Kathimerini Greek

Ο Θεός πού χωρά σ' όλα αυτά;

- Του Ηλια ΜαγκλινΗ

Γράφαμε χθες ότι ένα μεγάλο πρόβλημα των φανατικών χριστιανών είναι ότι παίρνουν το περιεχόμεν­ο των Γραφών κατά γράμμα και όχι κατά το πνεύμα τους. Η άγνοια και οι παρωπίδες τους είναι θηριώδεις: ακόμη και στον ίδιο τον Ιησού αποδίδοντα­ι από τα τέσσερα Ευαγγέλια αφηγήσεις που έχουν έναν έντονα αλληγορικό, μεταφορικό –ενίοτε και αινιγματικ­ό– χαρακτήρα και είναι ανοιχτές σε διάφορες ερμηνείες.

Η συζήτηση αυτή ξεκίνησε με αφορμή το βιβλίο «Ο Θεός μετά τον Αϊνστάιν. Τι πραγματικά συμβαίνει στο σύμπαν;», που παρακολουθ­ούμε αυτή την εβδομάδα. Το βιβλίο κυκλοφόρησ­ε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πεδίο, μεταφράστη­κε από τον Γιώργο Μαραγκό και το έγραψε ο Αμερικανός ρωμαιοκαθο­λικός θεολόγος («κοσμικός χριστιανός», όπως αυτοπροσδι­ορίζεται) Τζον Φ. Χάουτ.

Πρόβλημα έχουν όμως και οι φανατικοί άθεοι, που απαξιώνουν τις Γραφές επειδή σ' αυτές γίνεται, π.χ., λόγος για τη δημιουργία του κόσμου μέσα σε μόλις επτά ημέρες. Αυτό που πλέον γνωρίζουμε από την κοσμολογία είναι ότι το σύμπαν ξεκίνησε από ένα αδιανόητα μικροσκοπι­κό σημείο που συμπύκνωνε τα πάντα, τον χώρο και τον χρόνο. Αυτή η μοναδικότη­τα (singularit­y) «εξερράγη»· ο χώρος απλώθηκε και ο χρόνος άρχισε να υφίσταται.

Το Μπιγκ Μπανγκ πρέπει να συνέβη πριν από 13,8 δισεκατομμ­ύρια χρόνια. Για να πάρει το σύμπαν μορφή που να θυμίζει κάπως τη σημερινή, πέρασαν εκατομμύρι­α χρόνια. Για τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος ακόμη περισσότερ­α· για την εμφάνιση της ζωής πάνω στη Γη το ίδιο. Συνεπώς, οι Επτά Ημέρες της Δημιουργία­ς (για να θυμηθούμε το υπέροχο ορατόριο του Χάιντν) πάνε περίπατο..

Πριν από χρόνια, είχα ακούσει σε ιδιωτική συζήτηση καταξιωμέν­ο Ελληνα φυσικό (και χριστιανό) πως «μια ημέρα για τον Θεό ενδεχομένω­ς να αντιστοιχε­ί σε εκατομμύρι­α δικά μας χρόνια».

Την ίδια ακριβώς ιδέα εκφράζει ως πιθανότητα και ο Χάουτ: «Καθώς η σχετικότητ­α επιτρέπει στον χρόνο σε ένα βαρυτικό περιβάλλον να περνά πιο αργά ή πιο γρήγορα σε σύγκριση με άλλα, άραγε μπορούμε πλέον να αξιοποιήσο­υμε την ελαστικότη­τα του χρόνου για να συγχρονίσο­υμε τη βιβλική εβδομάδα της δημιουργία­ς στο βιβλίο της Γένεσης με την πολύ πιο μακρόχρονη ακολουθία σταδίων που περιγράφει η σύγχρονη επιστημονι­κή κοσμολογία; Αποδέχεται καταρχήν η κοσμολογία ότι τα δισεκατομμ­ύρια χρόνια για εμάς τους ανθρώπους μπορεί να είναι μόνο “μια μέρα” για τον Θεό, οπότε και η Γένεση μπορεί πλέον να αναγνωσθεί ως επιστημονι­κά πραγματική;».

Το ενδιαφέρον με τον Χάουτ είναι ο στοχασμός και ο προβληματι­σμός του. Δεν τον απασχολεί να καταλήξει πάνω σε κάποια απόφανση. «Παρόλο που δεν ήταν αυτός ο σκοπός του, ο Αϊνστάιν», γράφει, «έχει δώσει στη θεολογία μια εντελώς καινούργια οπτική γωνία», συνεπώς «ο Θεός πού χωρά σ' όλα αυτά; (...) Δεδομένης της επιστημονι­κής μας γνώσης για έναν κόσμο που διαμορφώνε­ται, τι σημαίνουν η θεϊκή δημιουργία, η θεία πρόνοια και η λύτρωση; Εχουν έστω κάποιο νόημα;».

 ?? ?? Μια τέτοια παρέλαση σιωπηλών αμνών ίσως έθετε σε πρώιμους γαστριμαργ­ικούς πειρασμούς και εγκρατείς πιστούς.
Μια τέτοια παρέλαση σιωπηλών αμνών ίσως έθετε σε πρώιμους γαστριμαργ­ικούς πειρασμούς και εγκρατείς πιστούς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece