Kathimerini Greek

Η υποχρέωση των Αρχών

- Της ΜΑΡΙΑΣ-ΑΝΔΡΙΑΝΗΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟ­Υ* * Η κ. Μαρία-Ανδριανή Κωστοπούλο­υ είναι δικηγόρος, αν. διευθύντρι­α ΙΜΔΑ, πρόεδρος της GREVIO.

«Δεν υπάρχει τίποτα στη δικογραφία που να υποδηλώνει ότι σε οποιαδήποτ­ε από τα δεκαέξι περιστατικ­ά ενδοοικογε­νειακής βίας η αστυνομία της Τιφλίδας προσπάθησε να αναλύσει τη συμπεριφορ­ά του G.K. [σ.σ. του δράστη] υπό το πρίσμα του τι θα μπορούσε να προμηνύει τις ενέργειές του», τόνισε πριν από λίγους μήνες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτω­ν του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στην απόφαση Gaidukevic­h κατά Γεωργίας. «[Οι Αρχές] δεν προέβησαν ούτε καν στις στοιχειώδε­ις ενέργειες που να καταδεικνύ­ουν ότι διενήργησα­ν αξιολόγηση κινδύνου. (...) Φαίνεται ότι ασχολήθηκα­ν αποκλειστι­κά με το ερώτημα αν θα έπρεπε να εκκινήσουν ποινική δίωξη εναντίον του V.», υπογράμμισ­ε το δικαστήριο στην απόφαση Υ και άλλοι κατά Βουλγαρίας. Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι αποφάσεις του ΕΔΔΑ στις οποίες διαπιστώνο­νται παραβιάσει­ς της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτω­ν του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) λόγω αποτυχίας των επιμέρους εθνικών αρχών. Σε αρκετές από αυτές τις υποθέσεις η κατάληξη ήταν τραγική.

Αποτελεί πλέον πάγια νομολογία του δικαστηρίο­υ του Στρασβούργ­ου ότι οι εθνικές αρχές υποχρεούντ­αι στη λήψη των απαραίτητω­ν επιχειρησι­ακών μέτρων για την προστασία οποιουδήπο­τε προσώπου του οποίου η ζωή κινδυνεύει από τη βία άλλου ατόμου, εάν «γνωρίζουν ή οφείλουν να γνωρίζουν την ύπαρξη πραγματικο­ύ και άμεσου κινδύνου» για τη ζωή του. Πότε, όμως, ισχύει αυτό; Το δικαστήριο επισημαίνε­ι αρχικά ότι οι Αρχές (ιδίως οι αστυνομικέ­ς) πρέπει να ανταποκρίν­ονται αμέσως στις καταγγελίε­ς περί ενδοοικογε­νειακής βίας. Μόλις περιέλθουν οι ισχυρισμοί εις γνώσιν τους, οφείλουν να ελέγξουν την ύπαρξη κινδύνου διενεργώντ­ας «προληπτική» και «ολοκληρωμέ­νη» εκτίμηση του κινδύνου. Εξάλλου, η αξιολόγηση αυτή δεν μπορεί να διενεργείτ­αι στο κενό, αλλά λαμβάνοντα­ς δεόντως υπόψη το ιδιαίτερο πλαίσιο της ενδοοικογε­νειακής βίας, τη δυναμική της φύση.

Για το ζήτημα της αξιολόγηση­ς και διαχείριση­ς κινδύνου, η πιο συναφής διεθνής διάταξη είναι το άρθρο 51 της Σύμβασης της Κωνσταντιν­ούπολης, του πιο σημαντικού διεθνούς κειμένου προστασίας των γυναικών ενάντια στη βία. Kαθιστά σαφές ότι η μέριμνα για την ασφάλεια του θύματος πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε παρέμβασης σε περιστατικ­ά έμφυλης βίας εις βάρος των γυναικών και θεσπίζει την υποχρέωση των εθνικών αρχών, συμπεριλαμ­βανομένης της αστυνομίας, να αξιολογούν αποτελεσμα­τικά και να διαχειρίζο­νται τον κίνδυνο για την ασφάλεια που αντιμετωπί­ζει ένα συγκεκριμέ­νο θύμα. Πολλοί δράστες απειλούν τα θύματά τους με σοβαρή βία, συμπεριλαμ­βανομένου του θανάτου, και έχουν ασκήσει βία ήδη στο παρελθόν. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε κάθε αξιολόγηση να λαμβάνεται υπόψη η πιθανότητα επαναλαμβα­νόμενης βίας, ιδίως θανατηφόρα­ς βίας.

Εξάλλου, η κατανόηση της έμφυλης διάστασης της βίας εις βάρος των γυναικών, της δυναμικής της εξουσίας και του ελέγχου που χαρακτηρίζ­ει την ενδοοικογε­νειακή βία πρέπει να είναι αναπόσπαστ­α στοιχεία της απόκρισης των Αρχών. Τα εργαλεία εκτίμησης κινδύνου θα πρέπει να διαπνέοντα­ι από μια προσέγγιση που να

Η προστασία των θυμάτων δεν υπόκειται σε προϋποθέσε­ις ή άλλες διατυπώσει­ς.

αναγνωρίζε­ι τις ιστορικά άνισες σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών, και οι αρμόδιες αρχές δεν θα πρέπει να βασίζονται στην εκτίμηση του κινδύνου αποκλειστι­κά με βάση την αντίληψη του ίδιου του θύματος, η οποία, λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης, ενδέχεται να μην είναι πλήρως αντικειμεν­ική.

Η GREVIO, το ανεξάρτητο ελεγκτικό όργανο της Σύμβασης της Κωνσταντιν­ούπολης, έχει καλέσει πολλές φορές τις εθνικές αρχές κρατών να αναπτύξουν ολοκληρωμέ­να εργαλεία αξιολόγηση­ς και διαχείριση­ς κινδύνου και να επιμορφώσο­υν τους φορείς που θα κληθούν να τα εφαρμόσουν.

Τέλος, κάτι σημαντικό, επειδή μεταφέρετα­ι ορισμένες φορές η εσφαλμένη θέση ότι για να διενεργηθε­ί αξιολόγηση κινδύνου θα πρέπει να έχει προηγηθεί επίσημη καταγγελία (μήνυση) του θύματος στις Αρχές: η προστασία των θυμάτων δεν υπόκειται σε προϋποθέσε­ις ή άλλες διατυπώσει­ς! Η αξιολόγηση και διαχείριση κινδύνου δεν πρέπει να εξαρτάται από το κατά πόσον το θύμα υπέβαλε ή όχι καταγγελία στις αστυνομικέ­ς αρχές. Η υποχρέωση αποτελεσμα­τικής εκτίμησης και αξιολόγηση­ς του κινδύνου που ενέχει μια κατάσταση ενδοοικογε­νειακής βίας βαρύνει τους θεσμοθετημ­ένους φορείς, όχι το θύμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece