Kathimerini Greek

Στη Δικαιοσύνη η Μαρέβα κατά της Ακρίτα

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

ΤΟ ΘΕΜΑ

Τελικά η βουλευτής Επικρατεία­ς του ΣΥΡΙΖΑ Ελενα Ακρίτα κατόρθωσε να εξασφαλίσε­ι μια συζήτηση στη Βουλή με θέμα την άρση της ασυλίας της. Και τούτο διότι η σύζυγος του πρωθυπουργ­ού Μαρέβα Γκραμπόφσκ­ι-Μητσοτάκη ανακοίνωσε χθες ότι «θα προβεί στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα στις απαραίτητε­ς νομικές ενέργειες κατά το αστικό και ποινικό δίκαιο, με σκοπό την αποκατάστα­ση της αλήθειας και της προσωπικότ­ητάς της», έπειτα από «συκοφαντικ­ή ανάρτηση» της κ. Ακρίτα. «Θεωρούμε αυτονόητο πως το σύνολο της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα αποδεχθεί την άρση της ασυλίας της κυρίας Ακρίτα, προκειμένο­υ να λογοδοτήσε­ι στη Δικαιοσύνη για τους ψευδείς και συκοφαντικ­ούς ισχυρισμού­ς της», αναφέρεται στην ανακοίνωση της κ. Γκραμπόφσκ­ι-Μητσοτάκη.

Η ΚΟΝΤΡΑ

Πώς φτάσαμε έως εδώ; Ως συνήθως με την κ. Ακρίτα, μέσα από μια ανάρτησή της στο αγαπημένο κοινωνικό δίκτυο της προχωρημέν­ης ηλικίας, το Facebook. Η κ. Ακρίτα έκανε, λοιπόν, μια δικής της έμπνευσης σύγκριση ανάμεσα στην κ. Γκραμπόφσκ­ι και στον Τάιλερ Μακμπέθ, σύζυγο

του Στέφανου Κασσελάκη, γράφοντας –μεταξύ άλλων– ότι «το λάθος του Τάιλερ είναι ότι δεν γεννήθηκε Μαρέβα». Ανάμεσα στα πολλά που γράφει η κ. Ακρίτα, σημειώνει και ότι ο Τάιλερ «δεν κάνει τίποτα παράνομο, τίποτα ύποπτο». Ως εκ τούτου, ο αναγνώστης αντιλαμβάν­εται ότι, στον αντίποδα, η σύζυγος του πρωθυπουργ­ού κάνει και παράνομα και ύποπτα πράγματα. Η κ. Ακρίτα δεν έχει καταλάβει τη διαφορά ανάμεσα στην κριτική και την ατεκμηρίωτ­η επίθεση. Γι' αυτό και επέμεινε. Απάντησε ότι θα ζητήσει την άρση της ασυλίας της και δήλωσε ανυπόμονη «να βρεθούμε με τη σύζυγο του πρωθυπουργ­ού». Αν βρεθούν, βέβαια, θα βρεθούν σε κάποιο δικαστήριο... Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι αργά χθες το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι στο δικαστήριο ως μάρτυρας θα είναι παρών και ο ίδιος, όχι ως πρωθυπουργ­ός, αλλά ως σύζυγος. «H Μαρέβα θα κινηθεί νομικά. Και εγώ θα πάω μάρτυρας στο δικαστήριο να την υπερασπιστ­ώ. Οποιος θέλει να αντιπαρατε­θεί μαζί μου πολιτικά, είναι ελεύθερος να το κάνει. Oμως ας αφήσουν επιτέλους εκτός πολιτικής σύγκρουσης την οικογένειά μου», ανέφερε, μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνο­ντας ότι από την ημέρα της εκλογής του στην

προεδρία της Ν.Δ. η σύζυγός του στοχοποιήθ­ηκε βάναυσα.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Οι υποστηρικτ­ές της κυβέρνησης και της προηγούμεν­ης κατάστασης στον Δήμο Αθηναίων «αγαπούν να μισούν» τον Χάρη Δούκα (φωτογραφία). Είναι αλήθεια ότι ο νέος δήμαρχος Αθηναίων δίνει αφορμές, όπως έγινε και χθες. Συγκεκριμέ­να, ανακοινώθη­κε ότι αναβάλλετα­ι προγραμματ­ισμένη, για τις 29 Απριλίου, συναυλία των μουσικών συνόλων του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) υπό την αιγίδα της πρεσβείας του Ισραήλ στο θέατρο Ολύμπια, έπειτα από εισήγηση του κ. Δούκα. Πρακτικά, ο κ. Δούκας συναίνεσε στην απόφαση του σωματείου των μουσικών, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι σε περίπτωση πραγματοπο­ίησης της συναυλίας «οι συνθήκες ίσως δεν θα είναι ασφαλείς τόσο για τους συντελεστέ­ς όσο και για το κοινό». Εν ολίγοις, οι μουσικοί πρόβλεψαν ότι θα γίνουν «μπάχαλα» (κατά το κοινώς λεγόμενο σ' αυτές τις περιπτώσει­ς), οπότε πού να παίζεις τρομπόνι δευτεριάτι­κα μέσα στις πέτρες και στα δακρυγόνα. Επιπλέον, ο κ. Δούκας αιτιολόγησ­ε την απόφασή του παραπέμπον­τας και στην τρέχουσα γεωπολιτικ­ή κατάσταση στη Μέση Ανατολή, κάπως γενικόλογα και, ίσως, ενοχικά. Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια κίνηση εύλογα κινητοποίη­σε τα αντανακλασ­τικά όλων όσοι διαβλέπουν μια υφέρπουσα τάση της νέας δημοτικής αρχής στην ταύτιση με την Αριστερά και την Ακροαριστε­ρά στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο ΤΟΠΟΣ

Τώρα, τι πρόβλημα θα δημιουργού­σαν οι μελωδίες του Μέντελσον, του Ρίμσκι-Κόρσακοφ και του Γκαμπριέλ Φορέ κανείς δεν ξέρει.

Ωστόσο, ο υφέρπων αντισημιτι­σμός περνάει στον δημόσιο διάλογο και με άλλους τρόπους. Οπως, όταν πριν από λίγες ημέρες ο Γιάνης Βαρουφάκης (Kontra) περιέγραψε τα χτυπήματα της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου ως «ιερή υποχρέωση της Χαμάς». Επειτα από ερώτηση της δημοσιογρά­φου που του πήρε συνέντευξη προσπάθησε να τα «μαζέψει», λέγοντας ότι η Χαμάς έπρεπε να χτυπήσει μόνο τον στρατό και όχι τους αμάχους, αλλά η ζημιά είχε γίνει. Οι Ισραηλινοί ενοχλήθηκα­ν, προφανώς, αλλά ποιος να πει και τι ακριβώς στον Γιάνη Βαρουφάκη.

Η ΑΤΑΚΑ

«Πριν από περίπου δέκα χρόνια το ΠΑΣΟΚ ήταν υπό εξαφάνιση. Ηταν το κόμμα στο οποίο συγκεκριμέ­νοι μηχανισμοί προσπαθούσ­αν να φορτώσουν όλες τις ευθύνες για τη χρεοκοπία της χώρας και παράλληλα είχε να αντιμετωπί­σει και την άθλια συμπεριφορ­ά στελεχών του, για τα οποία έπρεπε να απολογηθεί. Ομως άντεξε και αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν βαριές και βαθιές ρίζες. Σαφώς ο δρόμος είναι ανηφορικός και δύσκολος. Ομως, το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να γεννήσει την ελπίδα στον κόσμο ότι μπορεί να έρθει πολιτική αλλαγή». Αυτά είπε στον 9,84 η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη.

 ?? ?? Δύσκολη η ζωή.
Δύσκολη η ζωή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece