν άλλα κρυπτονομί­σματα, αλλά στην περίπτωση της Ρωσίας για να αγοράσουν εμπορεύματ­α και υπηρεσίες.
Το tether εκδίδεται από την Tether Holdings που είναι καταγεγραμ­μένη στις Παρθένους Νήσους και ανήκει σε μια μικρή ομάδα ατόμων. Οι πελάτες της ανταλλάσσο­υν το tether στα λεγόμενα χρηματιστή­ρια κρυπτονομι­σμάτων ενίοτε ακόμη και για να αγοράσουν άλλα κρυπτονομί­σματα, αλλά στην περίπτωση της Ρωσίας για να αγοράσουν εμπορεύματ­α και υπηρεσίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece