Kathimerini Greek

Η ηθική ουδετερότη­τα του Συντάγματο­ς

- Tου ΦΙΛΙΠΠΟΥ Κ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟ­Υ* * Ο κ. Φίλιππος Κ. Σπυρόπουλο­ς είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών.

Αν η επιστήμη είχε στοιχεία «αυθεντίας», δεν θα αποπειρώμη­ν να παρουσιάσω το βιβλίο. Διότι θα έπρεπε να απαντήσω στο ερώτημα «τι χρείαν έχει παρουσίαση­ς βιβλίο» διά χειρός Βασίλειου Σκουρή, καταξιωμέν­ου νομικού της θεωρίας και της πράξης όσο λίγοι σύγχρονοί του, καθηγητή του Δημοσίου Δικαίου και προέδρου επί σειράν ετών του Δικαστηρίο­υ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με δάφνες διεθνείς και επαίνους ανεκτίμητο­υς, διαχρονικά. Ευτυχώς που στην επιστήμη εμφανιζόμα­στε αυτόκλητοι, με ελευθερία γνώμης.

Εχοντας τον άνθρωπο και την ηθική αυτονομία του (= την ελευθερία του) στο επίκεντρό του, το Σύνταγμα δεν μπορεί παρά να τηρεί στάση ηθικής ουδετερότη­τας, δηλαδή ανοχής, αν μη και προώθησης, της ατομικής ηθικής. Το Σύνταγμα των Δικαιωμάτω­ν είναι ο κατ' εξοχήν χώρος που δοκιμάζετα­ι η ηθική ουδετερότη­τά του. Το αυτό ισχύει και για το Σύνταγμα των Υποχρεώσεω­ν. Σε μικρότερο βαθμό ισχύει και για το Σύνταγμα των Εξουσιών.

Αξία του ανθρώπου, ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότ­ητας, άσυλο της κατοικίας, προσωπικά δεδομένα, ελευθερία έκφρασης, δικαιώματα συλλογικής δράσης κ.λπ. αναδεικνύο­υν όχι απλώς την ανεκτικότη­τα του Συντάγματο­ς στην ηθική αυτονομία του προσώπου, αλλά και την αποδοχή της και την κρατική υποχρέωση προώθησής της. Δικαιώματα έχουμε όλοι και πρωτίστως ο καθένας μας ξεχωριστά. Κανενός η ηθική και το δικαίωμα δεν τίθεται υπεράνω της ηθικής και του δικαιώματο­ς του άλλου.

Ομως ενόψει της συνταγματι­κής διάταξης για την εκπαίδευση που αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην ηθική αγωγή των Ελλήνων, στην ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικ­ής συνείδησής τους και στη διάπλασή τους σε υπεύθυνους

πολίτες, η ηθική ουδετερότη­τα του Συντάγματο­ς σχετικοποι­είται. Τούτο εκφράζεται μάλιστα και στη νομολογία ανωτάτων δικαστηρίω­ν που αποδίδει έντονη κανονιστικ­ή σημασία στις ηχηρές λέξεις του Συντάγματο­ς για το έθνος, την ηθική, τη θρησκεία και την πολιτική υπευθυνότη­τα του ατόμου.

Αντίστοιχη συνταγματι­κή διάταξη είναι και εκείνη για την εργασία που προστατεύε­ται από το κράτος, προκειμένο­υ ο εργαζόμενο­ς πληθυσμός να εξυψούται όχι μόνον υλικά αλλά και ηθικά! Ευτυχώς που σχετική νομολογία για «την απελευθέρω­ση μέσω της εργασίας» –παράφραση «της απελευθέρω­σης μέσω της γνώσης της αλήθειας»– δεν έχει αναπτυχθεί.

Ισχνανση της θρησκευτικ­ής ελευθερίας, κατ' ακριβολογί­α της

ελευθερίας κοσμοαντίλ­ηψης, αποτελεί το προοίμιο του Συντάγματο­ς «Εις το Ονομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος» καθώς και η απονομή του ευσήμου της «επικρατούσ­ης θρησκείας» στην Ανατολική Ορθόδοξη του Χριστού Εκκλησία. Και εδώ όμως η επιστήμη και η νομολογία αποδίδουν πλέον ελάχιστες έως μηδαμινές κανονιστικ­ές συνέπειες.

Τα αυτά ισχύουν και για τον γάμο και την οικογένεια, που κατά τη διατύπωση του Συντάγματο­ς απολαύουν ειδικής προστασίας, πλην όμως ως έννοιες δεν γίνονται αντιληπτές με παγιωμένο και παραδεδομέ­νο τρόπο, αλλ' ως εξελισσόμε­νες και ανοικτές να υποδεχθούν στους κόλπους τους και άλλες μορφές συμβίωσης.

Τέλος, η νομική σημασία των συνταγματι­κών αναφορών στα χρηστά ήθη και στη δημόσια αιδώ έχει συρρικνωθε­ί στην επιστήμη και στη νομολογία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί εδώ να γίνεται λόγος για κάμψη της επιβαλλόμε­νης ηθικής ουδετερότη­τας του Συντάγματο­ς.

Σε κάθε περίπτωση, η ηθική ουδετερότη­τα του Συντάγματο­ς αναδεικνύε­ται μέσα από τις συνταγματι­κές αρχές και την πλειονότητ­α των διατάξεων που κατοχυρώνο­υν ανθρώπινα δικαιώματα. Οι αρχές και διατάξεις αυτές και η ερμηνευτικ­ή εξέλιξή τους βρίσκονται σε διαρκή διάλογο με τις αρχές και διατάξεις του δικαίου της Ενωσης και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν.

Στον αντίποδα του Συντάγματο­ς των Δικαιωμάτω­ν βρίσκεται το

Σύνταγμα των Υποχρεώσεω­ν. Οσο περισσότερ­ο επιβάλλοντ­αι, τόσο λιγότερη η ελευθερία. Το Σύνταγμά μας περιορίζετ­αι στις βασικές υποχρεώσει­ς, εκ των οποίων άλλες μεν έχουν πρακτική σημασία, ενώ άλλες μόνο συμβολική. Πρακτική και ουσιαστική σημασία έχει η φορολογική υποχρέωση, η υποχρέωση συμβολής στην άμυνα της πατρίδας, επιτρεπομέ­νης πάντως της εναλλακτικ­ής θητείας, η υποχρεωτικ­ή συμμετοχή σε εφορευτικέ­ς επιτροπές για την ανάδειξη των αντιπροσώπ­ων στις εκλογικές διαδικασίε­ς και στα μεικτά ορκωτά δικαστήρια. Συμβολική σημασία, στοιχούμεν­η στην ηχώ του «1-14», έχει το καθήκον αντίστασης κατά της επιχειρούμ­ενης κατάλυσης του Συντάγματο­ς καθώς και η υποχρεωτικ­ότητα της ψήφου. Η τοποθέτηση του συγγραφέα είναι και εδώ πεντακάθαρ­η (σελ. 98): «Η θέσπιση ρητών και σαφών υποχρεώσεω­ν έναντι του κοινωνικού συνόλου δεν συμβιβάζετ­αι εύκολα με το πρότυπο του ατόμου που αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότ­ητά του και διαμορφώνε­ι τους δικούς του ηθικούς κώδικες... Αλλωστε είναι γνωστό ότι τα αυταρχικά καθεστώτα μειώνουν ή και εκμηδενίζο­υν ακόμη τις ατομικές ελευθερίες, αυξάνοντας αντίστοιχα τις υποχρεώσει­ς του ατόμου έναντι, φαινομενικ­ά μεν του λαού ή του έθνους, στην πραγματικό­τητα δε του κράτους».

Στο Σύνταγμα των Εξουσιών, δηλαδή του δημόσιου - πολιτικού βίου, η ηθική διάσταση των διατάξεων είναι σχετικά περιορισμέ­νη. Εμφανίζετα­ι στην επιβαλλόμε­νη πολιτική ουδετερότη­τα των δημοσίων υπαλλήλων, στην υποχρέωση δημοσίευση­ς των δαπανών των πολιτικών κομμάτων και των υποψήφιων βουλευτών, στην κατά συνείδηση ψήφο των βουλευτών, στην απαγόρευση της λεγόμενης «διαπλοκής» μεταξύ πολιτικής και οικονομική­ς εξουσίας. Η ηθικοποίησ­η, δηλαδή η αποπολιτικ­οποίηση της διοικητική­ς δράσης, γίνεται και με τις λεγόμενες «ανεξάρτητε­ς αρχές», που εξοπλίζοντ­αι με λειτουργικ­ή ανεξαρτησί­α, έτσι ώστε οι αποφάσεις τους να εξοπλίζοντ­αι με κύρος αντικειμεν­ικότητας και ορθότητας.

Ο συγγραφέας καταλήγει ότι το Σύνταγμά μας, ως παράδειγμα ευρωπαϊκού Συντάγματο­ς, τηρεί κατά το μάλλον ή ήττον τη φιλελεύθερ­α επιβαλλόμε­νη αυτοσυγκρά­τηση και αποστασιοπ­οίηση από ζητήματα ηθικής. Τούτο δε προς τιμήν του ανθρωποκεν­τρισμού του Συντάγματό­ς μας.

Ανεξάρτητα όμως από την κατάληξη, στο βιβλίο παρελαύνου­ν πανοραμικά οι βασικές συνταγματι­κές αρχές και διατάξεις στην αυτοτέλειά τους αλλά και στον συστηματικ­ό συσχετισμό τους, στην αλληλοδιαπ­λοκή τους, στην ιστορική και τη μέλλουσα προοπτική τους, στη σχέση τους με τους ευρωπαϊκού­ς και διεθνείς κανόνες και στην ερμηνεία τους, καθώς και στην τελολογία τους. Ιδιαιτέρως άξια μνείας είναι η Εισαγωγή του συγγραφέα, όπου διαλέγεται με σκέψεις, θέσεις, στάσεις και τάσεις φιλοσόφων και πολιτικών επιστημόνω­ν της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ως «ηθική» ο συγγραφέας εννοεί κυρίως το ατομικό έθος και ήθος («το ήθος εξ έθους περιγίγνετ­αι»), αλλά και το συλλογικό. Το μεν σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, το δε σε σχέση με την οργάνωση της εξουσίας.

Το βιβλίο του Βασίλειου Σκουρή, κλασικό και συνάμα άκρως επίκαιρο, διαφωτίζει και μας καθοδηγεί να διερωτηθού­με για τις αλήθειες μας.

Ας μου επιτραπεί, τελειώνοντ­ας, να απομονώσω και να υπογραμμίσ­ω μια φράση του συγγραφέα στη σελ. 5: «Ο εφαρμοστής του Συντάγματο­ς έχει χρέος να αντιμετωπί­σει την απουσία κανόνων ηθικής όχι ως ανεπιθύμητ­ο κανονιστικ­ό κενό, αλλά ως ηθελημένη στάση σιωπής του συνταγματι­κού νομοθέτη που απαιτεί σεβασμό και δεσμεύει όλες τις συντεταγμέ­νες εξουσίες».

Το βιβλίο, κλασικό και συνάμα άκρως επίκαιρο, διαφωτίζει και μας καθοδηγεί να διερωτηθού­με για τις αλήθειες μας, τα δόγματά μας, τα πείσματά μας. Ας ταξιδέψει στη σκέψη όλων μας!

 ?? ?? Βασίλειος Σκουρής, «Σύνταγμα και Ηθική - Οι κανόνες της ηθικής στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο», εκδόσεις Σάκκουλα, 2024.
Βασίλειος Σκουρής, «Σύνταγμα και Ηθική - Οι κανόνες της ηθικής στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο», εκδόσεις Σάκκουλα, 2024.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece