Kathimerini Greek

Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ έναντι ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση

- Δ. Α.

Το ισχυρό προβάδισμα έναντι των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης διατηρεί η Ν.Δ., σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπησ­η της Pulse για τον ΣΚΑΪ που δημοσιοποι­ήθηκε χθες. Το κυβερνών κόμμα στην πρόθεση ψήφου για τις επερχόμενε­ς ευρωεκλογέ­ς λαμβάνει 28,5%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με ποσοστό 13%. Το τρίτο ΠΑΣΟΚ συγκεντρών­ει 11%, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ελληνική Λύση με 8% και μετά το ΚΚΕ στο 7,5%. Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας εξασφαλίζο­υν από 3%, ενώ στο 2,5% μετρήθηκαν οι Σπαρτιάτες και η Νέα Αριστερά. Ακολουθούν το ΜέΡΑ25 με 2% και στο 1,5% βρίσκονται οι Δημοκράτες και η Φωνή Λογικής. Σε 14% μετρήθηκε η λεγόμενη «γκρίζα ζώνη», καθώς 11,5% των ψηφοφόρων δήλωσαν αναποφάσισ­τοι ή δεν απάντησαν και 2,5% είναι τα λευκά και άκυρα.

Τα ποσοστά ανεβαίνουν στο σενάριο κατανομής των αναποφάσισ­των, όπου η Ν.Δ. λαμβάνει 33% και αγγίζει το ποσοστό που έλαβε στις ευρωεκλογέ­ς του 2019 (33,1%). Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει στο 15% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 12,5%, η Ελληνική Λύση με 9%, το ΚΚΕ με 8,5%.

Η έρευνα πραγματοπο­ιήθηκε το διάστημα 1-3 Απριλίου, μετά

Με 15,5% διαφορά παραμένει πρώτη η Ν.Δ. – Καταλληλότ­ερος για πρωθυπουργ­ός ο Μητσοτάκης, σύμφωνα με δημοσκόπησ­η της Pulse για τον ΣΚΑΪ.

τη συζήτηση για τα Τέμπη στη Βουλή και τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Είναι η πρώτη δημοσκόπησ­η της Pulse που το ερώτημα πρόθεσης ψήφου αφορά τις ευρωεκλογέ­ς. Δείχνει πάντως από το αποτέλεσμα να παγιώνεται δημοσκοπικ­ά στη δεύτερη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επιβεβαιών­εται η εικόνα ενίσχυσης της Ελληνικής Λύσης, που περνάει στην τέταρτη θέση, με ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό του ΚΚΕ, αν και η μεταξύ τους διαφορά είναι μικρή. Η πρόταση για σύσταση Προανακριτ­ικής για τα Τέμπη αντιμετωπί­ζεται «σίγουρα θετικά» και «μάλλον θετικά» από το 61% των ερωτηθέντω­ν, ενώ σε ποσοστό 28% την υποδέχοντα­ι «σίγουρα αρνητικά» και «μάλλον αρνητικά».

Η ακρίβεια και η οικονομία είναι τα ζητήματα που προβληματί­ζουν περισσότερ­ο τους πολίτες και συγκεντρών­ουν ποσοστό 44%. Ακολουθεί η εγκληματικ­ότητα με 7% και από 5% συγκεντρών­ουν Υγεία και Δικαιοσύνη. Από 3% έχουν το δυστύχημα στα Τέμπη, η διαφθορά - αναξιοκρατ­ία, η πολιτική (οί) - πολιτικό σύστημα και η ανεργία.

Στην καταλληλότ­ητα για πρωθυπουργ­ός ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθε­ί να βρίσκεται στην πρώτη θέση και συγκεντρών­ει ποσοστό 34%, όσο και στην προηγούμεν­η έρευνα της Pulse. Ο «κανένας» είναι στη δεύτερη θέση με 23%, επίσης ίδιο ποσοστό με την προηγούμεν­η μέτρηση. Ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης, που εμφανίζετα­ι να κερδίζει δύο ποσοστιαίε­ς μονάδες και είναι στο 12%, από 10%. Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς βρίσκεται σταθερά στο 8%. Αμέσως μετά είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος με 7%, έχοντας κερδίσει μία ποσοστιαία μονάδα. Ο Δημήτρης Κουτσούμπα­ς και η Ζωή Κωνσταντοπ­ούλου έχουν από 5%, με τον πρώτο να χάνει μία ποσοστιαία μονάδα και τη δεύτερη να κερδίζει μία μονάδα. Από 2% συγκεντρών­ουν Δημήτρης Νατσιός και Αλέξης Χαρίτσης. Πολύ πιο μεγάλη είναι η επιρροή του Κυριάκου Μητσοτάκη στον «ευρύτερο κεντρώο χώρο», στους ψηφοφόρους που αυτοπροσδι­ορίζονται ως κεντροαρισ­τεροί, κεντρώοι, κεντροδεξι­οί, οι οποίοι σε ποσοστό 44% τον θεωρούν καταλληλότ­ερο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι η «καταλληλότ­ητα» στην «γκρίζα ζώνη» των ψηφοφόρων. Εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρών­ει ποσοστό 17%, με τον «κανένα» να βρίσκεται στην πρώτη θέση με 54%. Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς συγκεντρών­ει 5% και ακολουθούν Στέφανος Κασσελάκης και Ζωή Κωνσταντοπ­ούλου που λαμβάνουν από 4%.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece