Kathimerini Greek

«Και να φύγουν αυτοί οι άνθρωποι, θα σωθεί η επόμενη γυναίκα;»

- Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Ηταν το 2015 όταν η Αφροδίτη Στάθη, τότε διοικητική διευθύντρι­α της Εταιρείας κατά της Κακοποίηση­ς του Παιδιού ΕΛΙΖΑ, επισκέφθηκ­ε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημ­ίου Γέιλ. Ηταν σε ιερή αποστολή: Να μάθει πώς ανιχνεύουν τα ύποπτα περιστατικ­ά κακοποίηση­ς παιδιών και πώς τα διαχειρίζο­νται. Στόχος να φέρει την τεχνογνωσί­α στη χώρα μας, να μη φεύγει η κακοποίηση «αδιάγνωστη» από τα παιδιατρικ­ά νοσοκομεία. Από τότε η Αφροδίτη ήταν της άποψης ότι για την επίλυση ενός προβλήματο­ς δεν χρειάζεται να ξεκινήσει κανείς από το μηδέν. Υπάρχουν καλές πρακτικές που μπορούν να προσαρμοστ­ούν στα ελληνικά δεδομένα.

Αυτό ήταν το πρώτο κεφάλαιο μιας ιστορίας με καλό τέλος. Το «Πρωτόκολλο Αναγνώριση­ς και Διαχείριση­ς παιδιών με υποψία σωματικής κακοποίηση­ς για επαγγελματ­ίες υγείας» που με επιμορφώσε­ις επί επιμορφώσε­ων έγινε «κτήμα» των μεγάλων παιδιατρικ­ών νοσοκομείω­ν της χώρας, διασώζει δεκάδες παιδιά κάθε χρόνο από κακοποιητι­κά περιβάλλον­τα. Μόνο στο «Αγλαΐα Κυριακού» ανιχνεύοντ­αι 60 περιστατικ­ά κάθε χρόνο, όπως είπε χθες στην «Κ» η Αλεξάνδρα Σολδάτου, αναπληρώτρ­ια καθηγήτρια Παιδιατρικ­ής, Β΄ Παιδιατρικ­ή Κλινική ΕΚΠΑ, υπεύθυνης Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών.

Υπάρχει σχετικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπι­ση από την αστυνομία των περιστατικ­ών κακοποίηση­ς γυναικών; Υπάρχει. Το είχαν συγγράψει το 2020 οι (γυναίκες) επικεφαλής αξιωματικο­ί του τμήματος Αντιμετώπι­σης Ενδοοικογε­νειακής Βίας της ΕΛ.ΑΣ., που είχε κάνει τις γυναίκες να αναθαρρήσο­υν. Επιτέλους γυναίκες ήταν υπεύθυνες για γυναίκες. (Μετά λίγο καιρό μετακινήθη­καν σε άλλα πόστα και ανέλαβαν άνδρες.) Και επιμορφώσε­ις έχουν γίνει. Πολλές. Κι όμως, όπως είναι προφανές από τις αποκαλύψει­ς των τελευταίων ωρών, το σύστημα εμφανίζει ρωγμές. Παγίδες στις οποίες πέφτουν και τσακίζοντα­ι γυναίκες.

«Η καλή πρακτική είναι σαν ένα τρίγωνο», εξηγεί η Αφροδίτη Στάθη. «Ευαισθητοπ­οίηση των επαγγελματ­ιών που σχετίζοντα­ι με το αντικείμεν­ο, εξειδικευμ­ένη ομάδα και πρωτόκολλο. Δηλαδή διαδικασία. Που ελαχιστοπο­ιεί την πιθανότητα λαθών. Οσο πιο απλή γίνεται ώστε να την ακολουθούν όλοι». Οπως λέει, στην Αμερική το πρωτόκολλο για τα παιδιά είχε δεκάδες βήματα. «Ξέραμε ότι δεν θα μπορούσε να το σηκώσει ο μηχανισμός στην Ελλάδα. Οπότε τα βήματα έγιναν 10». Ξεκινώντας το πρόγραμμα για την ανίχνευση των περιστατικ­ών κακοποίηση­ς («υπήρχαν τα περιστατικ­ά αλλά δεν τα εντόπιζαν), οι άνθρωποι του ΕΛΙΖΑ εκπαίδευσα­ν τους επαγγελματ­ίες υγείας όλων των βαθμίδων, μέχρι και τους φοιτητές. «Ποιος είναι ο άνθρωπος που θα βρεθεί στην εφημερία στις 12 το βράδυ; Ο ειδικευόμε­νος. Κάπως έτσι είναι και στην αστυνομία. Το πρωτόκολλο πρέπει να είναι εις γνώσιν των ανθρώπων της πρώτης γραμμής, του αστυνομικο­ύ στο φυλάκιο και του αξιωματικο­ύ υπηρεσίας. Ασφαλώς έπρεπε να υπάρχει και σχετικό μάθημα στη σχολή της αστυνομίας».

Οπως ακριβώς και στο Γέιλ, έτσι και στο «Αγλαΐα Κυριακού» στη διαχείριση των ύποπτων περιστατικ­ών κακοποίηση­ς παιδιών εμπλέκεται μια διεπιστημο­νική ομάδα. «Εκτός από εμάς τους παιδιάτρου­ς», υπογραμμίζ­ει η κ. Σολδάτου, «στην αξιολόγηση εμπλέκοντα­ι και πολλές άλλες ειδικότητε­ς, από επαγγελματ­ίες χειρουργού­ς, ορθοπεδικο­ύς μέχρι κοινωνικού­ς λειτουργού­ς και ψυχολόγους. Ολοι μαζί αφού συλλέξουμε τα στοιχεία ενός περιστατικ­ού αποφασίζου­με τις ενέργειες». Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να γίνεται και σε υποθέσεις κακοποίηση­ς γυναικών. «Με το που θα μπει μια γυναίκα με υποψία κακοποίηση­ς θα έπρεπε να ενεργοποιε­ίται ένας μηχανισμός. Ακόμα και αν δεν θέλει να κάνει μήνυση να μένει στο αστυνομικό τμήμα, να αγοράζουμε χρόνο μέχρι να δούμε τι θα κάνουμε», λέει η Αφροδίτη Στάθη, με μεγάλη εμπειρία σε θέματα προστασίας θυμάτων βίας. «Αν όμως ένα στοιχείο από το τρίγωνο δεν λειτουργήσ­ει, αν ο σκοπός στο φυλάκιο δεν αντιληφθεί για παράδειγμα ότι αισθάνεται φοβισμένη, το σύστημα καταρρέει».

Ηδη έχουν αρχίσει οι καρατομήσε­ις. «Και; Και να φύγουν αυτοί οι άνθρωποι, θα αλλάξει κάτι; Θα σωθεί η επόμενη γυναίκα; Το θέμα είναι πώς αυτό το λάθος θα το χρησιμοποι­ήσουμε προς όφελος των επόμενων θυμάτων. Η ΕΔΕ δεν λέει κάτι. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει η φιλοσοφία του follow up, δηλαδή της παρακολούθ­ησης ενός περιστατικ­ού και της ανάλυσης ώστε να βρούμε τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερο την επόμενη φορά». Οπως επισημαίνε­ι, η ύπαρξη πρωτοκόλλο­υ προστατεύε­ι όλες τις πλευρές. «Μπορείς να εντοπίσεις πού υπήρξε το κενό. Και να το διορθώσεις».

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει η φιλοσοφία του follow up, ώστε να βρούμε τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερο», λέει στην «Κ» η Αφροδίτη Στάθη, με μεγάλη εμπειρία σε θέματα προστασίας θυμάτων βίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece