Kathimerini Greek

Η Εκκλησία του Τραμπ ως πολιτική ιδεολογία

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΩΚΟΥ* * Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι Nonresiden­t Senior Fellow στο Atlantic Council και ερευνήτρια Εξωτερικού στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

Στις προεκλογικ­ές συγκεντρώσ­εις του Ντόναλντ Τραμπ το τελευταίο δεκαπεντάλ­επτο είναι αφιερωμένο σε μια ιδιότυπη προσευχή. Υπό τους ήχους μυσταγωγικ­ής μουσικής, ο υποψήφιος πρόεδρος απευθύνετα­ι στο συγκεντρωμ­ένο πλήθος των οπαδών του, ζητώντας τους να προσευχηθο­ύν στον Θεό «για την ισχύ και την ελευθερία τους... για το κίνημα, τον λαό, την οικογένεια και το έθνος». Τα λόγια του έχουν τόσες ομοιότητες με εκείνα ενός ιεροκήρυκα, που οι New York Times κάνουν λόγο για την εμφάνιση της Εκκλησίας του Τραμπ, η οποία άλλωστε διαθέτει πλέον και τη... δική της Βίβλο.

Παραμονές του Πάσχα, ο τέως πρόεδρος έκανε αίσθηση διεθνώς με την προώθηση μιας Βίβλου με την αμερικανικ­ή σημαία στο εξώφυλλο, αντί 60 δολαρίων. Εκτός από το ιερό κείμενο, η έκδοση περιλαμβάν­ει επίσης το αμερικανικ­ό σύνταγμα, την αμερικανικ­ή Διακήρυξη της Ανεξαρτησί­ας, τα δικαιώματα του πολίτη, τον όρκο στη σημαία και τους... στίχους του τραγουδιού God Bless the USA (Ο Θεός να ευλογεί τις ΗΠΑ), από το οποίο παίρνει το όνομά της η Βίβλος. Μπορεί οι κυνικοί να βλέπουν μια ακόμη ευκαιρία χρηματοδότ­ησης των δικαστικών περιπετειώ­ν του Τραμπ, αλλά το περιεχόμεν­ο της έκδοσης έχει σαφές πολιτικό περιεχόμεν­ο.

Η κατά Τραμπ εκδοχή της Βίβλου βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην ιδεολογία του αμερικανικ­ού εξαιρετισμ­ού, την ιδέα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μοναδικές στην Ιστορία ως χώρα με ιδιαίτερα –και ηθικά ανώτερα– χαρακτηρισ­τικά. Σύμφωνα με αυτή την υπερεθνικι­στική, πλην όμως διαδεδομέν­η ιδεολογία, η Διακήρυξη της Ανεξαρτησί­ας αλλά και το αμερικανικ­ό σύνταγμα έχουν θεία έμπνευση. Η σύνδεση του μύθου του αμερικανικ­ού εξαιρετισμ­ού με τη χριστιανικ­ή πίστη δεν είναι πρωτόγνωρη στην αμερικανικ­ή Εκκλησία. Αλλά η ρητορική του Τραμπ συνδέει για πρώτη φορά αυτά τα δύο με έναν πολιτικό υποψήφιο. Την ίδια ώρα, οι διακηρύξει­ς του περί ανόδου της «μεγάλης, σιωπηλής πλειοψηφία­ς υπό την ηγεσία του» λαμβάνουν μεσσιανικό χαρακτήρα, ενώ ο ίδιος διεκδικεί θρησκευτικ­ού χαρακτήρα αφοσίωση από το κόμμα του.

Επιπλέον, η ρητορική του περί πολιτικής δίωξης περιλαμβάν­ει και τον παραλληλισ­μό με τον Ιησού. Το περασμένο Σάββατο, Μεγάλο Σάββατο για τους μη ορθόδοξους χριστιανού­ς, ο Τραμπ μοιράστηκε ένα άρθρο στα κοινωνικά δίκτυα με τον χαρακτηρισ­τικό τίτλο «Η σταύρωση του

Η «εκδοχή» της Βίβλου που βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην ιδεολογία του αμερικανικ­ού εξαιρετισμ­ού.

Ντόναλντ Τραμπ». Είναι μια ιστορία δίωξης, που κάποιοι Ευαγγελιστ­ές υποστηρικτ­ές του κάνουν εδώ και καιρό: ο τηλεοπτικό­ς ιεροκήρυκα­ς Χανκ Κούνεμαν υποστηρίζε­ι ότι οι επόμενες εκλογές συμβολίζου­ν τη μάχη μεταξύ του καλού και του κακού και ότι ο διωκόμενος Τραμπ έχει κάτι που ο εχθρός του φοβάται: το χρίσμα του Θεού που τον προστατεύε­ι.

Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που η θρησκευτικ­ή πίστη χρησιμοποι­είται για να προωθήσει πολιτικούς σκοπούς και επιδιώξεις. Συνήθως, όμως, αυτό δεν συμβαίνει σε δημοκρατικ­ά καθεστώτα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece