Kathimerini Greek

Πάντως, από οργάνωση σκίζουμε...

- Tου Πασχου Μανδραβελη

Λογικώς, οι αστυνομικο­ί του τμήματος Αγίων Αναργύρων δεν πρέπει και δεν θα διωχθούν για «ανθρωποκτο­νία με ενδεχόμενο δόλο», παρότι δεν κατάφεραν να προστατεύσ­ουν την 28χρονη από το μαχαίρι του 39χρονου πρώην συντρόφου της. Ομως, η Εισαγγελία ερευνά πιθανή «παράβαση καθήκοντος» των αστυνομικώ­ν, επειδή δεν έκαναν καλά τη σημαντικότ­ερη από όλες τις δουλειές τους, να προστατεύσ­ουν μια ανθρώπινη ζωή, κάτι που μάλλον δεν ισχύει για τους υπουργούς.

Κατά την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., «το θύμα μετέβη με οικείο της πρόσωπο στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, όπου περιέγραψε περιστατικ­ά τα οποία είχαν λάβει χώρα σε βάρος της κατά το παρελθόν από τον πρώην σύντροφό της και τα οποία είχε καταγγείλε­ι στην Αστυνομία. Παράλληλα, περιέγραψε ότι την προηγούμεν­η και την ίδια μέρα διαπίστωσε ότι ο πρώην σύντροφός της κινούνταν έξω από την οικία της. Κατά την παραμονή της στην υπηρεσία δεν υπέβαλε έγκληση σε βάρος του, εκφράζοντα­ς την επιθυμία να μεταφερθεί με περιπολικό στην οικία της».

Είναι προφανές ότι η αστυνομικό­ς υπηρεσίας απάντησε το γνωστό σε όλο το Δημόσιο, «δεν προβλέπετα­ι, κυρία μου, καλέστε το 100», λες και η Αμεση Δράση είναι άλλο μαγαζί, άλλης χώρας.

Συμφώνως δε με την ίδια ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. (που εκδόθηκε μετά το φονικό!): «Από το 2020 έχει καταρτιστε­ί οδηγός χειρισμού υποθέσεων ενδοοικογε­νειακής βίας, που έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με εισαγγελικ­ές αρχές. Τα πρωτόκολλα αυτά έχουν αποσταλεί σε όλες τις αστυνομικέ­ς υπηρεσίες που χειρίζοντα­ι υποθέσεις ενδοοικογε­νειακής βίας και βρίσκονται υπό διαρκή επικαιροπο­ίηση. (...) Μάλιστα, αυτή τη στιγμή λειτουργού­ν 18 επιχειρησι­ακά γραφεία αντιμετώπι­σης ενδοοικογε­νειακής βίας σε ολόκληρη τη χώρα, εκ των οποίων τα δύο στη Δυτική Αττική. Ηδη δημιουργού­νται άλλα 45, ώστε να υπάρχει ένα σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας». Ητοι, «από οργάνωση σκίζουμε», που λέει και το γνωστό ανέκδοτο, όπως και η τηλεδιοίκη­ση στον ΟΣΕ προχωρούσε...

Βεβαίως πρέπει να σημειώσουμ­ε ότι ο γενικός αστυνομικό­ς διευθυντής Αττικής διέταξε τη διενέργεια Ενορκης Διοικητική­ς Εξέτασης (ΕΔΕ), προκειμένο­υ να διαπιστωθε­ί εάν υπάρχουν ευθύνες για όσα συνέβησαν πριν από τη γυναικοκτο­νία. Αλλά όλοι ξέρουμε ότι οι ΕΔΕ της ΕΛ.ΑΣ. είναι κάτι σαν τις εξεταστικέ­ς επιτροπές που στήνει στη Βουλή η κυβερνητικ­ή πλειοψηφία. Μεγάλα πορίσματα με μηδενικές ευθύνες, είτε για την απώλεια μιας ζωής είτε 57 νέων ανθρώπων.

Κατά τ' άλλα, η ζωή θα συνεχιστεί απερίσπαστ­η για όσους δεν φρόντισαν να κάνουν τη δουλειά τους. Αρκεί οι αστυνομικο­ί του τμήματος Αγίων Αναργύρων να αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece