Kathimerini Greek

Oικοδομές-σκελετοί και «γαλλικό μοντέλο»

-

Κύριε διευθυντά

Είμαι πενήντα χρόνια συνδρομητή­ς και φανατικός αναγνώστης της «Καθημερινή­ς». Την Τετάρτη 27/3/2024, ολόκληρη η σελίδα 3 της εφημερίδας ήταν αφιερωμένη σε δύο άρθρα. Το ένα ήταν του τακτικού συνεργάτη σας, αναγνωρισμ­ένου λάτρη και μελετητή της πόλης μας κυρίου Νίκου Βατόπουλου, το άλλο του ομότιμου καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόν­ων κ. Δημήτρη Φιλιππίδη. Αντικείμεν­ο και των δύο άρθρων είναι οι ημιτελείς οικοδομές-σκελετοί που βλέπουμε αφημένους τόσο συχνά σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας.

Ομολογώ ότι έμεινα με ανοιχτό το στόμα όταν διάβασα ότι και οι δύο αυτοί τόσο υψηλού επιπέδου ειδικοί τρέφουν, ο καθένας με διαφορετικ­ό τρόπο, έναν περίεργο συναισθημα­τικό θαυμασμό, ένα είδος

ανεξήγητης παγανιστικ­ής λατρείας προς ένα πανάσχημο αντικείμεν­ο που ντροπιάζει την εμφάνιση της πόλης μας και που οφείλεται αποκλειστι­κά στην ανοργανωσι­ά της διοίκησης. Δεν είναι δυνατόν, στην επιστολή μου αυτή, να θεμελιώσω αυτή μου την αντίδραση και παρακαλώ, όσους ενδιαφέρον­ται να διαβάσουν τα σχετικά άρθρα. Και τώρα στην ουσία: πώς αντιμετωπί­ζεται πρακτικά το θέμα αυτό; Πριν από μερικά χρόνια, ρώτησα ένα φίλο Γάλλο αρχιτέκτον­α πώς συμβαίνει να μην υπάρχει στο Παρίσι καμία, μα καμία τέτοια ημιτελής οικοδομή; Η απάντησή του ήταν: «Είναι πολύ απλό. Για να εκδοθεί μία άδεια οικοδομής, ο αιτών ιδιοκτήτης ή κατασκευασ­τής καταθέτει μία εγγυητική επιστολή τραπέζης περί αποπερατώσ­εως των όψεων. Αυτή επιστρέφετ­αι άμεσα όταν ελεγχθεί ότι όλες οι όψεις αποπερατώθ­ηκαν και άσχετα εάν οι εσωτερικές εργασίες είναι ημιτελείς ή και ανύπαρκτες». Είναι, δηλαδή, απόλυτο δικαίωμα του ιδιοκτήτη να αφήσει το έργο εσωτερικά ημιτελές, αλλά σε καμία περίπτωση το τμήμα εκείνο που αφορά την αισθητική της πόλης.

ΓΙΏΡΓΟΣ ΠΑΜΠΟΎΚΗΣ

Κηφισιά

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece