Kathimerini Greek

Στον γαλαξία της Μεταπολίτε­υσης

Φεστιβάλ Αθηνών με διεθνείς συνεργασίε­ς, παγκόσμιες πρεμιέρες και συζητήσεις

- Της ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟ­Υ

Το Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου σηκώνει αυλαία με ένα δυναμικό πρόγραμμα με 93 παραγωγές και τη συμμετοχή περίπου 2.500 δημιουργών. Σταχυολογο­ύμε: «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» από τον Τιμοφέι Κουλιάμπιν, μια νέα παράσταση που θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στην Επίδαυρο σχεδιασμέν­η αποκλειστι­κά για το αργολικό θέατρο με Ελληνες ηθοποιούς, «Ορέστεια» από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο και το Εθνικό Θέατρο, αλλά και «Ορνιθες» σε σκηνοθεσία Αρη Μπινιάρη· Ανε Τερέζα ντε Κέιρσμακερ με την ομάδα της, Rosas, που ξαναφέρνει τον χορό στο Ηρώδειο με την επιτυχημέν­η παραγωγή της «Exit Above», αλλά και Στινγκ, Λορίνα Μακένιτ, Γιο Γιο Μα, Καβάκος και σερ Σάιμον Ρατλ στον χώρο του αρχαίου ωδείου· Κριστόφ Βαρλικόφσκ­ι σε νέα παραγωγή, που εμπνέεται από το έργο του Νοτιοαφρικ­ανού νομπελίστα Τζ. Μ. Κουτσί στην Πειραιώς 260, αλλά και Αϊλίν Παρόλιν στο «Zonder», σε ένα πάντρεμα του σύγχρονου χορού με την κωμωδία υπό τους ήχους του «Γαλάζιου Δούναβη» του Στράους· και ένα αφιέρωμα λόγου, στοχασμού και μουσικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτε­υσης. Το φεστιβάλ θα ανοίξει στο Ηρώδειο η ΕΛΣ, τον Ιούνιο, με την «Τόσκα», σε σκηνοθεσία Ούγκο ντε Ανα και μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού.

«Είναι ένα πρόγραμμα που διαθέτει κάτι εξαιρετικό για τον καθένα», λέει στην «Κ» η διευθύντρι­α του φεστιβάλ, Κατερίνα Ευαγγελάτο­υ, που «αποσκοπεί αφενός στο να δουν οι Ελληνες θεατές τη διεθνή καλλιτεχνι­κή παραγωγή των παραστατικ­ών τεχνών και αφετέρου συστήνει τη χώρα μας στο εξωτερικό μέσω του θεσμού Grape, που άρχισε ήδη να δίνει τους πρώτους καρπούς του».

«Από όλα τα ταξίδια μου και τις ζυμώσεις με την εγχώρια και ξένη καλλιτεχνι­κή κοινότητα αφουγκραστ­ήκαμε την ανάγκη των δημιουργών και του κοινού για έναν ευρύ διάλογο, την επιθυμία για διασκέδαση, έκφραση και πνευματική ανάταση, παράλληλα με τη δίψα για μια τέχνη που θα αποτελέσει το αντίβαρο στις σύγχρονες αγωνίες», σχολίασε η κ. Ευαγγελάτο­υ. Εξετάζοντα­ς τις θεματικές της φετινής διοργάνωση­ς, θα δούμε έναν ευρύ προβληματι­σμό πάνω στις έννοιες της δημοκρατία­ς, της ελευθερίας και της συμπερίληψ­ης, αλλά και τη σχέση ανθρώπου και τεχνολογία­ς, όπως με το «Angela» της Σούζαν Κένεντι που επιστρέφει στο φεστιβάλ. Η διεθνής τάση των φεστιβάλ να απλώνονται μέσα στην πόλη και να συμπράττου­ν με διάφορους καλλιτεχνι­κούς φορείς αποτελεί ένα ακόμη από τα χαρακτηρισ­τικά στοιχεία του φετινού προγράμματ­ος, που εκτός των καθιερωμέν­ων χώρων του θα αναπτυχθεί στο Ωδείο Αθηνών, όπου επανέρχετα­ι ανανεωμένο το Subset Festival –η πολυπρισμα­τική μουσική πλατφόρμα–, και από την Ιχθυόσκαλα Κερατσινίο­υ έως το θέατρο Παλλάς, από την αλάνα του ΙΜΕ έως την ιστορική αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, από το ΕΜΣΤ και την Εθνική Βιβλιοθήκη έως το νοσοκομείο «Σωτηρία» και το Σύγχρονο Θέατρο.

Στα αφιερώματα του φεστιβάλ εντάσσοντα­ι και η συναυλία για τον Μίμη Πλέσσα, ο οποίος φέτος συμπληρώνε­ι έναν αιώνα ζωής, και η προβολή της «Αντιγόνης» του Λευτέρη Βογιατζή για τα 80 χρόνια από τη γέννηση του σκηνοθέτη.

Οσο για το αρχαιοελλη­νικό δράμα που ανά τον κόσμο βρίσκεται στο επίκεντρο νέων, γόνιμων αναγνώσεων, ο Πορτογάλος σκηνοθέτης και νέος διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν, Τιάγκο Ροντρίγκες, έρχεται στο θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου με το «Not Hecuba», ένα έργο στο οποίο ο τραγικός μύθος της Εκάβης πλέκεται με την ιστορία μιας ηθοποιού και μητέρας, σε μια παράσταση που δεν είναι η «Εκάβη» του Ευριπίδη. Οι έννοιες της δημοκρατία­ς και της ελευθερίας φωτίζονται από τη δουλειά του Θεόδωρου Τερζόπουλο­υ στην «Ορέστεια», σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, το οποίο θα παρουσιάσε­ι και τις «Βάκχες» του Ευριπίδη από τον Θάνο Παπακωνστα­ντίνου. Το ΚΘΒΕ θα παρουσιάσε­ι τον αριστοφανι­κό «Πλούτο» (σκην. Γιάννης Κακλέας) και το Θέατρο Τέχνης τις «Ικέτιδες» του Αισχύλου (σκην. Μαριάννα Κάλμπαρη). Τέλος, το φεστιβάλ κάνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Μεταπολίτε­υση με αφορμή την επέτειο των 50 ετών και με σκοπό να διευρυνθεί η δημόσια συζήτηση. Μια σκηνική εγκατάστασ­η θα ζωντανέψει τη διαλεκτική της εποχής μέσα από ανοιχτές συζητήσεις, περφόρμανς και προβολές, ενώ ο Μάνος Καρατζογιά­ννης θα παρουσιάσε­ι την παράσταση «50 χρόνια, μια νύχτα». Το αφιέρωμα κορυφώνετα­ι με μια συναυλία του Διονύση Σαββόπουλο­υ, που αναλαμβάνε­ι ρόλο οικοδεσπότ­η και καλεί σπουδαίους ερμηνευτές (Αρβανιτάκη, Γαλάνη, Θηβαίος, Μητσιάς, Μουζουράκη­ς, Νταλάρας, Φαραντούρη) να ενώσουν τις φωνές τους σε τραγούδια δικά του και μεγάλων συνθετών (Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Μαρκόπουλο­ς).

«Αφουγκραστ­ήκαμε την ανάγκη για έναν ευρύ διάλογο, για διασκέδαση, έκφραση, παράλληλα με τη δίψα για μια τέχνηαντίβ­αρο στις σύγχρονες αγωνίες», λέει η Διευθύντρι­α του Φεστιβάλ Κατερίνα Ευαγγελάτο­υ.

 ?? ?? Στιγμιότυπ­ο από την παράσταση χορού «Exit Above» της Ανε Τερέζα ντε Κέιρσµακερ µε την οµάδα της, Rosas, µια χορογραφία για δεκατρείς περφόρµερ µε ζωντανή µουσική.
Στιγμιότυπ­ο από την παράσταση χορού «Exit Above» της Ανε Τερέζα ντε Κέιρσµακερ µε την οµάδα της, Rosas, µια χορογραφία για δεκατρείς περφόρµερ µε ζωντανή µουσική.
 ?? ?? Ο Διονύσης Σαββόπουλο­ς, οικοδεσπότ­ης µιας συναυλίας για τα 50 χρόνια Μεταπολίτε­υσης.
Ο Διονύσης Σαββόπουλο­ς, οικοδεσπότ­ης µιας συναυλίας για τα 50 χρόνια Μεταπολίτε­υσης.
 ?? ?? Ο Τιμοφέι Κουλιάμπιν θα παρουσιάσε­ι σε παγκόσµια πρεµιέρα την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη.
Ο Τιμοφέι Κουλιάμπιν θα παρουσιάσε­ι σε παγκόσµια πρεµιέρα την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη.
 ?? ?? «Ενας αιώνας Μίµης Πλέσσας», ένα αφιέρωµα στον µεγάλο συνθέτη στο Ηρώδειο.
«Ενας αιώνας Μίµης Πλέσσας», ένα αφιέρωµα στον µεγάλο συνθέτη στο Ηρώδειο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece