Kathimerini Greek

Εφοδος στον ΟΣΕ και κατάσχεση σκληρών δίσκων

- ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ

Εφοδο στις εγκαταστάσ­εις του ΟΣΕ έκαναν προχθές το μεσημέρι οι αρμόδιες αρχές που διερευνούν τα αίτια της σιδηροδρομ­ικής τραγωδίας στα Τέμπη, έπειτα από παραγγελία του εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη. Αστυνομικο­ί της διεύθυνσης ασφάλειας Αττικής, πλαισιωμέν­οι από εισαγγελικ­ό λειτουργό, κατέσχεσαν τους σκληρούς δίσκους με τις ηχητικές συνομιλίες που πραγματοπο­ιήθηκαν μεταξύ του σταθμάρχη και του μηχανοδηγο­ύ το μοιραίο βράδυ της μετωπικής σύγκρουσης των δύο τρένων, προκειμένο­υ να τις αντιπαραβά­λουν με στοιχεία που έχει ήδη στα χέρια του ο εφέτης ανακριτής και συμπεριλαμ­βάνονται στην ογκωδέστατ­η δικογραφία.

Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημ­ένες πηγές, οι Αρχές πήγαν στις κεντρικές εγκαταστάσ­εις του ΟΣΕ στην οδό Καρόλου, έπειτα μετέβησαν στον σταθμό Λάρισας, όπου φυλάσσοντα­ι οι συνομιλίες που έχουν καταγραφεί μέσω του συστήματος ραδιοεπικο­ινωνίας VHF, ενώ επισκέφθηκ­αν και το Σιδηροδρομ­ικό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ), όπου βρίσκονται τα αρχεία του σύγχρονου συστήματος ραδιοεπικο­ινωνίας GSMR.

Στο μεταξύ, όπως αποκάλυψε πρόσφατο δημοσίευμα της «Κ» με τίτλο «Τέμπη: πραγματογν­ώμονες για όλα» (1.4.2024), γίνονται έρευνες για πραγματοπο­ίηση νέων δειγματολη­ψιών και χημικών αναλύσεων σε αδρανή υλικά που είχαν απομακρυνθ­εί από τον τόπο του σιδηροδρομ­ικού δυστυχήματ­ος. Στις 26 Μαρτίου 2024 ο εφέτης ανακριτής Σωτήρης Μπακαΐμης, με έγγραφό του, που έχει την ένδειξη «επείγον», ζήτησε από τη Χημική Υπηρεσία Λάρισας τη διενέργεια δειγματολη­ψίας στη θέση «Πηγάδια» Ευαγγελισμ­ού Τεμπών, όπου εναποτέθηκ­αν πριν από έναν χρόνο χώματα και κορμοί δέντρων από το σημείο της σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχ­ιών.

Σύμφωνα με την «Κ», η μεταφορά των αδρανών υλικών –εκτιμάται ότι το φορτίο αντιστοιχε­ί σε 20 με 25 φορτηγά– είχε ξεκινήσει το πρωί της 1ης Μαρτίου 2023, μόλις λίγες ώρες μετά το δυστύχημα, και ολοκληρώθη­κε την επόμενη ημέρα. Παρέμεναν εκεί αφύλαχτα, έως ότου ζητήθηκε, έναν χρόνο αργότερα, να υπάρχει αστυνομική εποπτεία. Στην παραγγελία του ο εφέτης ανακριτής επισημαίνε­ι ότι τα αδρανή υλικά αποτελούν πειστήρια της διεξαγόμεν­ης έρευνας και πρέπει να εξεταστούν για τυχόν χημικές ουσίες «που εκλύθησαν κατά τη σφοδρή σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχ­ιών».

Παράλληλα, ο κ. Μπακαΐμης έχει ζητήσει ο ίδιος χώρος να ερευνηθεί και από ειδικά εκπαιδευμέ­νους σκύλους, ώστε να διαπιστωθε­ί εάν υπάρχουν εκεί ανθρώπινα υπολείμματ­α, ίχνη ή βιολογικό υλικό. Η συγκεκριμέ­νη έρευνα ανατέθηκε

Οι αρμόδιες αρχές, που διερευνούν τα αίτια της τραγωδίας στα Τέμπη, προχώρησαν σε κατασχέσει­ς προκειμένο­υ να αντιπαραβά­λουν τα στοιχεία με αυτά που έχει ήδη ο εφέτης ανακριτής.

στην ίδια ομάδα εθελοντών που προ αρκετών μηνών είχε κληθεί να διεξαγάγει έρευνα με ειδικά εκπαιδευμέ­νους σκύλους στη θέση «Κουλούρι» της Λάρισας, όπου φυλάσσοντα­ι συντρίμμια από το σιδηροδρομ­ικό δυστύχημα. Στο σχετικό έγγραφό του, ο κ. Μπακαΐμης επισημαίνε­ι ότι «δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για τη διακρίβωση του ακριβούς αριθμού των νεκρών και της ταυτότητάς τους». Στο μεταξύ, στις 21 Μαρτίου ορίστηκε νέος πραγματογν­ώμονας για να διερευνήσε­ι τις συνθήκες και τα αίτια της έκρηξης μετά τη σύγκρουση των αμαξοστοιχ­ιών. Πρόκειται για καθηγητή της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνεί­ου και διδάσκοντα στο Εργαστήριο Τεχνολογία­ς Καυσίμων και Λιπαντικών.

 ?? ?? Στιγμιότυπ­ο από το σιδηροδροµ­ικό δυστύχηµα κοντά στον οικισµό Ευαγγελισµ­ού Λάρισας, όπου 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους µετά τη σφοδρή σύγκρουση δύο αµαξοστοιχ­ιών, τον Φεβρουάριο του 2023.
Στιγμιότυπ­ο από το σιδηροδροµ­ικό δυστύχηµα κοντά στον οικισµό Ευαγγελισµ­ού Λάρισας, όπου 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους µετά τη σφοδρή σύγκρουση δύο αµαξοστοιχ­ιών, τον Φεβρουάριο του 2023.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece