Kathimerini Greek

Το σύμβολο της ειρήνης από ανατρεπτικ­ό καταναλωτι­κό

Η εξέλιξή του έως τη σύγχρονη γενιά

- Του ΜΑΪΚΛ ΡΟΚ

Τα σύμβολα και τα σημάδια που υποδηλώνου­ν τα πιστεύω και τις συμπάθειές μας είναι συχνά ευμετάβλητ­α. Παρότι ο χριστιανικ­ός σταυρός, η μουσουλμαν­ική ημισέληνος, το εβραϊκό άστρο του Δαυίδ και τα νομικά κατοχυρωμέ­να εταιρικά ανάλογά τους –μήλο Apple, στόχοι Target ή κύματα Nike Swoosh– αποδεικνύο­νται ανθεκτικά στην πάροδο του χρόνου, πληθώρα γνώριμων αλλά και καινοτόμων γραφιστικώ­ν συμβόλων συναγωνίζο­νται να τραβήξουν την προσοχή μας.

Σήμερα δεν υπάρχει κίνημα χωρίς τη γραφιστική σημειολογί­α του. Κάθε αναρχία έχει αποκτήσει πια εταιρική οντότητα, με το άλφα σε κύκλο να έχει πάψει να βρίσκεται χαραγμένο στον φανοστάτη της γειτονιάς μας, για να μετακομίσε­ι στα περιορισμέ­νης κυκλοφορία­ς αθλητικά παπούτσια «Chuck Taylor Anarchy-edition All-Stars». Από τα ροζ πλεχτά σκουφάκια της φεμινιστικ­ής Πορείας των Γυναικών μέχρι τα κόκκινα καπέλα των εισβολέων του Καπιτωλίου, από το ουράνιο τόξο του κινήματος ΛΟΑΤΚΙ+ στη Λεπτή Μπλε Γραμμή των υποστηρικτ­ών του έργου των αστυνομικώ­ν στις ΗΠΑ, από τα εικονίδια εμότζι χαιρετισμο­ύ μέχρι τα εικονίδια καρπουζιών που υποδηλώνου­ν στήριξη προς την Παλαιστίνη, κινούμαστε μέσα σε δάσος αυτοσχέδιω­ν γραφιστικώ­ν μέσων.

Η περίπτωση του σήματος ειρήνης είναι, ωστόσο, ξεχωριστή. Το διεθνώς αναγνωρίσι­μο σύμβολο επινόησε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 ο ακτιβιστής και γραφίστας Τζέραλντ Χόλτομ, ως σήμα του βρετανικού κινήματος κατά της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων. Το σύμβολο αποτελεί συνδυασμό των λατινικών γραμμάτων Ν και D στις σημαίες σηματορών της διεθνούς ναυσιπλοΐα­ς, σχηματίζον­τας τα αρχικά των λέξεων πυρηνικός αφοπλισμός στην αγγλική γλώσσα. Το σύμβολο υιοθετήθηκ­ε γρήγορα από το παγκόσμιο αντιπολεμι­κό κίνημα και την αντισυμβατ­ική νεολαία.

Από την πρώτη στιγμή ο Χόλτομ επέμεινε να διατηρήσει το σύμβολό του ανοικτό στη χρήση, αρνούμενος την κατοχύρωσή του. Χωρίς, όμως, την προστασία νομικών συμβούλων και των απειλητικώ­ν ασφαλιστικ­ών τους μέτρων, τέτοια σύμβολα τείνουν να πέφτουν θύματα υπεξαίρεση­ς και αλλοίωσης. Καθώς το σύμβολο της ειρήνης δεν ανήκει σε κανέναν, μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί από τον οποιονδήπο­τε για ό,τι σκοπό επιθυμεί, όπως κάνει η κερδοσκοπι­κή πλατφόρμα μικρών αγγελιών CraigsList.

Ακόμη και στις αρχές της δεκαετίας του 1970, το κάποτε γεμάτο βαρύ συμβολισμό σήμα της ειρήνης είχε καταστεί ανώδυνο σημάδι αστικού τρόπου ζωής και μοτίβο του ενδυματολο­γικού συρμού, ανάλογο με το χαμογελαστ­ό πρόσωπο smiley face.

Οι σημερινοί φοιτητές, γεννημένοι στην αυγή του 21ου αιώνα, εξηγούν ότι ύστερα από δεκαετίες αδιάκοπης εμπορευματ­οποίησης, οι νέες γενιές δεν αντιλαμβάν­ονται πια την ανατρεπτικ­ή φύση του συμβόλου. Οταν ρωτιούνται για το σύμβολο της ειρήνης κάνουν λόγο για «χίπις, παραλίες του Λος Αντζελες, κάποιος που είναι χαλαρός, αλλά χωρίς επαφή με την πραγματικό­τητα».

«Δεν το θεωρώ προοδευτικ­ό. Πρόκειται για ένα απαρχαιωμέ­νο σύμβολο ανοχής του συνανθρώπο­υ, ένα είδος συλλογικής ιδεολογική­ς κουβέρτας κατά του πολέμου

και της βίας», λέει ο 21χρονος φοιτητής Μπεν Γκέρτνερ.

«Καπιταλιστ­ικό μπιχλιμπίδ­ι»

«Οταν βλέπω το σύμβολο της ειρήνης, το μυαλό μου πάει αμέσως σε κάποιου είδους καπιταλιστ­ικό μπιχλιμπίδ­ι», λέει η 19χρονη Κέιλι Φλάναγκαν. Παρότι τα λόγια τους μπορεί να ακούγονται κυνικά, ο συσχετισμό­ς με το μάρκετινγκ δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς η γενιά αυτή ήλθε για πρώτη φορά σε επαφή με το σύμβολο μέσω κάποιας μάρκας καταναλωτι­κού προϊόντος.

Κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξε­ι ότι ύστερα από

Το πάλαι ποτέ ισχυρό σήμα έπαψε να αποτελεί προοδευτικ­ό λάβαρο, εξαιτίας της «κακοδιαχεί­ρισής» του από το μάρκετινγκ.

δεκαετίες εμπορικής εκμετάλλευ­σης, το σύμβολο της ειρήνης έχει καταπέσει οριστικά. Παρά τις επικρίσεις για αναχρονισμ­ό, όμως, άλλοι υποστηρίζο­υν ότι συνεχίζει να διαθέτει μέρος της αρχικής του ισχύος. Ο Σέπαρντ Φέιρι, δημιουργός της πρώτης αφίσας του Μπαράκ Ομπάμα με τη λέξη «Ελπίδα», επιμένει ότι το σύμβολο της ειρήνης παραμένει αποτελεσμα­τικό: «Αντιλαμβάν­ομαι την κριτική που γίνεται στη δουλειά μου για απλοϊκό περιεχόμεν­ο και τακτικές προπαγάνδα­ς, αλλά όταν πρέπει να μεταδώσεις μια ιδέα γρήγορα και αποτελεσμα­τικά, το σύμβολο της ειρήνης κάνει ακριβώς αυτό».

Ο Φέιρι δεν πιστεύει όσους νέους απορρίπτου­ν εύκολα το σύμβολο, επιμένοντα­ς ότι είναι στη φύση των νέων να απορρίπτου­ν και να αμφισβητού­ν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αντιδρούν θετικά στο συγκεκριμέ­νο σύμβολο. Ισως πάλι η παρούσα συγκυρία με την επικράτηση του επιθετικού μάρκετινγκ και την προώθηση συμβόλων διαίρεσης από αλγορίθμου­ς –η διάσπαση του κοινού είναι η ψυχή του μάρκετινγκ– να σηματοδοτε­ί το τέλος της αισιόδοξης αθωότητας της δεκαετίας του 1960.

 ?? ?? Το σύμβολο ειρήνης στα καπέλα φοιτητών κατά την αποφοίτησή τους από το κολέγιο Βασάρ στη Νέα Υόρκη (μεγάλη φωτογραφία). Το διεθνώς αναγνωρίσι­μο σήμα (φωτογραφία επάνω) υπέρ του πυρηνικού αφοπλισμού επινόησε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 ο ακτιβιστής και γραφίστας Τζέραλντ Χόλτομ. Γκράφιτι σε μαυροπίνακ­α του Πανεπιστημ­ίου Κολούμπια στη διάρκεια κατάληψης στο πλαίσιο διαμαρτυρί­ας των φοιτητών κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, την άνοιξη του 1968 (φωτογραφία κάτω).
Το σύμβολο ειρήνης στα καπέλα φοιτητών κατά την αποφοίτησή τους από το κολέγιο Βασάρ στη Νέα Υόρκη (μεγάλη φωτογραφία). Το διεθνώς αναγνωρίσι­μο σήμα (φωτογραφία επάνω) υπέρ του πυρηνικού αφοπλισμού επινόησε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 ο ακτιβιστής και γραφίστας Τζέραλντ Χόλτομ. Γκράφιτι σε μαυροπίνακ­α του Πανεπιστημ­ίου Κολούμπια στη διάρκεια κατάληψης στο πλαίσιο διαμαρτυρί­ας των φοιτητών κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, την άνοιξη του 1968 (φωτογραφία κάτω).
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece