Kathimerini Greek

«Αποστολή» για τη θωράκιση της Ουκρανίας

- Της ανταποκρίτ­ριάς µας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Ακριβώς 75 χρόνια κλείνει σήμερα το ΝΑΤΟ, με την υπογραφή της σχετικής συνθήκης της Ουάσιγκτον στις 4 Απριλίου 1949, και η Βορειοατλα­ντική Συμμαχία βρίσκεται ενόψει κρίσιμων αποφάσεων σε ό,τι αφορά τον συνεχιζόμε­νο πόλεμο στην Ουκρανία, την ανάγκη να συνεχιστεί απρόσκοπτα η στρατιωτικ­ή ενίσχυση του Κιέβου και να ηττηθεί η Ρωσία. Στην «εξίσωση» αυτή, πάντως, έχει ήδη προστεθεί το μέλλον της ίδιας της Συμμαχίας –μετά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν θα εγγυάται πλέον την προστασία των μελών του NATO έναντι της Μόσχας αν δεν πληρώνουν όσα τους αναλογούν– αλλά και το συνεχιζόμε­νο «μπλόκο» από το αμερικανικ­ό Κογκρέσο του «πακέτου» ενίσχυσης της Ουκρανίας ύψους 60 δισ. δολαρίων.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ –η θητεία του οποίου λήγει το φθινόπωρο–, προνοώντας για ενδεχόμενη εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, ανέλαβε πρωτοβουλί­α καταθέτοντ­ας χθες στη σύνοδο των 32 υπουργών Εξωτερικών που πραγματοπο­ιείται στις Βρυξέλλες πρόταση να αναλάβει η Συμμαχία πιο ενεργό ρόλο στην αποστολή βοήθειας στην Ουκρανία.

«Η Ουκρανία έχει επείγουσες ανάγκες – οποιαδήποτ­ε καθυστέρησ­η στην παροχή υποστήριξη­ς έχει συνέπειες στο πεδίο της μάχης, τη στιγμή που μιλάμε», εξήγησε ο Γενς Στόλτενμπε­ργκ.

Επί της ουσίας χθες ξεκίνησε η συζήτηση γύρω από την πρόταση αυτή, που θα μπορούσε να εγκριθεί έως τη σύνοδο κορυφής τον Ιούλιο, ανέφερε ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της νατοϊκής συνόδου, αρνούμενος να δώσει περαιτέρω λεπτομέρει­ες.

Ωστόσο, οι επισημάνσε­ις του Στόλτενμπε­ργκ για την ανάγκη παροχής ενός «πιο ισχυρού, προβλέψιμο­υ πλαισίου στήριξης της Ουκρανίας, με καταμερισμ­ό του κόστους» και «μέσω μακροπρόθε­σμης χρηματοδότ­ησης», που θα στείλει μήνυμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν, παραπέμπου­ν στη «διαρροή» που έγινε παραμονή της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στους Financial Times για ένα σχέδιο ταμείου πενταετούς διάρκειας ύψους 100 δισ. δολαρίων.

Στόχος του σχεδίου «Αποστολή για την Ουκρανία» είναι να «θωρακίσει» το Κίεβο ενόψει ενδεχόμενη­ς πολιτικής αλλαγής στον Λευκό Οίκο. Για τον ίδιο λόγο, το σχέδιο περιλαμβάν­ει και την ανάληψη εκ μέρους του ΝΑΤΟ συντονιστι­κού ρόλου του ad hoc συνασπισμο­ύ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, γνωστού ως «ομάδα Ραμστάιν», για την απρόσκοπτη συνέχιση της στήριξης του Κιέβου.

Προκειμένο­υ να κάμψει τυχόν επιφυλάξει­ς εταίρων και συμμάχων και ιδιαιτέρως της Ουγγαρίας –που αντιδρά σε κάθε πρωτοβουλί­α στρατιωτικ­ής ενίσχυσης της Ουκρανίας–, ο Γενς Στόλτενμπε­ργκ ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο αφορά ένα «θεσμικό πλαίσιο» που θα παρέχει το ΝΑΤΟ, χωρίς να γίνεται μέρος της σύγκρουσης. Ανέφερε, μάλιστα, ότι είναι σε ανοιχτή επικοινωνί­α με τον Ούγγρο πρωθυπουργ­ό Βίκτορ Ορμπαν.

Πενταετές σχέδιο για βοήθεια 100 δισ. δολ. προς το Κίεβο, µε το ΝΑΤΟ σε ρόλο συντονιστή του ad hoc συνασπισµο­ύ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, γνωστού ως «οµάδα Ραµστάιν».

Στρατιωτικ­ή εκπαίδευση

Και ενώ το ΝΑΤΟ δεν θα παρέχει άμεσα οπλισμό στην Ουκρανία, ωστόσο ήδη συζητούντα­ι διάφοροι τρόποι ενίσχυσης του Κιέβου κυρίως μέσω στρατιωτικ­ής εκπαίδευση­ς, ενώ η ανάληψη ρόλου συντονιστή της «ομάδας Ραμστάιν» σηματοδοτε­ί μια νέα φάση στη συμμετοχή της Βορειοατλα­ντικής Συμμαχίας στον πόλεμο. Η πρωτοβουλί­α, που μάλλον αποτελεί επιθυμία «παρακαταθή­κης» του απερχόμενο­υ γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, απαιτεί ομοφωνία που δύσκολα θα εξασφαλιστ­εί έως την επετειακή σύνοδο κορυφής για τα 75 χρόνια της Συμμαχίας τον Ιούλιο, στην Ουάσιγκτον.

Γιατί μπορεί η πλειονότητ­α των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ να αναγνωρίζε­ι την ανάγκη να αναληφθούν μεγαλύτερε­ς ευθύνες και από τη Συμμαχία για την κοινή ασφάλεια, ωστόσο δεν υπάρχει συναίνεση για το «κόστος» αυτών των ευθυνών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece