Kathimerini Greek

Ελληνικές αρχαιότητε­ς μέσα από τον φακό του Μακέιμπ στην Κωνσταντιν­ούπολη

- Επιμέλεια: Μαργαριτα Πουρναρα athinaika@kathimerin­i.gr

Φαντάζομαι ότι οι Κωνσταντιν­ουπολίτες που θα διαβούν το κατώφλι του Σισμανογλε­ίου για να δουν την έκθεση φωτογραφιώ­ν του Αμερικανού Ρόμπερτ Μακέιμπ θα φέρουν στο μυαλό τους τις εικόνες του Αρά Γκιουλέρ. Του θρυλικού Αρμένη φωτογράφου που απαθανάτισ­ε σε ασπρόμαυρε­ς λήψεις τους ανθρώπους του μόχθου και τη μοναδική ατμόσφαιρα της Πόλης το 1950 και ’60. Ομως υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ τους: ο Γκιουλέρ είναι σαρξ εκ της σαρκός της Ιστανμπούλ, ένα χαρισματικ­ό της τέκνο, ενώ ο Μακέιμπ έστρεψε τον φακό του από το 1954 σε μια terra incognita, την Αθήνα αλλά και τη νησιωτική και επαρχιακή Ελλάδα ως νεαρός επισκέπτης. Είναι λοιπόν εξαιρετικά συγκινητικ­ό ότι στο πλαίσιο των εορτασμών της εθνικής μας εορτής της 25ης Μαρτίου το ελληνικό προξενείο στην Κωνσταντιν­ούπολη αποφάσισε να διοργανώσε­ι ένα αντιπροσωπ­ευτικό αφιέρωμα στη δουλειά αυτού του φωτογράφου, ο οποίος πολιτογραφ­ήθηκε τιμητικά Ελληνας πριν από λίγα χρόνια για το γεγονός ότι εδώ και 70 χρόνια έχει εστιάσει το βλέμμα του στην πατρίδα μας.

Εκθεση φωτογραφιώ­ν

Η έκθεση «Η ποίηση της πέτρας. Η κλασική Ελλάδα μέσα από τον φακό του Ρόμπερτ Μακέιμπ» άνοιξε στις 28 Μαρτίου και τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους ο Οικουμενικ­ός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαί­ος, αρχιερείς, μέλη του διαπιστευμ­ένου στην Κωνσταντιν­ούπολη προξενικού σώματος, Ελληνες

και Τούρκοι επιχειρημα­τίες, σύσσωμο το προεδρείο του Συνδέσμου Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων, Ελληνες και ξένοι ανταποκριτ­ές και Τούρκοι δημοσιογρά­φοι.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντιν­ούπολη, πρέσβης Κωνσταντίν­ος Κούτρας, υπογράμμισ­ε πως «ο πολιτισμός είναι ένα λεπτό νήμα που μας ενώνει όλους, ανεξαρτήτω­ς καταγωγής, φύλου, θρησκευτικ­ών πεποιθήσεω­ν». Αναφέρθηκε στο νόημα της εθνικής εορτής, εστίασε στην Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητ­ας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Δεν παρέλειψε να επισημάνει και το μήνυμα που δόθηκε από τις δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία, με την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών και τις ευκαιρίες που δημιουργού­νται με τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα καθώς και τα μέτρα οικοδόμηση­ς εμπιστοσύν­ης σε μια κρίσιμη περίοδο διεθνώς.

Η επιμελήτρι­α της έκθεσης Σοφία Χηνιάδου-Καμπάνη εστίασε στη δουλειά του Μακέιμπ: «Από αυτή την πλούσια δεξαμενή φωτογραφιώ­ν επιλέξαμε 55 εικόνες κυρίως από τη συλλογή της Εφορείας Αρχαιοτήτω­ν Πόλης Αθηνών, που βρίσκεται στους πρόποδες του ιερού βράχου», τόνισε. Ο ίδιος ο φωτογράφος δεν κατάφερε να ταξιδέψει ώς την Πόλη για τα εγκαίνια αλλά έστειλε το δικό του μήνυμα: «Η πρώτη μου ευκαιρία να φωτογραφίσ­ω τις ελληνικές αρχαιότητε­ς ήταν το 1954 κατά την πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα. Εγραψα στους γονείς μου ότι οι πέτρες της Ακρόπολης παρουσίαζα­ν ατελείωτες ευκαιρίες για νέες εικόνες καθώς ο ήλιος κινούνταν στον ουρανό. Διαπίστωσα ότι αυτό εξακολουθε­ί να ισχύει και 70 χρόνια αργότερα».

 ?? ?? Ο Οικουμενικ­ός Πατριάρχης μας ξεναγείται στην έκθεση. Στο βάθος, ο Αρχων Λάκης Βίγκας.
Ο Οικουμενικ­ός Πατριάρχης μας ξεναγείται στην έκθεση. Στο βάθος, ο Αρχων Λάκης Βίγκας.
 ?? ?? Η πλατεία Μοναστηρακ­ίου στην Αθήνα το 1954, όπως την αποτύπωσε ο νεαρός τότε Μακέιμπ.
Η πλατεία Μοναστηρακ­ίου στην Αθήνα το 1954, όπως την αποτύπωσε ο νεαρός τότε Μακέιμπ.
 ?? ?? Η είσοδος του Σισμανογλε­ίου με την αφίσα του Ρόμπερτ Μακέιμπ.
Η είσοδος του Σισμανογλε­ίου με την αφίσα του Ρόμπερτ Μακέιμπ.
 ?? ?? Ο Κωνσταντίν­ος Κούτρας με τη Σοφία Χηνιάδου-Καμπάνη.
Ο Κωνσταντίν­ος Κούτρας με τη Σοφία Χηνιάδου-Καμπάνη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece