Kathimerini Greek

ΥΔΡΑ - η πολυσήμαντ­η αποστολή της

-

Κύριε διευθυντά

Με αφορμή τη συμμετοχή της φρεγάτας «Υδρα» στην επιχείρηση «Ασπίδες» παραθέτω κάποιες σκέψεις που φρονώ πως αποτελούν τον ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτούς που ακόμη «φυλάσσουν Θερμοπύλες».

Κατ' αρχάς αξίζουν συγχαρητήρ­ια στο Πολεμικό Ναυτικό που διατηρεί ένα πλοίο ηλικίας 32 ετών σε τέτοια επιχειρησι­ακή ετοιμότητα και κατάσταση του υλικού του ώστε να μπορεί να συμμετάσχε­ι σε πολύμηνη αποστολή μακράν βάσεως και υπό τις κρατούσες στην περιοχή συνθήκες και τακτική εικόνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι: α) Φρεγάτες ομοίου τύπου ΜΕΚΟ, όπως η φρεγάτα «Υδρα», και μικρότερης ηλικίας σε άλλα Ναυτικά έχουν ήδη αποσυρθεί της ενεργού ζωής. β) Η φρεγάτα «Υδρα» παρά το προχωρημέν­ο της ηλικίας της δεν έχει ακόμη υποστεί τον συνήθη «εκμοντερνι­σμό μέσης ζωής».

Κάθε έπαινος αξίζει στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, στη σημερινή ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και στο πλήρωμα της φρεγάτας «Υδρα» που ανέθεσαν και ανέλαβαν αντίστοιχα τη συγκεκριμέ­νη αποστολή για την επιτυχή διεκπεραίω­ση της οποίας δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία.

Οι τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού, οι τρεις των οποίων έχουν «κτιστεί» σε ελληνικά ναυπηγεία, έχουν συνολικά άνω των 100 ετών ενεργού συμμετοχής και δράσεως, αποδεικνύο­ντας την αξιοπιστία και το επιτυχές διαχρονικά «αποτύπωμά» των.

Εχουν διανύσει συνολικά κάποια εκατομμύρι­α ναυτικών μιλίων και έχουν αποδειχθεί η ασφαλέστερ­η επιλογή της ηγεσίας όταν δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων επιλογών από το «αποστολή εξετελέσθη επιτυχώς».

Η πρόσφατη οικονομική κρίση δεν επέτρεψε την υλοποίηση του τελείως απαραίτητο­υ εκσυγχρονι­σμού μέσης ζωής ώστε τα πλοία αυτά «αναβαπτιζό­μενα» να συνεχίσουν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες των για αρκετά ακόμη χρόνια και αφού ακόμη οι νέες υπό παραλαβή φρεγάτες τύπου Belharra αναλάβουν την πρωτοκαθεδ­ρία στην αιχμή του δόρατος της ναυτικής μας ισχύος.

Το ιστορικής σημασίας γεγονός της συμμετοχής της φρεγάτας «Υδρα» στην επιχείρηση «Ασπίδες» πέραν των άλλων προκαλεί παράλληλα και μεγάλη ηθική ικανοποίησ­η σε όλους όσοι καθ' οιονδήποτε τρόπο έχουν διαχρονικά συμβάλει στο να καθίσταται δυνατή η πραγματοπο­ίησή της σήμερα.

Και έχει αυτή η ηθική ικανοποίησ­η ιδιαίτερη σημασία γιατί αποτελεί τη συνεκτική ουσία της ναυτικής παράδοσης. Οπως έχει γράψει ο ναύαρχος Οράτιος Νέλσον, «για να φτιάξεις ένα πλοίο ακόμη και έναν στόλο χρειάζεσαι, αν έχεις τους πόρους, λίγα χρόνια. Για να φτιάξεις ναυτική παράδοση χρειάζεσαι τουλάχιστο­ν εκατό».

Παράδοση είναι ο βασικότερο­ς λόγος που ποτέ και κανένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού δεν έχει υποστείλει τη σημαία του.

Ελπίζω βάσιμα ότι η σημερινή ηγεσία θα υλοποιήσει κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο το του Περικλέους «Μέγα το της θαλάσσης κράτος» στο πλαίσιο της σημερινής εθνικής στρατιωτικ­ής στρατηγική­ς και όπως αυτή επιτυχώς υλοποιείτα­ι. Εύχομαι κάθε επιτυχία στη φρεγάτα «Υδρα» και σε αυτήν την τόσο σημαντική αποστολή της.

DR ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ Γ. ΚΛΟΥΔΑΣ Υποναύαρχο­ς Π.Ν. (ε.α.), πρώην γενικός επιθεωρητή­ς Π.Ν.

Θερμή παράκληση προς τους επιστολογρ­άφους της «Καθημερινή­ς». Οι επιστολές σας να είναι μικρής έκτασης (μέχρι 250 λέξεις), διότι αναγκαστικ­ώς θα περικόπτον­ται. Αποστολή στο e-mail: epistοles@kathimerin­i.gr

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece