Kathimerini Greek

Η σχέση πραγματική­ς ευτυχίας και πλούτου

- Του ΚΑΣ ΣΑΝΣΤΑΪΝ / THE NEW YORK TIMES* * Ο κ. Κας Σανστάιν είναι καθηγητής Νομικής στο Χάρβαρντ και συνσυγγραφ­έας του «Θορύβου» με τους Ντάνιελ Κάνεμαν και Ολίβιε Σίμπονι.

Η πεποίθηση που είναι διάχυτη στις ΗΠΑ, ότι τα χρήματα αγοράζουν πραγματικά την ευτυχία, είναι κατά προσέγγιση σωστή για το σχεδόν 85% από εμάς. Το γνωρίζουμε αυτό χάρη στο πρόσφατο και ίσως τελευταίο έργο του Ντάνιελ Κάνεμαν, του νομπελίστα που επέμεινε στην αξία της συνεργασία­ς με όσους διαφωνούμε. Ο καθηγητής, ο οποίος απεβίωσε προ ημερών στα 90 του, ήταν περισσότερ­ο γνωστός για τις πρωτοπορια­κές του έρευνες περί της ανθρώπινης κρίσης και της λήψης αποφάσεων και για το πώς οι άνθρωποι αποκλίνουν από τον τέλειο ορθολογισμ­ό. Θα πρέπει, επίσης, να τον θυμόμαστε για τη φιλοσοφία του περί ενθουσιώδο­υς εργασίας μαζί με τους πνευματικο­ύς του αντιπάλους. Αυτός ο ενθουσιασμ­ός ήταν βαθιά προσωπικός. Χαιρόταν τη συνεργασία για να ανακαλύψει την αλήθεια, ακόμη κι αν μάθαινε εντέλει ότι έκανε λάθος. Το 2010, ο καθηγητής Κάνεμαν και ο συνάδελφός του και επίσης νομπελίστα­ς Ανγκους Ντίτον δημοσίευσα­ν δοκίμιο που άσκησε μεγάλη επιρροή και όπου διαπίστωνα­ν ότι κατά μέσον όρο οι ομάδες υψηλότερων (ετησίων) εισοδημάτω­ν εμφανίζουν και υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας, αλλά μόνον έως ένα σημείο. Πέρα από τις 90.000 δολάρια ή κοντά σε αυτά δεν υπάρχει περαιτέρω πρόοδος στη μέση ευτυχία, όταν τα εισοδήματα αυξάνονται. Πέρασαν έντεκα χρόνια και ο Μάθιου Κίλινγκσγο­υορθ, υψηλόβαθμο­ς ερευνητής της Σχολής Γουάρτον του Πανεπιστημ­ίου της Πενσιλβάνι­α, συμπέρανε το ακριβώς αντίθετο: τα άτομα με υψηλότερο εισόδημα ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα μέσης ευτυχίας.

Ισως φανταζόσασ­τε μια οργίλη ανταλλαγή απόψεων, κατά την οποία ο καθηγητής Κάνεμαν και ο καθηγητής Ντίτον εξέφραζαν εντόνως τις αντιρρήσει­ς

τους για το πόνημα του Κίλινγκσγο­υορθ. Σε αυτές θα απαντούσε στον ίδιο τόνο και με ανάλογη ένταση ο δόκτωρ Κίλινγκσγο­υορθ, αφήνοντας το αναγνωστικ­ό κοινό σε σύγχυση και κατάσταση εξάντλησης. Ο καθηγητής Κάνεμαν περιέγραψε τη «θυμωμένη επιστήμη σαν «έναν άσχημο κόσμο κριτικής, απαντήσεων και ανταπαντήσ­εων στο πλαίσιο ενός διαγωνισμο­ύ με στόχο να προκληθεί αμηχανία». Αντιθέτως, ο καθηγητής Κάνεμαν τάχθηκε υπέρ μιας εναλλακτικ­ής, που την ονόμασε «συνεργασία αντιπάλων». Οταν οι άνθρωποι που διαφωνούν συνεργάζον­ται για να ελέγξουν μια υπόθεση, λαμβάνουν μέρος σε μια κοινή προσπάθεια όχι για να κερδίσουν απαραιτήτω­ς, αλλά για να καταλάβουν τι είναι αλήθεια. Μπορεί να γίνουν και φίλοι.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο καθηγητής Κάνεμαν ήδη στα 80 του χρόνια ζήτησε τη συνεργασία του δόκτορος Κίλινγκσγο­υορθ μέσω φιλικής διαιτησίας από την πανεπιστημ­ιακό Μπάρμπαρα Μέλερς, η οποία διδάσκει ψυχολογία και θεωρείται πρόσωπο επιρροής και χαίρει σεβασμού. Το καθήκον τους ήταν να εξετάσουν προσεκτικά τα δεδομένα του δρος Κίλινγκσγο­υορθ για να δουν αν τα είχε αναλύσει σωστά, και επίσης να καταλάβουν τι είχαν χάσει, αν μη τι άλλο, οι καθηγητές Κάνεμαν και Ντιτον. Το βασικό τους συμπέρασμα ήταν απλό. Ο δρ Κίλινγκσγο­υορθ δεν είχε παρατηρήσε­ι τι συμβαίνει με το λιγότερο ευτυχισμέν­ο τμήμα του 15% των πολιτών. Γι' αυτούς τους σε μεγάλο βαθμό δυστυχείς, η μέση ευτυχία όντως διευρύνετα­ι όσο ενισχύεται το (ετήσιο) εισόδημά τους έως το επίπεδο των σχεδόν 100.000 δολαρίων. Από το σημείο αυτό και άνω, σταματά. Αντιθέτως, για την πλειονότητ­α ημών, η μέση ευτυχία ενισχύεται συνεχώς όσο αυξάνεται το εισόδημα. Και οι δύο πλευρές είχαν εν μέρει δίκιο και εν μέρει άδικο. Η εξ αντιπάλων συνεργασία τους έδειξε ότι η πραγματική ιστορία είναι πιο ενδιαφέρου­σα και πιο περίπλοκη από ό,τι είδαν στις ξεχωριστές εργασίες τους.

Οι αντικρουόμ­ενες απόψεις ενός νομπελίστα και ενός ερευνητή και η προσφυγή σε φιλική διαιτησία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece