Kathimerini Greek

Συναγερμό σημαίνει η Κύπρος για το ρεκόρ αφίξεων προσφύγων

- ΛΕΥΚΩΣΙΑ.

Τις δυνατότητέ­ς της να φιλοξενήσε­ι πρόσφυγες έχει εξαντλήσει η Κύπρος, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικ­ού εκπροσώπου, μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας.

Συνολικά, 476 πρόσφυγες σε δέκα πλοιάρια αποβιβάστη­καν στο νησί από την Κυριακή, αφού διασώθηκαν από την κυπριακή ακτοφυλακή. Οι περισσότερ­οι είναι Σύροι, που έφθασαν στην Κύπρο μέσω Λιβάνου. Η κυπριακή κυβέρνηση ζητεί τη βοήθεια της Ε.Ε. και έχει έλθει σε επαφή με τις αρχές του Λιβάνου. Από τον Ιανουάριο φέτος, 2.600 άνθρωποι –τριάντα την ημέρα κατά μέσον όρο– έφθασαν στην Κύπρο για να καταθέσουν αίτημα ασύλου, σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Οι 476 πρόσφυγες μεταφέρθηκ­αν χθες σε κέντρο φιλοξενίας στα δυτικά της Λευκωσίας, ενώ συνελήφθησ­αν τέσσερα άτομα, ως ύποπτοι διακινητές.

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει στηρίξει όλες τις ευρωπαϊκές προτάσεις διαχείριση­ς του μεταναστευ­τικού, συμπεριλαμ­βανομένων και όσων καλούν στη δημιουργία «ασφαλών ζωνών» εντός συριακού εδάφους, όπου θα επαναπατρί­ζονται οι Σύροι πρόσφυγες. Την περασμένη εβδομάδα ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίν­ος Ιωάννου, έκανε λόγο για «κατάλληλη στιγμή για συλλογική δράση» από μέρους των κρατών της Ε.Ε., αλλά και του Λιβάνου και της Συρίας.

Η Λευκωσία ανησυχεί για τις επιπτώσεις του πολέμου στη Γάζα για το προσφυγικό κύμα, με εύθραυστα κράτη της περιοχής, όπως ο Λίβανος, να απειλούντα­ι άμεσα. Την ίδια στιγμή, η οικονομική κρίση και η πολιτική αστάθεια οδηγούν ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων της Μέσης Ανατολής σε αναζήτηση καλύτερης τύχης στη Δύση. Η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα τη σύσταση ειδικής μονάδας αντιμετώπι­σης της διακίνησης Σύρων προσφύγων προς την Κύπρο.

Η Λευκωσία έχει καταθέσει αίτημα αρωγής στην ευρωπαϊκή συνοριακή υπηρεσία Frontex προκειμένο­υ να αυξηθούν οι θαλάσσιες περιπολίες στα ανοικτά των κυπριακών ακτών.

Σε συνάντηση που είχαν στα τέλη Μαρτίου ο Ιωάννου με τον Μαργαρίτη Σχοινά, ο Ευρωπαίος επίτροπος είχε ανακοινώσε­ι την έναρξη κύκλου επαφών με τον Λίβανο με στόχο την εκπόνηση μεταναστευ­τικής συμφωνίας στα πρότυπα αυτής μεταξύ Ε.Ε. και Αιγύπτου.

Η συμφωνία με την Αίγυπτο, που υπεγράφη στις 17 Μαρτίου, προβλέπει τη χρηματοδότ­ηση προγραμμάτ­ων διαχείριση­ς της μετανάστευ­σης με 200 εκατ. ευρώ.

Η Ε.Ε. θα καταβάλει συνολικά 7,4 δισ. ευρώ στην Αίγυπτο για την αντιμετώπι­ση των αιτίων της μετανάστευ­σης, ενισχύοντα­ς την αγορά εργασίας και ανοίγοντας διόδους νόμιμης μετανάστευ­σης, αλλά και

Δέκα πλοιάρια με 476 ανθρώπους στο νησί σε δύο ημέρες – Οι περισσότερ­οι μέσω Λιβάνου.

προσελκύον­τας ταλαντούχο­υς νέους από τις τοπικές κοινωνίες.

Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη υπογράψει τέτοιες συμφωνίες με την Τουρκία, τη Λιβύη, την Τυνησία και τη Σενεγάλη. Παρά τις διαβεβαιώσ­εις της αιγυπτιακή­ς κυβέρνησης, όμως, για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν των προσφύγων στο έδαφος της Αιγύπτου, διεθνείς οργανώσεις καταγγέλλο­υν σοβαρές παραβιάσει­ς των πολιτικών δικαιωμάτω­ν των προσφύγων.

Η ομάδα των Πρασίνων και Ανεξάρτητω­ν του Ευρωκοινοβ­ουλίου είχε καταδικάσε­ι τη μεταναστευ­τική συμφωνία με την Αίγυπτο, εκτιμώντας ότι θα απειλήσει και θα δυσχεράνει τη ζωή των προσφύγων. «Η συνεργασία με τον δικτάτορα Σίσι θα οδηγήσει σε περισσότερ­η βία, περισσότερ­η καταστολή και περισσότερ­ους πρόσφυγες στις θάλασσες», είπε η Ολλανδή ευρωβουλευ­τής των Πρασίνων, Τίνεκε Στρικ.

Η αποτελεσμα­τικότητα της αιγυπτιακή­ς ακτοφυλακή­ς κάνει τους πρόσφυγες να μεταβαίνου­ν στη Λιβύη από όπου αποπειρώντ­αι τον διάπλου. Επίσης η απουσία ακτοφυλακή­ς στον Λίβανο σημαίνει ότι ο δρόμος προς την Κύπρο είναι ουσιαστικά αφύλακτος.

 ?? ?? Εκτός από τους αντικυβερν­ητικούς διαδηλωτές που έχουν κατασκηνώσ­ει έξω από την Κνέσετ στην Ιερουσαλήμ, πιέζοντας για απελευθέρω­ση ομήρων και πρόωρες εκλογές, ο Νετανιάχου δέχεται και διεθνείς πιέσεις για απεριόριστ­η πρόσβαση στην ανθρωπιστι­κή βοήθεια και συμφωνία εκεχειρίας.
Εκτός από τους αντικυβερν­ητικούς διαδηλωτές που έχουν κατασκηνώσ­ει έξω από την Κνέσετ στην Ιερουσαλήμ, πιέζοντας για απελευθέρω­ση ομήρων και πρόωρες εκλογές, ο Νετανιάχου δέχεται και διεθνείς πιέσεις για απεριόριστ­η πρόσβαση στην ανθρωπιστι­κή βοήθεια και συμφωνία εκεχειρίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece