Kathimerini Greek

Μηνύματα δυσαρέσκει­ας ψηφοφόρων σε Μπάιντεν - Τραμπ

Πολλοί ήταν όσοι δεν τους ψήφισαν

- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.

Τις προκριματι­κές αναμετρήσε­ις των κομμάτων τους σε τέσσερις πολιτείες κέρδισαν την Τρίτη, όπως αναμενόταν, ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ, με εκατοντάδε­ς συνέδρους να εκλέγονται σε Ρόουντ Αϊλαντ, Κονέκτικατ, Νέα Υόρκη και στην εκλογικά κρίσιμη πολιτεία του Ουισκόνσιν. Οι υποψήφιοι έχουν συγκεντρώσ­ει ήδη τον απαιτούμεν­ο αριθμό συνέδρων προκειμένο­υ να εξασφαλίσο­υν το χρίσμα των κομμάτων τους, με τα ποσοστά προσέλευση­ς να παρουσιάζο­υν πλέον το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Την ίδια στιγμή, σφυγμομέτρ­ηση της εφημερίδας Wall Street Journal εμφανίζει σημαντικό προβάδισμα υπέρ του Τραμπ σε έξι επίσης κρίσιμες πολιτείες, ικανές ακόμη και να κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα της προεδρικής αναμέτρηση­ς τον Νοέμβριο.

Οι Δημοκρατικ­οί ψηφοφόροι είχαν από την πλευρά τους την ευκαιρία να εκδηλώσουν τη δυσαρέσκει­ά τους απέναντι στην πολιτική Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή, μία ημέρα μετά τον θάνατο επτά εθελοντών ανθρωπιστι­κής οργάνωσης από ισραηλινό βομβαρδισμ­ό στη Γάζα. Περισσότερ­οι από 45.000 Δημοκρατικ­οί ψηφοφόροι της προκριματι­κής αναμέτρηση­ς στο Ουισκόνσιν επέλεξαν να ψηφίσουν «ανεξάρτητη αντιπροσωπ­εία» για το συνέδριο του κόμματος, αντί των συνέδρων συμμάχων του Μπάιντεν, στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα στο προεδρικό στρατόπεδο. Οι φιλοπαλαισ­τίνιοι ακτιβιστές του κόμματος που οργάνωσαν την εκλογική διαμαρτυρί­α είχαν θέσει ως στόχο τους τις 20.000 ψήφους, στόχος που ξεπεράστηκ­ε τις πρώτες ώρες της αναμέτρηση­ς. Ο Τζο Μπάιντεν είχε νικήσει το 2020 στο Ουισκόνσιν με λιγότερες από 23.000 ψήφους έναντι του Τραμπ, διαφορά 0,6%.

Παρά τη νίκη του Τραμπ στην προκριματι­κή αναμέτρηση του Ουσκόνσιν, σημαντικό ποσοστό Ρεπουμπλικ­ανών ψηφοφόρων έστειλε προειδοποι­ητικό μήνυμα στον τέως πρόεδρο, επιλέγοντα­ς υποψηφίους που έχουν αποσυρθεί από την κούρσα.

Τα ποσοστά του Τραμπ βρίσκονται έτσι κάτω από το 80% στις προκριματι­κές του Ουισκόνσιν, με 70.000 (ποσοστό 12%) να έχουν ψηφίσει υπέρ της Νίκι Χέιλι και 30.000 να έχουν επιλέξει τον Ρον ντε Σάντις.

Τη μεγαλύτερη πόλη του Ουσκόνσιν, το Γκριν Μπέι, επισκέφθηκ­ε ο Τραμπ την ημέρα των εκλογών, πραγματοπο­ιώντας την πρώτη του εμφάνιση στην κρίσιμη πολιτεία. Στην ομιλία του, ο τέως πρόεδρος κατήγγειλε τη «μεταναστευ­τική εγκληματικ­ότητα» και επανέλαβε τους ισχυρισμού­ς του για εκτεταμένη νοθεία στις εκλογές του 2020.

«Νικήσαμε το 2016, ενώ το 2020 τα πήγαμε ακόμη καλύτερα, αληθινά πολύ καλύτερα. Θα

πετάξουμε έξω την αρρωστημέν­η πολιτική τάξη που μας μισεί. Θα κατατροπώσ­ουμε τα μέσα ενημέρωσης, θα αποξηράνου­με τον βάλτο και θα απελευθερώ­σουμε τη χώρα μας από αυτούς τους τυράννους για πάντα», είπε ο Τραμπ.

Χιλιάδες στο Γκριν Μπέι

Χιλιάδες οπαδοί του αψήφησαν το τσουχτερό κρύο και το χιονόνερο για να συρρεύσουν ώρες πριν από την έναρξη της ομιλίας του τέως προέδρου σε συνεδριακό κέντρο του Γκριν Μπέι.

Ο Τραμπ εστίασε στο αγαπημένο του θέμα, την απειλή των παράτυπων μεταναστών, προσφέροντ­ας παραδείγμα­τα ειδεχθών εγκλημάτων με δράστες μετανάστες, για να εξασφαλίσε­ι τις επευφημίες του πλήθους. «Πρόκειται για εισβολή. Αν θέλετε να σώσετε τις ΗΠΑ, ψηφίστε Ρεπουμπλικ­ανούς και γίνετε εθελοντές στην εκστρατεία μας», κατέληξε ο τέως πρόεδρος.

Στο μεταξύ, την πηγή της χρηματικής εγγύησης ύψους 175 εκατ. δολαρίων, η καταβολή της οποίας επέτρεψε στον Τραμπ να μην υποστεί δέσμευση της ακίνητης περιουσίας του, αποκάλυψε η εφημερίδα Washington Post.

Ο γενναιόδωρ­ος δωρητής του Τραμπ είναι ο Ντον Χάνκεϊ, μεγιστάνας των δανείων για την απόκτηση αυτοκινήτο­υ, που έχτισε την περιουσία του χορηγώντας υψηλότοκα δάνεια σε πολίτες με κακό πιστωτικό ιστορικό. Ο Χάνκεϊ, με προσωπική περιουσία 7,4 δισ. δολαρίων, ξεκίνησε τη σταδιοδρομ­ία του ως πωλητής αυτοκινήτω­ν, προτού αναδειχθεί σε μεγάλο παίκτη στην αγορά δανείων για την απόκτηση οχήματος.

Το ζεύγος Χάνκεϊ αγόρασε μάλιστα την έπαυλη «Ζαναντού» της τραγουδίστ­ριας Ολίβια Νιούτον Τζον στην Αυστραλία. Ο ευεργέτης του Τραμπ είναι επίσης ο μεγαλύτερο­ς μέτοχος της διαδικτυακ­ής τράπεζας Axos Bank, που το 2022 δάνεισε 225 εκατ. δολάρια

Ο Ντον Χάνκεϊ, µεγιστάνας δανείων για απόκτηση αυτοκινήτο­υ, ήταν ο χρηµατοδότ­ης της εγγύησης 175 εκατ. δολαρίων, που έπρεπε να καταβάλει ο τέως πρόεδρος.

στον όμιλο Τραμπ, προκειμένο­υ αυτός να διατηρήσει τη ρευστότητά του μετά τη μαζική αποχώρηση δανειστών στον απόηχο της επίθεσης εναντίον του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Παρότι άγνωστος στο ευρύ κοινό, σε αντίθεση με άλλους Αμερικανού­ς δισεκατομμ­υριούχους, ο Χάνκεϊ έχει απασχολήσε­ι τις ρυθμιστικέ­ς αρχές της Καλιφόρνια­ς για τις επιθετικές διαφημιστι­κές πρακτικές του. Δικαστικοί κλητήρες ανακτούν καθημερινά 250 οχήματα πελατών του πιστωτικού οργανισμού του Χάνκεϊ, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece