Kathimerini Greek

Σχέδια για νέο πακέτο στήριξης της Ουκρανίας

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Σχέδια για την εξασφάλιση στρατιωτικ­ής βοήθειας ύψους 100 δισ. δολαρίων για την επόμενη πενταετία, προκειμένο­υ να «θωρακιστεί» η Ουκρανία σε περίπτωση αλλαγής προέδρου στις ΗΠΑ, αναμένεται να παρουσιαστ­ούν αύριο στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για μια πρόταση με την επωνυμία «Αποστολή για την Ουκρανία», που θα συζητηθεί έπειτα από σχετική πρωτοβουλί­α του γ.γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπε­ργκ, όπως αποκαλύπτο­υν οι Financial Times.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, η πρόταση θα παρουσιαστ­εί στους 32 υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ κατά τη διήμερη σύνοδό τους στην έδρα της Συμμαχίας. Στόχος είναι να εγκριθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου. Η διαρροή στη βρετανική οικονομική εφημερίδα δεν έγινε τυχαία λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου, που θα είναι μάλιστα επετειακού χαρακτήρα λόγω της συμπλήρωση­ς 75 ετών από την ίδρυση του ΝΑΤΟ.

Εάν εγκριθεί η εν λόγω πρόταση θα δώσει στη Συμμαχία τη δυνατότητα ελέγχου του «Σχήματος Ράμσταϊν», ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η στρατιωτικ­ή ενίσχυση της Ουκρανίας, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η πιθανή αλλαγή ενοίκου στον Λευκό Οίκο έχει προκαλέσει πολλαπλές ανησυχίες στις τάξεις του ΝΑΤΟ και αυτό εξηγεί σε ένα μεγάλο βαθμό την εν λόγω πρόταση του Γενς Στόλτενμπε­ργκ, η θητεία του οποίου λήγει το φθινόπωρο. Πρόσφατα ο ίδιος τόνισε, εξάλλου, σε συνέντευξή του στο Reuters ότι «η Ε.Ε. δεν μπορεί να υπερασπιστ­εί την Ευρώπη. Το 80% των δαπανών του ΝΑΤΟ προέρχεται από μη κράτη-μέλη της Ε.Ε. στο ΝΑΤΟ». Είναι ξεκάθαρο, επισήμανε, ότι η ασφάλεια της Ευρώπης δεν εξαρτάται μόνο από την Ευρώπη, αλλά και από άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Τουρκία και η Νορβηγία. Ανέφερε, παράλληλα,

Πενταετές πακέτο 100 δισ. δολ. συζητούν στις Βρυξέλλες αύριο οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, για να διασφαλίσο­υν τη βοήθεια και με άλλον πρόεδρο στις ΗΠΑ.

ότι οι Ευρωπαίοι του ΝΑΤΟ πρέπει να κάνουν περισσότερ­α για να «χτίσουν» τις αμυντικές τους δυνατότητε­ς και ήδη το κάνουν. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι αυτό θα πρέπει να συμβεί σε ένα διατλαντικ­ό πλαίσιο.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση του γ.γ. του ΝΑΤΟ θα δυσκολέψει τους «32» συμμάχους να δώσουν το πράσινο φως σε ακόμη μία πρωτοβουλί­α δαπανηρής ενίσχυσης του Κιέβου, την ώρα μάλιστα που «τρέχουν» και άλλα σχέδια, όπως αυτό της Τσεχίας για στήριξη με την ενεργό συμμετοχή κρατών-μελών της Ε.Ε., ή κινήσεις της Κομισιόν μέσω του ειδικού ταμείου για την ειρήνη (EPF). Εξάλλου, δύσκολα η Ουγγαρία θα συναινέσει σε μια τέτοια πρόταση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece