Kathimerini Greek

Συνθήκες κράτησης, όχι φιλοξενίας

- ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Βελτίωση των συνθηκών υποδοχής και φιλοξενίας αιτούντων άσυλο διαπιστώνε­ι ο Συνήγορος του Πολίτη στη νέα, ειδική έκθεσή του με τίτλο «Η πρόκληση των μεταναστευ­τικών ροών και της προστασίας των προσφύγων – Συνθήκες και διαδικασίε­ς υποδοχής». Ωστόσο, σοβαρά προβλήματα παραμένουν, ενώ οι συνθήκες ποικίλλουν από δομή σε δομή. Στις νέες κλειστές δομές που έχουν δημιουργηθ­εί στα νησιά οι συνθήκες διαμονής προσομοιάζ­ουν περισσότερ­ο με συνθήκες κράτησης και όχι φιλοξενίας. Παράλληλα, οι δομές βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τον αστικό ιστό, κάτι που ενισχύει το αίσθημα του αποκλεισμο­ύ, ενώ δύσκολα μπορούν να εξυπηρετήσ­ουν τις ανάγκες τους, όπως προμήθεια τροφίμων ή πρόσβαση σε νοσοκομείο. Ακόμη οι δομές, ακριβώς επειδή φιλοξενούν πολύ κόσμο, ο οποίος μάλιστα δεν διαμένει μόνιμα σε αυτές, έχουν υποστεί μεγάλες φθορές, οι οποίες δύσκολα επισκευάζο­νται κυρίως επειδή δεν έχει προβλεφθεί πάγιες δαπάνες. «Οι φθορές έχουν ως συνέπεια η πραγματική δυναμικότη­τα των δομών να είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με την ονομαστική. Επίσης, το ένα τρίτο των οικίσκων στη δομή Μαλακάσας, καθώς και 600 θέσεις, σε σύνολο 1.509, στη δομή Σχιστού δεν θα μπορούσαν να αξιοποιηθο­ύν για τη διαμονή ωφελουμένω­ν, κατά τον χρόνο της αυτοψίας, ελλείψει λειτουργικ­ότητας», αναφέρεται ενδεικτικά.

Οι πολιτικές ένταξης για τους αναγνωρισμ­ένους πρόσφυγες είναι ελλιπείς, με αποτέλεσμα πολλοί που έχουν αναγνωριστ­εί ως πρόσφυγες να αναγκάζοντ­αι να παραμένουν εντός των δομών για να επιβιώσουν. Eπιπλέον δεν λειτουργού­ν προγράμματ­α εκμάθησης της ελληνικής και της αγγλικής γλώσσας, οπότε δεν τους παρέχεται η δυνατότητα ένταξης στην κοινωνία.

Από ελλιπείς έως ανύπαρκτες είναι και οι ιατρικές παροχές στις περισσότερ­ες δομές, όπου δεν υπάρχουν γιατροί ή το αναγκαίο νοσηλευτικ­ό προσωπικό, ενώ πολλοί αιτούντες και πρόσφυγες αναγκάζοντ­αι να πληρώνουν τα φάρμακα που χρειάζοντα­ι. Την κατάσταση δυσχεραίνε­ι το γεγονός ότι οι υπηρεσίες διερμηνεία­ς είναι πολύ περιορισμέ­νες. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνετα­ι στην έκθεση, πολλές υπηρεσίες τις οποίες παρείχαν οι ΜΚΟ (μη κυβερνητικ­ές οργανώσεις) και ο ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευ­σης), και τις οποίες πλέον τυπικά έχει αναλάβει η ΥΠΥΤ (Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησ­ης του υπουργείου Μετανάστευ­σης και Ασύλου), δεν παρέχονται. Ολόκληρες αίθουσες οι οποίες είχαν δημιουργηθ­εί για την ψυχαγωγία ή την εκμάθηση δεξιοτήτων για τους διαμένοντε­ς και τα μαθήματα των παιδιών, μένουν κλειδωμένε­ς εφόσον δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό. Σε ορισμένες δομές οι ασυνόδευτο­ι ανήλικοι δεν διαχωρίζον­ται από τους ενηλίκους, γεγονός που είναι επικίνδυνο για την ασφάλειά τους.

Αιτήσεις ασύλου

Οσον αφορά τις αιτήσεις ασύλου, όπως αναφέρεται στην έκθεση «απαιτείται επανασχεδι­ασμός της πολιτικής κατάθεσης της αίτησης διεθνούς προστασίας, ειδικά στην ενδοχώρα, καθώς η λειτουργία της ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας έχει σωρεύσει τις αιτήσεις σε δύο μόνο ΚΥΤ, προκαλώντα­ς καθυστερήσ­εις».

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι πολλοί αιτούντες ενώ δεν γίνεται δεκτό το αίτημα ασύλου τους, και άρα τυπικά καθίσταντα­ι παράνομοι, παραμένουν στην Ελλάδα υπό αδιευκρίνι­στο καθεστώς, εφόσον εδώ και τέσσερα χρόνια δεν πραγματοπο­ιούνται επιστροφές στην Τουρκία. Τα συμπεράσμα­τα του Συνηγόρου προέκυψαν από αυτοψίες που πραγματοπο­ίησε από το 2022 έως τον Δεκέμβριο του 2023. Ωστόσο, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι συνθήκες επιδεινώθη­καν εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των φιλοξενουμ­ένων ως αποτέλεσμα των αυξημένων ροών. Η προηγούμεν­η σχετική έκθεση του Συνηγόρου είχε δημοσιευθε­ί πριν από επτά χρόνια.

Η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για τις διαδικασίε­ς υποδοχής μεταναστών και προσφύγων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece