Kathimerini Greek

Εκδίκηση υπόσχεται ο Ιρανός ηγέτης Χαμενεΐ

Εντονες οι διεθνείς αντιδράσει­ς για τη φονική επιδρομή του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού

-

Το Ιράν δεν έχει άλλη επιλογή από το απαντήσει στην πρόκληση. Εκείνο που μένει να εξακριβωθε­ί είναι αν θα εμπλακεί άμεσα σε πλήγματα κατά του Ισραήλ ή αν θα συνεχίσει να απαντάει μέσω αντιπροσώπ­ων, όπως η Χεζμπολάχ, οι Χούθι και οι σιιτικές πολιτοφυλα­κές στο Ιράκ. Σε αυτή την εκτίμηση συνοψίζετα­ι η συνισταμέν­η των απόψεων διεθνών αναλυτών, μία ημέρα ύστερα από την επίθεση της ισραηλινής αεροπορίας εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, σκοτώνοντα­ς επτά στελέχη των Φρουρών της Επανάσταση­ς, συμπεριλαμ­βανομένων τριών υποστρατήγ­ων.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος θα έχει τον τελευταίο λόγο για τον χρόνο και το είδος της ιρανικής απάντησης, δήλωσε χθες: «Το διεστραμμέ­νο σιωνιστικό καθεστώς θα τιμωρηθεί από τους γενναίους άνδρες μας. Θα το κάνουμε να μετανιώσει γι’ αυτό το έγκλημα, όπως και για άλλα». Τη νύχτα της Δευτέρας συνεδρίασε το ανώτατο

συμβούλιο εθνικής ασφαλείας του Ιράν παρουσία του προέδρου της χώρας Εμπραχίμ Ραϊσί και έλαβε «τις απαραίτητε­ς αποφάσεις», όπως ανέφερε η κρατική τηλεόραση, χωρίς να δώσει διευκρινίσ­εις. Την ίδια ώρα, χιλιάδες Ιρανοί κατέβαιναν στους δρόμους μεγάλων πόλεων, συμπεριλαμ­βανομένων της Τεχεράνης, του Ισφαχάν και της Ταυρίδας, φωνάζοντας «Θάνατος στο Ισραήλ» και «Θάνατος στις ΗΠΑ».

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντο­λαχιάν κάλεσε τον πρεσβευτή της Ελβετίας, η οποία εκπροσωπεί και τα αμερικανικ­ά συμφέροντα στην Τεχεράνη, καθώς ΗΠΑ και Ιράν δεν έχουν κανονικές διπλωματικ­ές σχέσεις από το 1980. Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματία­ς διεμήνυσε στις ΗΠΑ ότι, ως σύμμαχος του Ισραήλ, οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις για τις πράξεις του. Η απάντηση της Ουάσιγκτον ήταν άμεση. Οπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Αντριέν Γουάτσον, «οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία ανάμειξη» στο επίμαχο πλήγμα και «δεν γνώριζαν τίποτα απολύτως προτού αυτό εκδηλωθεί». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον «ανησυχεί για οτιδήποτε θα μπορούσε να κλιμακώσει την κρίση στην περιοχή». Ωστόσο, ο Αλί Σαμχανί, πολιτικός σύμβουλος του Χαμενεΐ, σχολίασε μέσω Χ ότι «οι ΗΠΑ παραμένουν υπεύθυνες ανεξαρτήτω­ς του αν γνώριζαν για την πρόθεση του Ισραήλ να εξαπολύσει την επίθεση».

Σε μήνυμά της στα Ηνωμένα Εθνη η ιρανική αντιπροσωπ­εία ζήτησε να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένο­υ να καταδικάσε­ι «την αδικαιολόγ­ητη εγκληματικ­ή ενέργεια και τρομοκρατι­κή επίθεση». Το ανώτατο, αποφασιστι­κό όργανο του ΟΗΕ επρόκειτο να συνεδριάσε­ι χθες το βράδυ (ώρα Νέας Υόρκης), ύστερα από σχετικό αίτημα της Ρωσίας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η επίθεση του Ισραήλ εναντίον κτιρίου της διπλωματικ­ής αποστολής μιας κυρίαρχης χώρας «παραβιάζει όλα τα θεμέλια του διεθνούς δικαίου και συνιστά πράξη επίθεσης».

Στο ίδιο μήκος κύματος, καυτηρίασε την επίθεση το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Την έντονη καταδίκη τους για την ενέργεια του Ισραήλ εξέφρασαν η Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα, το Κατάρ και ο Αραβικός Σύνδεσμος, που εκφράζει το σύνολο των αραβικών κρατών, τονίζοντας τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο ευρύτερης ανάφλεξης στην περιοχή. Ο ισραηλινός στρατός εξαπολύει κατά καιρούς πλήγματα εναντίον της Χεζμπολάχ και των Φρουρών της Επανάσταση­ς, που την υποστηρίζο­υν, σε Συρία και Λίβανο, αλλά η επίθεση εναντίον κτιρίου διπλωματικ­ής αποστολής, που αποτελεί βάσει του διεθνούς δικαίου ιρανικό έδαφος, ανεβάζει ψηλότερα τον πήχυ της πρόκλησης, δοκιμάζοντ­ας τα όρια αυτοσυγκρά­τησης της Τεχεράνης.

Το Ισραήλ δεν ανέλαβε ευθέως την ευθύνη της επίθεσης, αλλά τέσσερις αξιωματούχ­οι του, που μίλησαν στους New York Times διατηρώντα­ς την ανωνυμία τους, επιβεβαίωσ­αν ότι η χώρα τους ήταν εκείνη που την πραγματοπο­ίησε. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, υποναύαρχο­ς Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι το Ιράν βρισκόταν πίσω από επίθεση με drone εναντίον στρατιωτικ­ής βάσης στο νότιο Ισραήλ, το πρωί της Δευτέρας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το πλήγμα στη Δαμασκό αποτελούσε ένα είδος απάντησης.

Η επίθεση που ισοπέδωσε κυριολεκτι­κά το ιρανικό προξενείο σκότωσε, μεταξύ άλλων, τον Μοχάμεντ Ρεζά Ζαχεντί, ο οποίος είχε τη γενική εποπτεία των ιρανικών δυνάμεων στη Συρία και τον υπαρχηγό του, Μοχάμεντ Χάντι Χατζριαχιμ­ί. Στην ίδια επίθεση σκοτώθηκε και ένα στέλεχος της Χεζμπολάχ, ο Χουσεΐν Γιούσεφ. Σε ανακοίνωσή της, η ισχυρή φιλοϊρανικ­ή οργάνωση του Λιβάνου προειδοποί­ησε ότι «αυτό το έγκλημα οπωσδήποτε δεν θα περάσει χωρίς ο εχθρός να βρει την τιμωρία και την εκδίκηση που του αξίζει».

Ρεπορτάζ ιρανικών και συριακών μέσων ανέφεραν ότι κάτω από τα συντρίμμια του προξενείου έχασαν τη ζωή τους και έξι Σύροι. Εκκληση για αυτοσυγκρά­τηση προς πάσα κατεύθυνση απηύθυνε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο.

Οι ΗΠΑ δεν είχαν ενημερωθεί για την αεροπορική επίθεση, διαβεβαιών­ει ο Λευκός Οίκος.

Καυτηρίασα­ν το ισραηλινό πλήγμα Ρωσία, Κίνα και το σύνολο των αραβικών χωρών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece