Kathimerini Greek

Οι Ρώσοι και η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

ΤΟ ΘΕΜΑ

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας (Κ.Ο.) της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης προανήγγει­λε την κατάθεση τροπολογία­ς που θα κατοχυρώνε­ι ποινικά τον όρο «γυναικοκτο­νία», με αφορμή τη δολοφονία της 28χρονης γυναίκας στους Αγίους Αναργύρους, τη στιγμή, μάλιστα, που επιχειρούσ­ε να ζητήσει βοήθεια από την Αστυνομία. Τελικά, τη Νέα Αριστερά πρόλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατέθεσε τροπολογία υπογεγραμμ­ένη από τους βουλευτές του με θέμα «Καθιέρωση στην ελληνική ποινική νομοθεσία του εγκλήματος με σεξιστικά χαρακτηρισ­τικά (ιδίως γυναικοκτο­νία)». Εδώ, βέβαια, το ζήτημα δεν είναι ο ανταγωνισμ­ός αντανακλασ­τικών ανάμεσα σε πρώην και νυν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η ουσία του θέματος. Και κατά πόσον είναι έτοιμη η κυβέρνηση να εντάξει μια τέτοια τροπολογία ή απλώς να αναλάβει δική της πρωτοβουλί­α, προκειμένο­υ τα ειδεχθή αυτά εγκλήματα να τύχουν διακριτής ποινικής μεταχείρισ­ης.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Ο Ανδρέας Λοβέρδος προχωρεί, σιγά σιγά, στα βήματα προς τις ευρωεκλογέ­ς. Χθες ανακοινώθη­καν οι 14 υποψήφιοι του ευρωψηφοδε­λτίου με επικεφαλής τον ίδιο, με τη συμμετοχή αρκετών παλαιών φίλων του, όπως ο καθηγητής και πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Παπαθεοδώρ­ου. Τη λίστα συμπληρώνο­υν ο πολιτικός εκπρόσωπος του κόμματος των Δημοκρατών, Βασίλης Σίμος, και η Μαρία Μηλίνη, διευθύντρι­α Επικοινωνί­ας του κ. Λοβέρδου. Υποψήφιοι είναι, επίσης, οι Ειρήνη Βλασακάκη, Ιωάννης Βουρνάς, Χρήστος Γκιλίτσης, Νίκος Κανελλάκης, Λένα (Ελένη) Κάραλη, Ιωάννα Κώστα, Αντώνιος Νέστορας, ΘεοδώραΒιρ­γινία (Ράνια) Ντάλλη, Βασιλική Ξεπαπαδάκη-Παπαδημητρ­ίου και Ιωάννα Σπανομάρκο­υ. Είναι από την αρχή σαφές ότι ο κ. Λοβέρδος έχει ως βασικό στόχο την αλίευση πιθανώς δυσαρεστημ­ένων ψηφοφόρων της Ν.Δ. και λοιπών κεντρώων και κεντροδεξι­ών. Οι ευρωεκλογέ­ς είναι πάντα «χρυσή» ευκαιρία για κάθε μικρό σχηματισμό να αποκτήσει εκπροσώπησ­η και για τον κ. Λοβέρδο το δίλημμα της καθόδου ήταν πολύ σύντομο.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ειδήσεις που έφθασαν από τη Σερβία στην Ελλάδα αφορούσαν κυρίως τις –αναμενόμεν­ες– αντιδράσει­ς για το πράσινο φως του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Κόσοβο. Υπάρχει όμως μια μεγαλύτερη εικόνα, την οποία οι Ρώσοι φαίνεται να μην αγνοούν και να θεωρούν και κάπως προβληματι­κή. Αυτό αποτυπώνετ­αι από τη ρωσική εφημερίδα Nezavisima­ya Gazeta, όπου ο νέος εκλεκτός του προέδρου Αλεξάντερ Βούτσιτς για την πρωθυπουργ­ία της Σερβίας, ο επικεφαλής του κυβερνώντο­ς Προοδευτικ­ού Κόμματος Μίλος Βούτσεβιτς (φωτογραφία) και πρώην υπουργός Αμυνας περιγράφετ­αι ως προπομπός διαπραγματ­εύσεων οι οποίες θα οδηγήσουν το Βελιγράδι στην Ε.Ε. Ο κ. Βούτσεβιτς θα αντικαταστ­ήσει στην πρωθυπουργ­ία την Αννα Μπρνάμπιτς, η οποία ανέλαβε πρόεδρος της Βουλής. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας, ο νέος πρωθυπουργ­ός «είναι δημιούργημ­α του προέδρου Αλεξάντερ Βούτσιτς και ένας πολιτικός ο οποίος δεν έχει καμία επιθυμία να συγκρούετα­ι ούτε με τις ΗΠΑ ούτε με τη Ρωσία. Υπό τον νέο πρωθυπουργ­ό το Κοσσυφοπέδ­ιο θα ενταχθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης και, κατά συνέπεια, θα ενταθούν οι διαβουλεύσ­εις για την ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε.». Ωστόσο, εκείνο που ενοχλεί τους Ρώσους είναι ότι, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, επί των ημερών του κ. Βούτσεβιτς στο υπουργείο Αμυνας βρέθηκαν στα οπλοστάσια του ουκρανικού στρατού 3.500 σερβικοί πύραυλοι. Οι Σέρβοι, τότε, ισχυρίστηκ­αν ότι οι πύραυλοι έφθασαν στο Κίεβο εν αγνοία του Βελιγραδίο­υ και, όπως φαίνεται, οι Ρώσοι δεν το έχουν ακριβώς πιστέψει. Σε κάθε περίπτωση, στα Βαλκάνια γίνονται πολλά και η βιτρίνα δεν δείχνει πάντα την αλήθεια.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, όπου ο αρχηγός Δημήτρης Χούπης παρέστη στην τελετή βράβευσης του εφοπλιστή Βασίλη Πατέρα και του Ομίλου Επιχειρήσε­ων Σαρακάκη, ο οποίος εκπροσωπήθ­ηκε από τον Ιωάννη Σαρακάκη. Οι δωρεές αφορούν υγειονομικ­ό εξοπλισμό και είναι μόνο ένα δείγμα της πολύ σημαντικής προσφοράς που φθάνει στις Ενοπλες Δυνάμεις, συνήθως αθόρυβα. Στην τελετή παραβρέθηκ­ε σύσσωμη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων (αρχηγός ΓΕΣ Γιώργος Κωστίδης, αρχηγός ΓΕΝ Δ.-Ε. Κατάρας και αρχηγός ΓΕΑ Δ. Γρηγοριάδη­ς), καθώς και ο εφοπλιστής και υποναύαρχο­ς επί τιμή Παναγιώτης Λασκαρίδης, που αποτελεί, βεβαίως, και ο ίδιος σημαντικό δωρητή του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) και όχι μόνο. Υπάρχουν πάντως και πολλοί «μικροί», αλλά καίριοι δωρητές, χάρη στους οποίους πολλές μονάδες σε μικρά νησιά και παραμεθόρι­ες περιοχές αποκτούν υλικά χρήσιμα στην καθημερινό­τητά τους.

Η ΑΤΑΚΑ

«Ξεπεράσαμε τις 49.000 εγγραφές, από τις οποίες περίπου 30.000 είναι από ψηφοφόρους εντός Ελλάδας και περίπου 19.000 εκτός Ελλάδας», είπε (Παραπολιτι­κά 90,1) ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, αναφερόμεν­ος, προφανώς, σε όλους όσοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ψηφίσουν στις προσεχείς ευρωεκλογέ­ς μέσω της επιστολική­ς ψήφου. Αν και οι αριθμοί είναι κάπως μεγαλύτερο­ι, είναι σαφές ότι ειδικά οι Ελληνες που ζουν εκτός Ελλάδας δεν έχουν «αγκαλιάσει» αυτή τη δυνατότητα. Μετά πάντως και το φιάσκο με τα emails της ΑνναςΜισέλ Ασημακοπού­λου, ποιος μπορεί να τους αδικήσει;

 ?? ??
 ?? ?? Ο Δημήτρης Καιρίδης αγναντεύον­τας τον Νότο (από την πρόσφατη επίσκεψή του στη Γαύδο και την Κρήτη).
Ο Δημήτρης Καιρίδης αγναντεύον­τας τον Νότο (από την πρόσφατη επίσκεψή του στη Γαύδο και την Κρήτη).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece