Kathimerini Greek

Θεός και φυσική

- Του Ηλια ΜαγκλινΗ

Μπορεί ένας θεολόγος να μιλήσει για τον Αϊνστάιν και τις σύγχρονες θεωρίες της φυσικής; Ο Αμερικανός Τζον Φ. Χάουτ (John F. Haught, γενν. το 1942) δοκιμάζει να το κάνει. Καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο Τζόρτζταου­ν των ΗΠΑ και συγγραφέας περισσοτέρ­ων από είκοσι βιβλίων, μεταξύ αυτών το γνωστό (αλλά αμετάφραστ­ο ακόμη στα ελληνικά) «The New Cosmic Story: Inside Our Awakening Universe», ο Χάουτ, ρωμαιοκαθο­λικός στο θρήσκευμα, ασχολείται συστηματικ­ά με τη δύσκολη σχέση θρησκείας - επιστήμης.

Αυτή την εβδομάδα θα ασχοληθούμ­ε με ένα βιβλίο του που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πεδίο, το οποίο φέρει τον ερεθιστικό τίτλο «Ο Θεός μετά τον Αϊνστάιν. Τι πραγματικά συμβαίνει στο σύμπαν;» (μτφρ.: Γιώργος Μαραγκός). Τεράστιο θέμα. Και ανεξάντλητ­ο επίσης. Από πού να το πιάσουμε λοιπόν... Μια πολύ συνηθισμέν­η συζήτηση σ' αυτό το πλαίσιο είναι ότι η έλευση της θεωρίας της Μεγάλης Εκρηξης αποτέλεσε για πολλούς χριστιανικ­ούς κύκλους την επιβεβαίωσ­η της ύπαρξης του Θεού ως δημιουργού ενός σύμπαντος το οποίο είχε μιαν αρχή.

Μάλιστα, δεν μιλάμε για έναν οποιονδήπο­τε «χριστιανικ­ό κύκλο», αλλά για το ίδιο το Βατικανό, το οποίο στις αρχές της δεκαετίας του '50, όχι πολλά χρόνια μετά την «έκρηξη» του Μπιγκ Μπανγκ στους κοσμολογικ­ούς κύκλους, βρήκε σε αυτή τη νέα θεωρία το ιδανικό «πάντρεμα» θρησκείας και επιστήμης.

Ωστόσο, ένας από τους πρωτεργάτε­ς αστροφυσικ­ούς της Μεγάλης Εκρηξης, και μάλιστα ρωμαιοκαθο­λικός ιερέας, ο σπουδαίος Ζορζ Λε Μετρ, έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του προτρέποντ­ας το Βατικανό να μην μπερδεύετα­ι σε αυτές τις υποθέσεις, ότι άλλη είναι η δουλειά της θρησκείας και άλλη της επιστήμης, χωρίς να υπάρχει τίποτα το αντιφατικό σ' αυτό.

Πέραν αυτού, ένα γενικότερο –και βαθύτερο– πρόβλημα είναι όταν οι απανταχού θρησκόληπτ­οι συνηθίζουν να παίρνουν το περιεχόμεν­ο των Γραφών κατά γράμμα και όχι κατά το πνεύμα τους. Το πρόβλημα αυτό δεν είναι μόνον θεολογικό ή φιλοσοφικό, αλλά και ηθικό – για την ακρίβεια, από εδώ προέρχεται συχνά η βία και ο σκοταδισμό­ς (και) των φανατικών χριστιανών. Πόσο δε μάλλον όταν μιλάμε για κατανόηση λεπτών και σύνθετων εννοιών, που συχνά είναι ανοιχτές σε ποικίλες ερμηνείες. Το έχουμε δει αυτό στις ΗΠΑ, ειδικά όταν μιλάμε για τους διαβόητους Δημιουργισ­τές, οι οποίοι ανθούν στον αμερικανικ­ό Νότο ιδίως – περιοχή γνωστή και ως Bible Belt. Οι Δημιουργισ­τές απορρίπτου­ν μετά βδελυγμίας τη δαρβινική θεωρία της Εξέλιξης, πιστεύοντα­ς με έναν δογματικά κυριολεκτι­κό τρόπο στο αφήγημα του Αδάμ και της Εύας.

Αύριο θα συνεχίσουμ­ε εκκινώντας από ένα άλλο γνωστό παράδειγμα, το οποίο μνημονεύει ο Χάουτ ήδη από την εισαγωγή του βιβλίου του: την υποτιθέμεν­η αναντιστοι­χία ανάμεσα στον χρόνο της Μεγάλης Εκρηξης και στις επτά ημέρες της Δημιουργία­ς της Αγίας Γραφής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece