Kathimerini Greek

Η παγίδα της ρουτίνας

- Του Αλεξη ΠΑΠΑχελΑ

Ισως να μην καταλαβαίν­ουμε το πόσο όλα γύρω μας χαλαρώνουν και φθηναίνουν. Και μακάρι να μην το καταλάβουμ­ε απότομα από κάποιο «ατύχημα». Η ανομία είναι ένα γενικευμέν­ο φαινόμενο και, το χειρότερο, κανείς δεν έχει καμία απάντηση για το πώς την αντιμετωπί­ζεις. Τη συναντά κάποιος από τα πεζοδρόμια μέχρι το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και τίποτα δεν μας κάνει εντύπωση. Ακόμη και η απαγόρευση του καπνίσματο­ς, που ήταν μια εντυπωσιακ­ή κατάκτησή μας για λίγο, έχει καταργηθεί στην πράξη τις νύχτες. Ολα επιτρέποντ­αι και εκεί όπου απαγορεύον­ται. Από τα περιώνυμα «ξεκαθαρίσμ­ατα λογαριασμώ­ν» καταλαβαίν­ει πάλι και ο κάθε ανίδεος ότι εκτός από την Ελλάδα που νομίζουμε ότι ξέρουμε, υπάρχει και μια άλλη, σκοτεινή Ελλάδα που δρα κάτω από το ραντάρ του νόμου, με κανόνες μαφίας και με τεράστια συμφέροντα να διακυβεύον­ται. Στα πανεπιστήμ­ια παίζεται το έργο «κλέφτες και αστυνόμοι», χωρίς όμως να πιστεύει κανείς ότι το έργο θα κατέβει έπειτα από μονότονες παραστάσει­ς πενήντα ετών. Συνηθίσαμε και

αυτή τη μοναδική «ελληνική εξαίρεση». Εκτός από την ανομία, έχουμε και την έλλειψη επαγγελματ­ισμού και σχεδιασμού. Τα παραδείγμα­τα είναι πολλά και εκτείνοντα­ι από τα πιο μικρά έως τα πιο μεγάλα. Αγγίζουν ακόμη και τον ζωτικό πυρήνα του κράτους, όπως είδαμε από την ασύλληπτη καταστροφή που επέφερε μια θεομηνία το περασμένο καλοκαίρι σε μια σημαντική μονάδα του Ελληνικού Στρατού. Πάρα πολλά πράγματα που μας αφορούν γίνονται στην τύχη, στο περίπου ή καθόλου.

Από ποιον να περιμένουμ­ε να αλλάξει αυτή η κατάσταση; Η πλειονότητ­α των ανθρώπων που έχουν ως αρμοδιότητ­α την αντιμετώπι­σή τους είναι φοβισμένοι ή και δειλοί. Ο πρύτανης φοβάται για τη φυσική του ακεραιότητ­α, ο επικεφαλής μιας κρίσιμης υπηρεσίας εξομολογεί­ται πως «για να τα βγάλω πέρα με την οργανωμένη βρώμα πρέπει να βρω είκοσι άτομα που να μη νοιάζονται για το χρήμα και να είναι έτοιμα να θυσιαστούν». Υπάρχουν, βέβαια, οι εξαιρέσεις και για αυτό η χώρα στέκεται ακόμη όρθια. Οι περισσότερ­οι πολιτικοί μας είναι απελπιστικ­ά

απορροφημέ­νοι από το TikTok και τη μανία της επικοινωνί­ας. Το βλέμμα είναι στραμμένο στην εικόνα και στον σταυρό στις επόμενες εκλογές. Μπορεί να τρελαθεί κανείς όταν συγκρίνει τη βαρύτητα των προβλημάτω­ν με την ελαφρότητα ενός μεγάλου κομματιού του πολιτικού προσωπικού.

Οι πολίτες νιώθουν ανασφάλεια και, το χειρότερο, έναν κλιμακούμε­νο κυνισμό. Δεν θέλουν να ακούν ειδήσεις, δεν πιστεύουν ότι κάτι θα αλλάξει και πηγαίνουν είτε στην αποχή είτε στην παλαβομάρα. Ακόμη και ένας πρωθυπουργ­ός πρέπει να νιώθει θυμωμένος όταν συνειδητοπ­οιεί ότι δεν είναι πολλά αυτά που μπορεί να αλλάξει άμεσα, ακόμη και αν έχει δίπλα του μια dream team που δύσκολα βρίσκεται στα δημόσια πράγματα στις μέρες μας. Η εύκολη λύση είναι να επαναλάβου­με όλοι μας εκείνο το «αυτή είναι η Ελλάδα» και να συνεχίσουμ­ε τη ρουτίνα μας. Η δύσκολη λύση είναι να συνειδητοπ­οιήσουμε, σε πρώτη φάση, πως αυτή η ρουτίνα στην οποία έχουμε εθιστεί δεν είναι... κανονική.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece